16/12/2018

Premijera predstave Elling Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara
16. prosinca u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Nova predstava Elling, britanskog dramskog pisca Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, premijerno će se izvesti 16. prosinca 2018. u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Dramaturgiju i prijevod potpisuje Dina Vukelić.

Elling Simona Benta dramska je adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškoga pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film. Ovu duhovitu, pomaknutu i toplu priča o tandemu društvenih autsajdera na scenu Kerempuha postavlja mladi i perspektivni redatelj Hrvoje Korbar, a ovim se potezom u Satiričkom kazalištu Kerempuh otvara prijeko potreban stvaralački prostor mladim, nadolazećim generacijama hrvatskih umjetnika.

Promatrajući vanjski svijet iz začudne perspektive hipersenzibilnog, anksioznog i pronicljivog Ellinga koji se uz podršku svog dobroćudnog i seksom opterećenog prijatelja Kjella nakon izlaska iz mentalne institucije pokušava suočiti s izazovima svakodnevice, gledatelje se podsjeća na sve marginalce, neprilagođene i drugačije – ne samo u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji, nego i ovdje, sada, u nama samima. U novoj scenskoj prilagodbi poznatoga komada za Kerempuh, uz glumačke improvizacije, crnohumornu notu, diskretne elemente komedije zablude i gotovo apsurdnu pogubljenost dvojca na potezu od mentalne institucije do, uvjetno rečeno, „normalnoga života”, nastaje predstava o (ne)snalaženju pojedinca zasutog tragikom svakodnevice, ali i humana priča o prijateljstvu i nadilaženju barijera.

U predstavi igraju: Marko Makovičić (Elling), Filip Detelić (Kjell), Csilla Barath Bastaić (sestra Gunn, Johanne, Reidun), Luka Petrušić (Frank) i Velimir Čokljat (Alfons).

Adaptaciju potpisu Hrvoje Korbar i Dina Vukelić, glazbu Stanislav Kovačić, kostimografiju Barbara Bourek, scenografiju Liberta Mišan, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik, a asistentica redatelja je Nikolina Medak.

Biografija redatelja:

Hrvoje Korbar rođen je 1995. godine u Zagrebu. 2014. godine upisao je studij Kazališne režije i radiofonije. Režirao je dječje predstave Najljepši posao na svijetu i Drvo koje je pjevalo, monodramu Ne mogu nastaviti. Nastavit ću. prema motivima romana Samuela Becketta, sezonu koncerata Tri godišnja doba za Zagrebački ansambl flauta, ispitne produkcije na ADU (Preobražaj, Bez trećeg, Komedija V.), niz koncerata u okviru ciklusa Vivat academia na Muzičkoj akademiji, a djeluje i kao radijski autor dramskih i dokumentarnih formi u okviru kolektiva Radio koji je tu prije radio i u ciklusu Oda-birano Hrvatskog radija. Za režiju Kafkina Preobražaja nagrađen je Dekaničinom nagradom i posebnim nagradama za razvoj autorskog izraza na Međunarodnom festivalu kazališnih akademija u Brnu i festivalu Teatralny Kufar u Minsku, a njegova dokumentarno-glazbena priča Mrtva slatko pjevam osvojila je treću nagradu na 23. festivalu Prix Marulić. Asistirao je na dramskim i opernim produkcijama domaćim i inozemnim redateljima, kao i na sveučilišnim opernim produkcijama. 2015. sudjeluje na kazališnim radionicama u okviru Venecijanskog bijenala, a 2017.  u okviru suradnje ADU i Indiana State Universityja (SAD) radi kao asistent redatelja na produkciji Cyrana de Bergeraca. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 2018. debitira režijom u triptihu Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem s kolegicama Leom Anastazijom Fleger i Marinom Pejnović, a u prosincu se predstavlja prvom samostalnom režijom u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Trenutačno je student druge godine diplomskog studija Kazališne i radijske režije.

[izvor informacije Kazalište Kerempuh]