05/12/2018

Izdavačka kuća v|b|z s velikim Vas zadovoljstvom poziva na predstavljanje novog romana
Drago Pilsel: „Povratak Adolfa Pilsela“
Nastavak bestselera „Argentinski roman“

Srijeda, 5. prosinca 2018. godine, u 19 sati
Novinarski dom (velika dvorana, 1. kat)
Perkovčeva 2, Zagreb

Sudjeluju:
Drago Pilsel, Stjepan Mesić, Ivo Josipović, vladika zapadno-slavonski Jovan Ćulibrk, Jadranka Brnčić, Boris Rašeta, Branimir Pofuk (moderator) i Drago Glamuzina.

Radujemo se Vašem dolasku!


V.B.Z. PREDSTAVLJA NASTAVAK BIOGRAFSKOG BESTSELERA ”ARGENTINSKI ROMAN”

Drago Pilsel
Povratak Adolfa Pilsela

Biblioteka: Ambrozija
Urednik: Drago Glamuzina
Godina izdanja: 2018.
Format: 13,5*20
Broj stranica: 216
978-953-52-0079-6 (meki uvez)
978-953-52-0080-2 (tvrdi uvez)
Cijena MU: 99,00 kn
Cijena TU: 139,00 kn

Adolf Pilsel, otac novinara i teologa Drage Pilsela, u osamdeset i prvoj godini života dolazi u Zagreb iz Paragvaja gdje živi od 1972. Drago Pilsel poziva ga k sebi jer je saznao da je otac bolestan. Nakon jedanaest mjeseci provedenih u Hrvatskoj i utvrđene dijagnoze trostruke bolesti srca, Adolf Pilsel odluči se vratiti u Paragvaj, što čini u lipnju 2018. Adolf je stigao kao apatrid, vraća se kao hrvatski državljanin.

Knjiga donosi životopis Adolfa Pilsela, od rođenja 1936. na Kosovu, djetinjstva koje, nakon boravka u Sarajevu, istočnoj Poljskoj i Austriji, nastavlja u Argentini, preko sazrijevanja u krugu ustaške emigracije, angažmana u krugu tjelohranitelja Ante Pavelića u Buenos Airesu sve do uspona i pada njegove karijere u Patagoniji te bijega u Paragvaj.

U razdoblju suživota u Zagrebu, Drago i Adolf Pilsel raspravljat će o motivima napuštanja obitelji 1972., o nacizmu i ustaštvu, o tome što je Hrvatska danas, o refleksijama Adolfa Pilsela nakon posjeta Jasenovcu, o razgovorima s bivšim predsjednicima, Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem, kao i s drugim istaknutim prijateljima Drage Pilsela…

Knjiga donosi odgovor na pitanje: uspijeva li Adolf Pilsel postati svjestan svojih političkih i ideoloških zabluda na način na koji je to postao Drago Pilsel u odnosu na mladenačko razdoblje u ustaškoj emigraciji? Knjiga je iskren i bolan razgovor oca i sina, čiji se vrhunac događa na mjestu stradanja autorova mlađeg brata i Adolfova sina, Branka Pilsela, nestaloga hrvatskog branitelja.

“Povratak Adolfa Pilsela” je borba koja se nastavlja, kao i druženje s demonima nacizma i ustaštva.

[izvor informacije V.B.Z.]