Eurokaz najavljuje premijeru predstave
Posljednja noć

Slobodna dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića Kratki izlet, zasigurno jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinskog rata, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boynea Prigovor savjesti i dramaturških osobitosti iz obimom najveće drame u povijesti književnosti Posljednji dani čovječanstva austrijskog književnika Karla Krausa.

Posljednja noć ; Fotografiju ustupio Eurokaz

Boynoev roman, smješten na francusku frontu Prvog svjetskog rata, govori o prijevojima pacifističkih ideja; to je analitički roman vrlo precizne vivisekcije ratnog morala i istovremeno osmatranje apoteoze patriotizma iako se od patriotizma sistematski zazire. Cvetnić, pak, do iste patriotske dijagnoze dolazi kroz povišenu ironiju i smirujući sarkazam. Posljednji dani čovječanstva tvorevina je pak neobične, titanske strukture o raspadu čovječanske logike od početka Prvog svjetskog rata. Krausov je rad zapravo velika zbirka medijskih citata koji osupnjuju namjernim nedostacima poanti te literarnih i dramaturških mehanizama. Otuda i Eurokazova temeljna ideja dramaturške upotrebe Krausova djela koja apsorbora sve njegove metodološke i energetske potencijale pa se tako u projekt Posljednja noć uključuju scenski komentari proznog djela Kratki izlet,  koje krausovski potmulom energijom secira tokove i ishode rata u Hrvatskoj devedesetih, ali i nizove apokaliptičnih citata hrvatske medijske stvarnosti. Cvetnićeva je proza, u našoj javnosti prihvaćena kao najiscrpnije djelo na temu bliske hrvatske društvene povijesti i njezin se spoj s dubokom antiratnom vivisekcijom Karla Krausa nameće kao nešto samorazumljivo, iako ne i kao lako prispodobivo.

Predstava je nastala u koprodukciji s Queer Zagreb i u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka, Austrijskim kulturnim forumom i KUC Travno.

30. studenoga 2018. u 20 h
4. prosinca 2018. u 20 h
5. prosinca 2018. u 20 h / premijera
6. prosinca 2018. u 20:30 h / premijera

KULTURNI CENTAR TRAVNO, BOŽIDARA MAGOVCA 17

Ulaznice se mogu rezervirati na eurokaz.pr@gmail.com,
na 098 16 11 454 (Ivona) ili 091 54 00 609 (Marko)
i podići najkasnije 2 dana prije predstave u Eurokazu ili na blagajni KC Travno.

Prodaja ulaznica od 21.11.:
Eurokaz, Ivana Dežmana 3 od 10-14 h
KC Travno, Božidara Magovca 17 od 10-19 h
www.ulaznice.hr

Cijena ulaznica 70 kn te 40 kn za studente, umirovljenike i članove HDDU-a.

[izvor informacije Eurokaz]