Što nas ne ubije
Redatelj: Fede Alvarez

Stieg Larsson (1954. – 2004.) nije kapitalizirao planetarnu slavu svoje trilogije ‘Millenium’, naime, umro je nakon što ju je napisao, a njegov uspjeh potaknuo je svjetsko zanimanje za skandinavskim trilerima. ‘Millenium’ je imao svoju odličnu švedsku ekranizaciju (‘Muškarci koji mrze žene’ (Män som hatar kvinnor; 2009.; režija Niels Arden Oplev); ‘Djevojka koja se igrala vatrom’ (Flickan som lekte med elden; 2009.; režija Daniel Alfredson) i ‘Kule u zraku’ (Luftslottet som sprängdes; 2009., režija Daniel Alfredson) koja je kratko igrala u kinima, a može se nabaviti i kao DVD izdanje. Uz švedsku verziju ‘Muškarci koji mrze žene’ imaju i američku filmsko izdanje (The Girl with the Dragon Tattoo; 2011.) u režiji Davida Finchera. Američka filmska kuća Sony koja ima autorska prava za ekranizaciju serijala, preskočila je dva sljedeća nastavka i odlučila se za četvrti, koji je napisao na valovima Larssenove slave netko drugi, a za redatelja unajmljena je nova nada Hollywooda Fede Alvarez.

Što nas ne ubije ; Fotografiju ustupio CF

Svi koji su pročitali ‘Millenium’ znaju o čemu se radi. Glavni likovi filma ‘Što nas ne ubije’ opet su novinar Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) i asocijalna hakerica Lisbeth Salander (Claire Foy) koji su se u prethodnim slučajevima povezali. Dok je trilogija ‘Millenium’ zaokružena cjelina, komercijalni pritisak je bio toliki, da se krenulo s izmišljanjem novih zapleta. Lisbeth Salander djelujući iz sjene postala je neka vrsta zaštitnika potlačenih, što je prikazano već u prvoj sceni. Novi posao vezan je za zaštitu američkog nuklearnog sustava, a ona bi se prema narudžbi otpuštenog znanstvenika trebala domoći tajnih šifri koji ga pokreću. Nakon što obavi zadatak, pojavljuju se nove zainteresirane stranke koje pod svaku cijenu žele tajne šifre. Naša junakinja bori se u stilu Jamesa Bonda uz malu pomoć prijatelja Blomkvista, a u čitavoj jurnjavi prošlost izbija u obliku zle sestre koju je napustila u dječjoj dobi…

Autor ovog predloška kao da nije pročitao ‘Millenium’, pa je sve adute stavio na akciju, često previđajući Lisbethine hakerske sposobnosti, tako da često ispada amater na tom polju. Film je odlično dizajniran, ali tu prestaju njegovi aduti. Poznata priča u kojoj centri moći žele kontrolirati sredstava za uništenje svijeta kliše je koji nikoga pretjerano ne uzbuđuje. Mikael Blomkvist blijed je kao lik i gotovo nepotreban u ovom filmu, a Lisbeth Salander pretvorena u akcijsku heroinu izgubila je kontrakulturološku autentičnost. ‘Sve što nas ne ubije’ samo je zabavan film i ništa više.

Fede Alvarez žanrovskoj publici poznat je po svoja dva horora, remakeu ‘Evil Dead: Zla smrt’ (Evil Dead; 2013.) i ‘Ne diši’ (Don’t Breathe; 2016.), a koji se može nabaviti i u Blu Ray izdanju s hrvatskim titlovima.

Robert Jukić, Zagreb, 18.11.2018.

Informacije o filmu:

The Girl in the Spiders Web (2018.)
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM),New Regency Pictures, 2018.
Trajanje: 117 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Glume: Claire Foy, Beau Gadsdon, Sverrir Gudnason, Lakeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Carlotta von Falkenhayn, Stephen Merchant, Christopher Convery, Claes Bang, Synnøve Macody Lund, Cameron Britton, Vicky Krieps, Andreja Pejic, Mikael Persbrandt, Thomas Wingrich

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

The Girl in the Spider’s Web – Movie Site
Što nas ne ubije – IMDb