Halloween (1978.)
Redatelj: John Carpenter

I prije nego je prije četrdeset godina film pod naslovom ‘Noć vještica’ došao u kina, izazvao je zanimanje, jer je redatelj John Carpenter svojim prethodnim niskobudžetnim filmom ‘Napad na Policijsku stanicu 13’ već stekao kultni status. Sjećam se gužve ispred zagrebačkog kina ‘Sloboda’, današnjeg ‘Tuškanca’ (koji je preživio zanimljive pretvorbe u domaćim privatizacijskim bespućima), kada se tražila karta više, što danas spada u filmsku fantastiku, i projekcije koja se pratila u tišini, što je bilo gotovo nezamislivo za horor filmove.

Kako je jedan film mogao ostvariti takav utjecaj na publiku? U vrijeme prije interneta i društvenih mreža, kabelskih i satelitskih televizija, mediji su se uglavnom oslanjali na tiskovine i državnu televiziju. Malobrojni su putovali u inozemstvo i tamo bili na izvoru informacija, pa se to filtriralo do povučenih korisnika. O ‘Noć vještica’ dopirao je taj svjetski glas, pa je davne 1978. fascinirao i našu tadašnju kinopubliku, a podjednako je i danas efektan u izazivanju strave i tjeskobe. Međutim, rijetko ga možemo vidjeti na velikom platnu, na kojem dominira recentna komercijalna američka produkcija. Zato je važno da je dostupan u DVD i Blu Ray formatu, na kojem se mogu pronaći gotovo svi naslovi, od klasičnih do suvremenih.

Blu Ray izdanje ‘Noći vještica’ izvrsna je prilika da se prisjetite tog bezvremenskog klasika, a ujedno provjerite da li je išta izgubio od svojeg početnog zamaha. Uvodni kadar snimljen iz vizure lika (subjektivni kadar) koji masakrira svoju obitelj još je strašniji kad publika (u završetku kadra) sazna tko je ubojica. Petnaest godina kasnije jedan pacijent bježi iz ustanove u kojoj je bio doživotno smješten. Michael Myers vraća se u svoj rodni grad kako bi završio ono koji je započeo kao dječak, a u lovu na njega je i liječnik koji smatra da je Michael samo utjelovljenje zla. U završnoj sceni, iako je nekoliko puta pogođen, neuništivi Michael Myers se iznova diže. I onda se pitate zašto je nastalo desetak nastavaka ovog filma. Arhetipsko zlo je neuništivo i ne možete mu pobjeći.

To je samo jedna od odrednica filma koji i danas, nakon četrdeset godina, djeluje svježe i suvremeno. ‘Noć vještica’ postavila je nove standarde u žanru horora. Radnja se odigrava u idiličnom gradiću u kojem se u pravilu ništa ne događa. Dok mladi prolaze gotovo opustjelim ulicama i iščekuju večer kada će se zabavljati strašeći jedni druge, iz prikrajka ih promatra lik s bijelom maskom. To što Carpenter eksplicitno ne prikazuje scene pokolja, efektnije je nego da teku hektolitri krvi i imate gadljivi osjećaj kao da ste u klaonici. Strava proizlazi iz onoga što se ne vidi. Dok se drugi zabavljaju, glavni likovi moraju se suočiti s iskonskim zlom koje ne odustaje od svojeg ‘zadatka’. Njegova najžešća protivnica upravo je njegova sestra Laurie (Jamie Lee Curtis) uvjerava okolinu kako opasnost vreba, ali joj nitko ne vjeruje, jer u Noći vještica svi se žele poigravati strahom…

Zaštitni znak ‘Halloweena’ njegov je redatelj i scenarist i pisac (prepoznatljive) glazbe John Carpenter, a onda svakako producenica i scenaristica Debra Hil te producent Mustapha Akkad. Povodeći se za Carpenterom koji je svoj koji film smjestio u adolescentsko okružje, nastala je poplava horora čiji su junaci tinejdžeri, od kojih se rijetko koji izdvojio u neki uočljivi uradak.

Spomenimo ‘Halloweenove’ nastavke. Drugi ‘Halloween 2’ režirao je 1981. Rick Rosentahl, dok treći ‘Halloween 3: Season of the Witch’ (1982.) u režiji Tommy Lee Wallacea i nema pretjerane veze s originalom, iako je scenarij radio John Carpenter, a ne pojavljuje se ni Jamie Lee Curtis (osim kao glas telefonskog operatora). Michael Myers vratio se u hororu znakovitog naslova ‘Halloween 4: The Return of Michael Myers’ (1988.) u režiji Dwighta L. Littlea, a Jamie Lee Curtis pauzira i u ovom filmu. Slijedi ‘Halloween 5’ (1989.) Dominique Othenin-Girarda u kojem Donald Pleasence (bez Jamie Lee Curtis) uporno, iz nastavka u nastavak, proganja neuništivog serijskog ubojicu, a čak je i John Carpenter izgubio volju (kao i u prethodnom filmu) da izmišlja nove zaplete i piše glazbu. Ipak u šestom ‘Halloween: The Curse of Michael Myers’ (1995.) u režiji Joea Chappelle scenarij zajedno sa svojom stalnom suradnicom Debrom Hill potpisuje John Carpenter, a Donald Pleasence zadnji puta igra u ovoj franšizi. Dvadesetgodišnjica je obilježena filmom ‘Halloween H20: 20 Years Later’ (1998.) u režiji Stevea Minera. Scenaristi su opet John Carpenter, a glavnu ulogu ima Jamie Lee Curtis, dok je Donald Pleasence u međuvremenu umro (1919. – 1995.). Remake povodom tridesetogodišnjice snima (više glazbenik nego redatelj) Rob Zombi pod jednostavnim naslovom ‘Halloween’ (2007.), ali bez Jamie Lee Curtis, a tri godine kasnije režira i nastavak ‘Halloween 2’ (2009.). Nakon pauze od gotovo deset godina na velika platna opet dolazi ‘Halloween’ (2018.) u režiji Davida Gordona Greena, čija je radnja smještena četrdeset godina kasnije u odnosu na original. U glavnoj ulozi je Jamie Lee Curtis, koja se mora opet sukobiti sa svojom dugogodišnjom noćnom morom zvanom Michael Myers.

Fotografije preuzeta s web stranice www.michael-myers.net/blog

U prvom ‘Halloweenu’ iz 1978. godine Michaela Myersa glumio je (još uvijek široj publici nepoznat) Tony Moran, glumac pod zastrašujućom maskom koja je postala zaštitni znak franšize. Tony Moran nastavio je glumačku karijeru, u kojoj žanrovski pretežu horori. Spomenimo horor ‘Beg’ (2011.) Kevina MacDonalda, te relativno slabo ocijenjene horore ‘American Poltergeist’ (2016.) Jordana Pachecoa, ‘The Emerging Past Director’s Cut’ (2017.) Thomasa J. Churcilla, ‘The Streets Run Red’ (2017.) Paula McAlaneyja i ‘Death House’ (2017.) B. Harrisona Smitha. Horor specijalizaciju prekida dobro ocijenjena akcijska komedija ‘The Ungovernable Force’ (2015.) Paula M McAlaneyja, a u pripremi su još četiri dugometražna i par kratkometražnih filmova. Bilo bi zanimljivo napraviti reviju Moranovih filmova na jednom od naših filmskih festivala, uz obaveznu repliku Myersove maske.

Zanimljivo je da ‘Noć vještica’ u Hrvatskoj nije imala ni VHS ni DVD izdanje, tako da su Halloween fanovi snalaze na razne načine, od kojih je nabavka Blue Raya, naravno, preporuka, a postoje specijalizirani internetski portali koji nude filmove, čak i u solidnim rezolucijama.

Special Features:
– Audio Commentar with Writer – Director John Carpenter and Actor Jamie Lee Curtis
– ‘The Night she came Home’ Featurette
– ‘On Location: 25 Years later’ Featurette
– TV Version Footage
– Trailer
– TV Spots
– Radio Spots

Robert Jukić, Oxford, 23.10.2018.

Informacije o Blu Rayju:

Noć vještica (1978.)
Compass International Pictures, Falcon International Productions, 1978. / Lionsgate
Trajanje: 91 min ( 101 min – Extended TV Version, nije na Blu Eayju)
Format: 2.35 : 1
Color: Color (Metrocolor)
Zvuk: Dolby TrueHD 7.1 ; Dolby Digital Dual Mono
Jezici: Engleski
Podnaslovi: Engleski SDH, Španjolski
Glume: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes, P.J. Soles, Charles Cyphers, Kyle Richards, Brian Andrews, John Michael Graham, Nancy Stephens, Arthur Malet, Mickey Yablans, Brent Le Page, Adam Hollander, Robert Phalen, Tony Moran

Noć vještica – Movie Site
Halloween – John Carpenter Movie Site
Halloween – Filmsite.org
Halloween (1978.) – IMDb

Blu Ray je u Engleskoj plaćen 5 funti 🙂

BLU RAY: NOĆ VJEŠTICA, horor [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=37367,

Objavljuje F.I.L.M.Nedjelja, 28. listopada 2018.