09/10/2018to07/04/2019

Nova koncertna sezona – plava ili crvena pilula?
Upali(te)Antiphonus uz Monteverdijeve madrigale i dašak Italije

Nakon uzavrele ljetne sezone i brojnih koncerata, kao i gostovanja na inozemnim pozornicama, te uvažena priznanja za umjetničko dostignuće u glazbenom programu ovogodišnjeg 64. Splitskog ljeta, Ansambl Antiphonus se u velikom stilu, s najavom nove koncertne sezone s dva tradicionalna ciklusa, Triade i Trinitas, vraća u svoje zagrebačko ‘gnijezdo’, ambijentalni foaje Muzeja za umjetnost i obrt, gdje će u utorak 9. listopada u 20 sati svoju publiku željnu istinske glazbene ekstaze dočekati s prvim koncertom sezone, ovaj put s nešto drukčijom i egzotičnom interpretacijom slavnih Monteverdijevih madrigala.

Ansambl Antiphonus ; Ustupila IC

Kao najbolja uvertira u raskošnu i prpošnu koncertnu sezonu 2018. / 2019., Antiphonusovcima će se u glazbenoj ‘priči’ pridružiti renomirani talijanski ansambl I Musicali Affetti, poznat po izvođenju stare glazbe na izvornim instrumentima te neutažive želje za izvođenjem i eksperimentiranjem s različitim glazbenim žanrovima.

Ulaznicesu u prodaji, a mogu se kupiti svaki dan na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt, po redovnoj cijeni od 80 kuna, a za umirovljenike, studente i učenike od 50 kuna, te 35 kuna za članove umjetničkih glazbenih udruga.

Kao i uvijek dosad, donosimo i ekstravagantnu najavu koncertne sezone, iz pera maestra Tomislava Fačinija, umjetničkog voditelja i dirigenta Ansambla Antiphonus, koji se ‘zarazio’ vječnom dvojbom između plave i crvene pilule…

Upali Antiphonus!

I to pritisnuvši botun, taster, pa čak i dugme, ili jednostavno kliznuvši prstom preko osjetljivog ekrana – nećete pogriješiti.
(Molimo koumpounofobične ljubitelje Antiphonusa da apstrahiraju stanovite pojmove iz ovog uvodnika)
U dvjema niskama glazbenih bisera, štono klize poput karavana svilom natovarenih deva gledano iz ptičje perspektive, naći ćete i više nego preporučenu sezonsku dozu opijata kojima Muze napajaju svoje vjerne štovatelje.

Odaberete li crveni gumbić ciklusa TRIADE u Muzeju za umjetnost i obrt, na sad  već tradicionalnom Trgu Republike, poklonit ćete si pristup novom krugu madrigalske zbilje. U tom, praktički zemaljskom raju, u ulozi Beatrice  nastupit će ipak muški gosti: talijanski ansambl I musicaliaffetti uz Monteverdijeve ratničke i ljubavne madrigale,  zatim suosnivač ansambla Il giardino armonico lutnjist Luca Pianca, osvjetljujući meandre glazbenog svijeta Gesualda, te Gorkem Şem (on sigurno kaže dugme), izumitelj čudnovatog instrumenta imenom Yaybahar, začinjajući posve egzotičnom istanbulskom notom madrigalske uspješnice ranih korisnika Petrarkinih versâ.

Pritiskom na play puce ciklusa TRINITAS, u crkvi sv. Katarine, osigurat ćete si dio vječnosti uhvaćene perom besmrtika; okosnicu čine Magnificat i optimistični moteti J. S. Bacha, a tu su i  dragi mu kolega Carissimi, nimalo živahan Allegijev Miserere i krajnje turobna promišljanja o konačnosti života Purcella, u lijepom kontrapunktu čiju sintezu ipak krasi obećanje da će oni, koji siju u suzama, žeti u radosti i veselju.

Upravo kao i mi svi zajedno!

TRIADE, prvi koncert:
09.10.2018. u 20 sati, MUO
Monteverdi
Antiphonus& I musicaliaffetti (IT)
Monteverdi: Madrigali guerrieri, et amorosi (VIII. knjiga)-izbor
intermezza: Salomone Rossi, Maurizio Cazzati


TRIADE
Muzej za umjetnost i obrt

09.10. 2018.
Monteverdi
8. knjiga madrigala
feat. I musicali affetti(IT)

29 .01.2019
Diagnosis
Gesualdo: Madrigali
feat. Luca Pianca, lutnja (CH)

05. 03. 2019.
Chez Petrarca
Madrigali na poeziju Petrarke
feat. Gorkem Şen, yaybahar (TR)

TRINITAS
crkva sv. Katarine

30. 12. 2018.
Lumen
Bach Magnificat

10. 02. 2019.
Going in style
Purcell Music for queen Mary’s funeral & Funeral sentences
Bach O Jesu Christ, mein’s Lebens Licht

07. 04. 2019.
Miserere
Allegri Miserere
Carissimi Jephta
Bach Jesu, meine Freude

[izvor informacije IC]