Pet dana u znaku hrvatskih doksa: „Christhe Swiss“ i dvije svjetske premijere na otvorenju 16. LFF-a

Sljedećih pet dana Liburnija će biti posvećena hrvatskom dokumentarnom filmu. U ponedjeljak, u 20:30, na maloj Ljetnoj pozornici Opatija počinje 16. Liburnia Film Festival, najstariji hrvatski festival dokumentarnog filma i jedini koji prikazuje isključivo domaće dokumentarce. Festival otvara švicarsko-hrvatsko-njemačko-finska koprodukcija, animirano-dokumentarni film „Christhe Swiss“ švicarske autorice Anje Kofmel o ubojstvu švicarskog novinara Christiana Würtenberga 1991. godine u Slavoniji, a potom slijede dvije svjetske premijere – „Meso“ Elvisa Lenića i „Neželjeni stanar“ Nike Obučine.

U pet festivalskih dana u konkurenciji i popratnom programu bit će prikazana ukupno 24 hrvatska filma. 18 filmova koji se nalaze u utrci za sedam festivalskih nagrada publika može pogledati od ponedjeljka do četvrtka u dva programska bloka (prvi počinje u 20:30, a drugi u 22:45), dok je petak rezerviran za Restartove filmove „Srbenku“, „Dane ludila“ te dvije festivalske premijere „Mjesto odakle vam pišem pisma“ i „3. rujna 2015.“ nastalih na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, koji se prikazuju izvan konkurencije.

O nagradama (najbolji film, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka i najbolji regionalni film) odlučuje peteročlani međunarodni žiri koji čine izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe i jedna od producentica filma „Pričest“ (najboljeg europskog dokumentarca 2017. godine) Hanka Kastelicová, nagrađivani slovenski redatelj MatjažIvanišin („Playingman“, „Putnik Karpo“, „Svaka dobra priča je ljubavna priča“), redatelj Dean Lalić (“Rock’n’Roll je kriv za sve?”, posebno priznanje žirija 9. LFF-a), montažerka Sandra Bastašić («Dani ludila», «Umjetnik na odmoru…) i filmski teoretičar Boris Ružić.

Znakovit je ovogodišnji moto festivala „Gledaj glasno!“ čime organizatori udruge Liburnia Film Festival, Restart i Delta, žele ukazati na društvenu regresiju u Hrvatskoj i potrebu da moramo reagirati na nju. Dokumentarni filmovi su samo jedan od načina. Tako će se u programu naći brojni filmovi koji se bave problematičnim točkama hrvatske svakodnevice, a o nekima od njih razgovarat će se i u popodnevnom programu u Vili Antonio. Nakon projekcije filma “Odgođena revolucija” (na programu u srijedu, 22. kolovoza, u 18 sati u Vili Antonio) Boris Ružić će o posljedicama tranzicijske pljačke i borbi protiv iste razgovarati s redateljicom Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović. LFF u petak zatvara nagrađivana „Srbenka“ (Srce Sarajeva i nagrada publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, nagrada DocAlliance, posebno priznanje žirija Motovun Film Festivala 2018, nagrada Buyens-Chagoll žirija na VisionsduRéel 2018. i dokumentarni shortlist za europskog Oskara), koja prati postavljanje predstave „Aleksandra Zec“ redatelja Olivera Frljića i progovara o traumama koje leže iza ove važne političke priče.  Prije filma,  u 18 sati u Vili Antonio, o «Srbenki» će se razgovarati na casestudy-ju „Koliko traje rat?“ s redateljem Nebojšom Slijepčevićem i producenticom Vanjom Jambrović, koji će moderirati riječki redatelj Igor Bezinović. Slijepčević i Jambrović nalaze se među više od pedeset festivalskih gostiju ovogodišnjeg LFF-a koji nastavlja s tendencijom da sve filmove osobno predstavljaju njihovi autori ili članovi filmskih ekipa. Dokumentaristi uvijek ističu kako vole mogućnost razmjene ideje i iskustava s drugim kolegama, ali i s publikom s kojom mogu neformalno razgovarati u pauzama između filmova ili na after party-jima, koji se ove godine održavaju po završetku glavnog programa u Caffe baru Eugenian.

Sav popratni program, u kojem možete pogledati „Odgođenu revoluciju“ i „VivaLudež: Razgovor s trojicom od Ferala“, educirati se ili pak razgovarati s autorima na „casestudy-ima“, besplatan je. Filmove u glavnom programu na maloj Ljetnoj pozornici Opatija možete gledati ukoliko izdvojite 15 kuna za dnevnu ulaznicu ili 30 za festivalsku.

[izvor informacije Liburnia film festival]

16. LFF: Pet dana u znaku hrvatskih dokumentaraca, >http://film-mag.net/wp/?p=36672. Fotografije ustupio LFF

Objavljuje F.I.L.M.Nedjelja, 19. kolovoza 2018.