U nedjelju 5. kolovoza 2018. u impresivnom prostoru Europskog centra za mir i razvoj UN-a u Puli, u ugodi matinejskog termina (početak u 11.30 h) održan je Gala  koncert ovogodišnje glazbene radionice ‘Arena International’. Sudjelovali su solisti, komorni ansambli profesora te Orkestar i Zbor ‘Arene’, a izvedena je glazba međunarodnih i domaćih kompozitora baroknog, klasičnog i suvremenog repertoara.

Istaknute su bile izvedbe Vivaldija, napose Koncert za flautu, gudače i basso continuo ‘Con Sordini’, s Romanom Puccijem u solističkom nastupu, te poletni Haydnov Koncert za klavičembalo, gudače i flaute sa solisticom profesoricom Tatjanom Šverko. Zbor ‘Arena International’ pod vodstvom Mariagrazie Biancolin i Oriette Šverko dojmljivo je izveo motet ‘Il grillo’ Josquina Des Presa.

Koncert u prostoru Europskog centra za mir i razvoj UN-a u Puli ; Foto RJ

Osobita zanimljivost programa otvorene stilske i izvedbene glazbene strukture, koja uključuje i današnju pop produkciju, bila je praizvedba projekta elektronske glazbe i flaute autora Edoarda Milanija i Alessandra Fogara, koji su ujedno bili i izvođači. Naslov kompozicije, kako smo upoznati u uvodu, ‘A volo radente’ upućuje na inspiraciju za djelo, let iznad morske površine od talijanskog povijesnog Grada do, za autore egzotične, istarske obale.

Mladi izvođači sudjelovali su u izvedbi sa svojim mentorima, u orkestru ili u komornoj kombinaciji, primjerice Karolina Kanižaj u ‘Humoreski’ Mikhaila Bukinika, a samostalno kao vokali i uz vlastitu klavirsku pratnju predstavili su nekoliko popularnih novijih skladbi. Andrea Sofia Zorzetto izabrala pjesmu iz opusa ABBA-e, Giorgia Biasotto za klavirom lirski je interpretirala Lordeovu ‘Liability’, a najmlađa, ali s već izraženom glazbenom osobnošću, Giulia Timea Fioranti, također uz vlastitu klavirsku pratnju, otpjevala je ‘Friends’ A.M. Nicholson.

Sljedeći koncert 17. ‘Arena International’ glazbenog projekta, u ponedjeljak 6. kolovoza 2018. u Circolu predstavlja nagrađene  učenike Centra za klasičnu glazbu ‘L. Dallapiccola’ Talijanske Unije, a prethodi mu audiovizualni  performance ‘Lightstreams’ Alessandra Fogara. Završni gala koncert  održat će se u utorak  7. kolovoza u crkvi sv. Franje, a povezat će  umjetnike, studente glazbenih radionica kompozicije, elektronske glazbe i različitih instrumenata, solista, komorne glazbe te Orkestar, Mješoviti i Dječji zbor u programu ‘Glazba nas spaja’.

Širina i komplementarnost sadržaja ‘Arene International’ koji se odvija već sedamnaestu sezonu, obilježila je i press konferenciju na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. U ambijentu Spomen sobe pulskog skladatelja A. Smaregliae (1854.-1929.) u vidokrugu Augustovog hrama, u skladu s ciljevima i rezultatima multikulturalnosti, govorilo se (i razumjelo!) talijanski, hrvatski i slovenski, a susret je zaokružilo razgledavanje restauriranog prostora Europskog centra za mir i razvoj UN-a na Forumu, mjestu predviđenom za održavanje prvog Gala koncerta. Osobit šarm konferenciji, koncertima i predstavljanju programa i izvođača dala je umjetnička ravnateljica projekta ‘Arena International’ profesorica Tatjana Šverko.

Ada Jukić, U Puli, 5. kolovoza 2018.

[izvor informacije Arena International]

Glazba: Koncerti ARENA INTERNATIONAL 2018 [osvrt Ada Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=36613. Foto RJ

Objavljuje F.I.L.M.Utorak, 7. kolovoza 2018.