Bogat likovni program u hvarskoj Lođi: U utorak se u Hvaru otvara izložba svestrane umjetnice Tonke Alujević

U špici hvarskog kulturnog ljeta, Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara otvorit će izložbu “Od jedra pod kojim san plovila” svestrane umjetnice Tonke Alujević, u sklopu obilježavanja 150. godišnjice organiziranoga turizma u Hvaru. Svečanost otvaranja u gradskoj Lođi upriličit će se u utorak, 7. kolovoza u 20 i 30 sati, a izložba u gradu koji je stoljećima bio metropola mora, prikazuje modne kreacije nastale od jedra.

Tonka Alujević rođena je 1964. godine u Splitu, djetinjstvo je provela u Hvaru, završila je umjetničku školu, studirala na Filozofskom fakultetu etnologiju i španjolski jezik. Niz godina radila je kao modni kreator i organizator modnih revija u diplomatskim krugovima. Izrađuje umjetničke mozaike od murano stakla, kamena i mramora za hotele, crkve i privatne objekte. Tonka piše kolumne, scenarije, knjige, režira putopise i to uglavnom na čakavici.

Od jedra pod kojim san plovila – izložba ; Ustupio Grad Hvar

Autorica o inspiraciji za izložene radove ističe: “Morske milje, one oceanske, mediteranske i jadranske potrošile su i umorile jedra. Jedno od njih, ono glavno, godinama će ležat u konobi. Sve do jednog poziva na modnu reviju koja će ga pritvorit u točno deset haljina. Kolekcija je nastala u dahu. Sve skice nacrtane su kemijskom olovkom na dlanu. Pucale su igle i konci, poštivale se zakonitosti krojačkoga zanata, ali jedro je vodilo igru. Modeli su autentični, na njima je ostala sva ruzina i sol, lahori i nevere… tako da u bilo kojoj od ovih haljina slučajni pad u more ženu može učinit još elegantnijon.”

Tonka Alujević autorica je mozaika „Otisak prsta“ postavljenog 2016. godine u gradskom parku u Hvaru, posvećenog izumitelju daktiloskopije Ivanu Vučetiću, rođenom Hvaraninu, kojemu je Grad Hvar u srpnju obilježio 160. godišnjicu rođenja postavljanjem Multimedijalnog projekta „Vučetić/Vucetich“ u Lođi, a niz zanimljivih događanja u ovom spomeniku baštine nastavit će upravo izložba “Od jedra pod kojim san plovila”.

Nakon ovog postava, Grad Hvar i Turistička zajednica Hvar u Lođi će do kraja rujna ugostiti dvije izložbe fotografija u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar – „Hvar zimi“ i „Jadranski slikopisi“ Karla Kassera, u suradnji s Muzejem turizma iz Opatije.

Podsjećamo, u tijeku su i dvije izložbe u obnovljenom hvarskom Arsenalu. U prizemlju Arsenala do 21. rujna postavljena je monografska izložba poznatog hrvatskog kipara Kuzme Kovačića, dok je u galeriji Arsenal, na katu povijesnog brodogradilišta, otvorena izložba suvremenih hrvatskih umjetnika „Ljeti“ – izbor iz Palmižanske kolekcije hrvatske kolekcionarke i galeristice Dagmar Meneghello.

Uz ove izložbe i brojna kulturno-umjetnička događanja u gradu te bogat program 57. hvarskih ljetnih priredbi, Hvar je i dalje nezaobilazno mjesto na kulturnim mapama ovoga ljeta.

[izvor informacije Grad Hvar]