24/07/2018to28/07/2018

Uz limenu glazbu i hommage Predragu Luciću otvoren 21. Motovun Film Festival!

Na prepunom Trgu Andrea Antica počeo je 21. Motovun Film Festival, koji i ove godine u srce Istre donosi stotinu nezavisnih naslova iz cijelog svijeta.

Na početku večeri prikazan je kratki dokumentarni film Irene Vrkljan, s kadrovima pustih ulica Motovuna, snimljen prije 52 godine. Danas je Motovun pun života čemu doprinos daje i filmski festival, a ta je činjenica obilježena i veselim nastupom limene glazbe iz Svetog Lovreča. Najstariji puhački orkestar u Istri izveo je i montipajtonovski hit Always Look on the Bright Side of Life, kojim je prije nekoliko godina festival otvorio spisatelj i novinar Predrag Lucić. Tako je još jednom barem simbolički MFF otvorio veliki prijatelj festivala koji nas je napustio ove godine. Njega se tijekom otvorenja prisjetio direktor festivala Igor Mirković, koji je najavio ovogodišnji program uz selektoricu programa Milenu Zajović i predsjednika Savjetodavnog odbora MFF-a Mikea Downeya.

Ustupio MFF

Poljski film Napad panike, kojim je otvoren festival, samo je jedan od stotinu ostvarenja koja će u idućih pet dana biti prikazana u motovunskim kinima i pod zvijezdama. Dio programa posvećen je ovogodišnjem gostu festivala i jednom od najintrigantnijih redatelja današnjice, Rubenu Östlundu, kojemu će biti uručena nagrada Maverick Motovuna. Snažan pečat festivalu dao je grad-partner Berlin, koji je predstavljen filmovima, glazbenim programom, performansima i izložbom.

Berlin je grad koji je davno srušio svoj zid i otvorio prostor za nove dijaloge. Upravo takav je meka za brojne umjetnike iz cijelog svijeta, pa tako i za 13-ero autora iz Hrvatske i regije s berlinskom adresom koji izlažu na izložbi Zidovi i mostovi otvorenoj večeras u motovunskoj galeriji Pet kula. Među njima su Lovro Artuković, Ivana Franke, Nina Kurtela, Boris Ivandić i Martina Mezak.

Večeras je u središtu Motovuna oživljena i instalacija Kvadrat, umjetnički rad postavljen izvorno u Švedskoj. Ruben Östlund je prema toj instalaciji snimio istoimeni film za koji je dobio cannesku Zlatnu palmu.

Njemački glavni grad dao je snažan pečat i glazbenom programu, Iz tog grada, europske techno prijestolnice dolaze čak tri DJ-a, a najpoznatije ime među njima je glasoviti house producent Ian Pooley. Publiku će zabavljati i domaće snage TBF i Krankšvester.

Festival se nastavlja u srijedu kada počinju razgovori Netočno u podne s ovogodišnjim dobitnicima počasnih nagrada MFF-a te umjetnicima koji djeluju u Berlinu. Prvi u nizu je dobitnik nagrade 50 godina, Mustafa Nadarević, glumačka legenda iza koje je više od 150 kazališnih te više od 60 filmskih uloga. Večernji program na Trgu (21 h) otvara kratki film iz tzv. berlinskog programa Kineski zid redateljice Aleksandre Odić, porijeklom iz  BIH, koja će i sama najaviti film. Slijedi napeta autobiografska drama Ubiti Jesúsa kolumbijske redateljice Laure More.

Zanimljivo će biti i na popratnim događanjima. Slikar Lovro Artuković će sudjelovati u vođenoj turi po izložbi Zidovi i mostovi, a pritom i pojasniti što sve nije stalo u film LA nedovršeno, koji je o njemu snimio Igor Mirković. Taj je film na rasporedu u 15.00 u Još Manjem Kinu. Za glazbu na motovunskom trgu u kasnim satima zadužen je DJ Ed2000 (Corin Arnold), pokretač najdugovječnije berlinske klupske večeri Dangerous Drums.

DRUGI DAN MOTOVUN FILM FESTIVALA

Nakon jučerašnjeg otvorenja, i drugi dan 21. Motovun Film Festivala obiluje događanjima, ali i gostima koji su pohodili Brdo filmova. Od danas na terasi ispred hotela (12.30) počinju razgovori Netočno u podne s ovogodišnjim dobitnicima počasnih nagrada MFF-a te umjetnicima koji djeluju u Berlinu. Prvi u nizu je dobitnik nagrade 50 godina, Mustafa Nadarević, glumačka legenda iza koje je više od 150 kazališnih te više od 60 filmskih uloga. Nadarević će nazočiti i projekciji filma Savršeni krug (Kino Bauer, 14.00).

Dokumentarac Naš novi predsjednik (Kino Bauer, 12.00) istražuje vijesti o mogućem uplitanju ruskih tajnih službi u američke predsjedničke izbore te početke trenda lažnih vijesti u vrijeme dolaska na vlast Donalda Trumpa. Kasno poslijepodne u Kinu Bauer (17.45) rezervirano je za turskog velikana Nuri Bilge Ceylana i njegovu gorko-slatku priču o odnosu oca i sina, Drvo divlje kruške.

Ustupio MFF

Večernji program na Trgu (21 h) otvara kratki film iz tzv. berlinskog programa Kineski zid redateljice Aleksandre Odić, porijeklom iz  BIH, koja će i sama najaviti film. Slijedi napeta autobiografska drama Ubiti Jesúsa kolumbijske redateljice Laure More. Svoj će film osobno predstaviti i danska redateljica Isabella Eklöf. U Kinu Billy u 21.15 na rasporedu je njezin intrigantni film Slatki život o lakomislenoj djevojci koja prihvaća život na visokoj nozi, no s teškim posljedicama.

Švedski redatelj hrvatskog porijekla Ivica Zubak vraća se u Motovun filmom Dnevnik varalice (Kino Trg, 23.45) o sitnom kriminalcu čiji dnevnik dođe u ruke poznatom izdavaču. Večer u Kinu Billy zatvara film iz berlinskog programa – Planet Alex u kojem glumi techno glazbenica Marusha. Najavit će ga sam redatelj i član ovogodišnjeg žirija Uli M Schueppel.

Zanimljivo će biti i na popratnim događanjima. Slikar Lovro Artuković će sudjelovati u vođenoj turi po izložbi Zidovi i mostovi, a pritom i pojasniti što sve nije stalo u film LA nedovršeno, koji je o njemu snimio Igor Mirković. Taj je film na rasporedu u 15.00 u Još Manjem Kinu.

Zainteresirani se mogu okušati i u Filmskom kvizu s ‘lovcem’ Deanom Kotigom, dok je za glazbu na motovunskom trgu u kasnim satima zadužen DJ Ed2000 (Corin Arnold), pokretač najdugovječnije berlinske klupske večeri Dangerous Drums.

ČETVRTAK NA 21. MFF-U

Festival ulazi u svoj treći dan, a četvrtak započinjemo razgovorom s dobitnikom nagrade 50 godina Radom Šerbedžijom koji vodi Igor Mirković na terasi ispred hotela. (NETOČNO U PODNE).

Ustupio MFF

U 13 sati  u Još manjem kinu (JMK) slijedi nastavak programa Motovunski kratki.

Berlinski program nastavlja se u 15 u JMK s filmovima Neukolln Unlimited i Ljeto na Balkonu u 16 u Baueru.

U 16:30 u Galeriji hotela unutar programa Kampus Motovun predsjednik ovogodišnjeg žirija i redatelj filma Victoria Sebastian Schipper ima predavanje na temu uspješnog odnosa redatelja i glumaca te zašto često dolazi do nerazumijevanja u tom odnosu.

U 17 sati na Terasi ispred hotela umjetnici koji su sudjelovali u izložbi Zidovi i mostovi igraju Pictionary s posjetiteljima

U 18 u kinu Bauer crnogorski redatelj Aleksa S. Radunović najavljuje film Liječina.

U 18:30 u Vrtu dugogodišnja voditeljica motovunskog Ureda za goste Saša Vujatović pričat će kako je plovila od Grčke do Barbadosa u jedrilici i 17 dana nije vidjela kopno

U 19:30 u Galeriji Pet kula slijedi serija performansa pod nazivom Nika Radić vas hipnotizira u kojima će posjetitelji moći posjetiti zamišljeno kino i gledati film kakvi sami žele vidjeti.

U 19:30 u Vrtu se održava PRESS DRINK na kojem će se održati zdravica za dobitnike nagrade 50 godina Mustafu Nadarevića i  Radu Šerbedžiju. Slijede razgovori s redateljima: Wolfgang Fisher (Styx), Nebojša Slijepčević (Srbenka), Gregor Bauman (Električni snovi). Svi ste pozvani!

U 20:30 na terasi ispred festivalske blagajne nastavlja se VINSKA UVERTIRA na kojoj danas možete upoznati vinara Ipšu i popričati sa selektorima festivala

Filmski program nastavlja u 21 na Trgu projekcijom filma Styx kojeg najavljuje redatelj Wolfgang Fisher

U 21:15 u kinu Billy slijedi hrvatska premijera filma Srbenka koji će predstaviti ekipa filma

U 23 u Vrtu je program kratkih filmova Hrvatska ukratko!

[izvor informacije Motovun Film Festival]