INK NA KAŠTELU: ‘Furbaćona 2’ večeras ambijentalna premijera na Kaštelu

Svečanom izvedbom predstave Branka Lučića ‘Furbaćona 2’, večeras u atriju Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, započinje ovogodišnje izdanje programa INK na Kaštelu ljeti koji traje do 26. srpnja. Riječ je o predstavi iz programa Čakavske scene koja je u novom “ruhu”, odnosno novoj podjeli, obnovljena i adaptirana za ovaj prekrasni pulski ambijent. U predstavi igraju: Luka Mihovilović, Lara Živolić, Valter Roša i Rade Radolović. Režiju potpisuje Jasminko Balenović. Predstava traje 80 minuta.

Furbaćona 2 , Ustupio INK Pula

Reprize ‘Furbaćona 2’, srijeda, 25. i četvrtak, 26. srpnja u 21 sat

Usrijedu 25. i u četvrtak 26. srpnja s početkom u 21 sat u Povijesno i pomorskom muzeju Istre – na Kaštelu, reprizirat će se predstava autora Branka Lučića, storeno po komedije Angela Beolca Ruzzantea La Moscheta (Mušica)

Redatel: Jasminko Balenović
Igraju: Luka Mihovilović, Lara Živolić, Valter Roša, Rade Radolović,

“FURBAĆONA” ILI KI ĆE GA KEMU PRVI FIKATI

‘La Moscheta’ (u našim kazalištima najpoznatija kao ‘Mušica’), prva renesansna komedija, talijanskog autora Angela Beolca Ruzzantea nastala negdje između 1528. i 1529. godine, ime dobiva po frazi “parlar moscheto” ili govoriti gradskim padovanskim govorom koji stoji nasuprot većeg dijela teksta pisanoga seoskim dijalektom padovanskog zaleđa.

Sama struktura komedije prati izvornik. Glavni (renesansni) zapleti ostaju sačuvani – prevareni prevaranti, muž mlakonja i pohotna žena koja sreću traži u velikom gradu, igra zamijenjenih uloga te mnogostruki trenuci pokušaja bračne nevjere koji tek trenutak prije samoga čina bivaju spriječeni.

Dualizam (ili vječni sukob) muškoga i ženskoga, urbanoga i ruralnoga, poštenoga i nepoštenoga (moralnoga i nemoralnoga), dobra i zla, ishodišta su dramskih situacija (sukoba) koji u rasteru svatko sa svakim stvaraju vrtlog/vir komičnih efekata koji tri potencijalna ljubavnika (od toga jedan legalan, ali s najmanje prilika) sve više ubrzava u sve manjem radijusu prema željenom objektu/cilju – ženi. Vođeni nagonom čine niz podmuklih smicalica svojim suparnicima kako bi profitirali na tuđoj nesreći i prikazali se (u očima ženke) u boljem svjetlu, ili jednostavno eliminirali protivnika.

[izvor informacije INK Pula]