07/07/2018to14/07/2018

Nakon sinoćnjeg otvorenje Svjetski kongres saksosonista očekuje dan prepun atraktivnih događanja

Svjetski kongres saksofonista službeno je započeo otvorenjem izložbe plakata „Izopačena umjetnost: Entrate Musik“ koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Thomas E.Schultze,  ističući važnost multikulturnost, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj – doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog program tog vremena. Izložbi su prisustvovali među ostalim predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.

Ustupio zagrebsaxcongress.com

Tijekom jučerašnjeg dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert „Yamaha Time“, japanskog dua kojeg čine Nobuya Sugawwa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru.

U 18.00 sati u Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba „Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona» kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona, a zbog velikog interesa publike Berni će danas (11. srpanja) i sutra (12. srpnja) u terminu od 13.00 do 14.00 sati posjetitelje osobno upoznati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima.

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge.

U društvu dekana Muzičke Akademije u Zagrebu, Dalibora Cikojevića i  umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević.

IZDVAJAMO

Srijeda na Svjetskom kongresu sakosfonista: već od jutarnjih sati program kreće s koncertnim nastupima u dvoranama Muzičke akademije, u Teatru &TD, HNK, Atriju Sveučilištau Zagrebu. U 19:00 sati u HNK-u održat će se koncert orkestra Hrvatske i Slovenske vojske uz  inozemne soliste te nastup U.S. Navy Band Saxophone Quarteta. Na Zrinjevcu program kreće od 20.30 h nastupom Luisa Frederica, uz duo Jaureguiberry and Manuel Gonzalez. U 21.30 h nastavlja se izvedbama Bijelih klaunova, White Clowns Enseble.

U Muzeju za umjetnost i obrt koncerti započinju od 20.00 sati i traju sve do ponoći, a za ljubitelje latino ritmova predviđen je nastup Mmacondo Ensemble s početkom u 22.00 sata, da bi potom za kraj koji je predviđen u 22.30 h uslijedio nastup Sonsax.

U današnji se program uključuje Jazz&Cabaret Club Contesa u čijim prostorijma se očekuje nastup umjetnika od 16 do 22 sata, nakon čega slijed Jam Session, glazbeni događaj za muzičke sladokusce i ljubitelje jazza.


Glazbeni nastupi po Zagrebu najavili Svjetski kongres saksofonista

Glazbeni nastupi na ulicama grada promovirali su Svjetski kongresa saksofonista koji će se od 7. do 14. srpnja održati u Zagrebu i na brojnim lokacijama realizirati program s preko 400 glazbenih nastupa. Na kongres je stiglo preko 1500 sudionika iz gotovo pedeset zemalja svijeta, od toga preko 1300 saksofonista svih generacija i svih glazbenih izričaja. I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima tijekom narednih pet dana.

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj, sopran saksofon, Nera Majtanić, alt saksofon, Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon. Najsimpatičnije je bio njihov nastup na Dolcu gdje su svirali samo za kumice.

U večernjim satima na balkonu HNK nastupala je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i ujedno umjetničkim direktorom ove manifestacije, dok je brojna publika, kolege glazbenici i prolaznici, s oduševljenjem pratila nastup.

Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulo muziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici te su u skladnom ritmu i nadahnutoj  atmosferi nastavili nastupati zajedno. Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno.

Nastupima i svirkom saksofona po gradu na autentičan se način predstavio nadolazeći Svjetski kongres saksofonista i ujedno pozvala publika na neke od brojnih glazbenih događanja, na kojima će sudjelovati vrhunska imena iz svijeta glazbe i saksofona kao glavnog instrumenta.

Organizator XVIII. Svjetskog kongresa saksofona je Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, a kongres je započeo u Chicagu pred gotovo pedest godina i održava se svake tri godine.

O KOKNGRESU SAKSOFONISTA:

Svjetski kongres saksofonista koji je prvi puta organiziran 1969. godine u Chicagu, a koji je održan i u Engleskoj, Škotskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Tajlandu, Italiji i Kanadi, jedinstvena je prilika za susret vrhunskih glazbenih profesionalaca, studenata i amatera, saksofonista svih stilova i glazbenih izričaja od klasike i jazza do etna i world glazbe.

Kongres sudionicima omogućuje da se predstave kao solisti ili kao komorni glazbenici uz manje ansamble, duhačke, gudačke ili simfonijske orkestre, da kroz predavanja, prezentacije, razne radionice i diskusije s kolegama i prijateljima razmjene mišljenja i iskustva, a posebno da  predstave i proizvedu nova djela suvremenih kompozitora skladana za saksofon. Uz glazbenike, kongresu prisustvuju i graditelji instrumenata, proizvođači saksofonističkog pribora, te distributeri i izdavači notnih izdanja i publikacija.

Posebna želja organizatora ovoga zagrebačkog kongresa saksofonista je da se osim u  stručnim krugovima, kongres u što većoj mjeri odvija javno, da programi, bilo da se izvode na uobičajenim koncertnim pozornicama ili pak na mnogobrojnim nekonvencionalnim prostorima, postanu dio zagrebačke kulturne ljetne scene. Pojedini  kongresni programi bit će ponuđeni organizatorima festivala i kulturnih događanja širom Hrvatske.


Vintage izložba o mijenama saksofona posvećena Adolfu Saxu

U sklopu Svjetskog kongresa saksofonista, danas u 18:30 sati, u Talijanskom institutu u Zagrebu, u Preobraženskoj ulici 4, održat će se otvorenje izložbe „Saksofobija, zbirka saksofona posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona“.

Izložba se sastoji od zbirke osamdesetak saksofona nastalih tijekom vremena, a predstavlja najveću svjetsku kolekciju saksofona u vlasništvu čuvenog glazbenika i kolekcionara Atillija Bernija. Izložba koja je obišla gotovo cijeli svijet danas svoje mjesto pronalazi u Zagrebu, u Talijanskom institutu, koji je ujedno organizator izložbe i partner Svjetskog kongresa saksofonista.

Tijekom izložbe posjetitelji će se poslušati zvukove nekih od najrjeđih i najneobičnijih instrumenata na svijetu. Očekuje ih najmanji saksofon na svijetu, dug samo 32 centimetra, zatim alt saksofon Grafon Plastic, instrument Adolphea Saxa, tenor saksofon Selmer Mark VI – Varitone koji je pripadao Sonnyju Rollinsu i cijeli niz ostalih saksofona na kojima su u ranijim vremenima svirali čuveni saksofonisti.

Posebno zanimljivo bit će vidjeti i čuti divovski saksofon koji je viši od dva metra, kao i trubu saksofon s dva zvona. Tijekom svog vijeka postojanja, punih 177 godina, saksofon je prošao cijeli niz preobrazbi, a bezimena cijev od nikla postala je istančan, ali moćan instrument kojim se mogu iskazati sve strati i osjećaji i sva raspoloženja. Možda ga upravo iz tog razloga mnogi smatraju najerotičnijim glazbenim instrumentom.

Izložba će biti otvorena do subote 14. srpnja 2018., a za sve zainteresirane predviđene su vođeni razgled izložbe u srijedu (11. srpnja) i petak (13. srpnja), od 13 do 14 sati.


Više o XVIII. Svjetskom kongresu saksofonista: http://zagrebsaxcongress.com

[izvor informacije DJ]

Svečano otvoren XVIII. Svjetski kongres saksofonista, >http://film-mag.net/wp/?p=36474. Fotografije ustupio Dalibor Jakus

Objavljuje F.I.L.M.Srijeda, 11. srpnja 2018.