Hereditary (2018.)
Redatelj: Ari Aster

Horor koji je na prestižnom filmskom festivalu u Sundanceu (koji promovira nezavisne filmove) okarakteriziran kao najstrašniji horor ikad snimljen, strašniji čak i od kultnog ‘Exorcista’ Williama Friedkina iz 1973. godine. Takvim ocjenama odmah je izazvao pažnju žanrovskih poklonika. ‘Naslijeđeno zlo’ možda i nije jedan od najstrašnijih filmova, ali dovoljno je intrigantan da se nađe među boljim žanrovskim djelima. Za one koji do sada nisu pogledali ‘Exorcista’, imaju priliku na Fantastic Zagreb Film Festivalu ili ga poslije pogledati na Blu Ray izdanju. Nadamo se da će ga Kino Europa staviti u svoj program Kinolektire. Jedina poveznica s ‘Exorcistom’ je opsjednutost demonom, ali u svim ostalim elementima ‘Naslijeđeno zlo’ ima više dodirnih točaka s ‘Rosemarynom bebom’ (Rosemary’s Baby, 1968.) Romana Polanskog (atmosfera prizivanja nadnaravne sile) i ‘Vidovitošću’ (The Shining, 1980.) Stanleyja Kubricka (glazba u stvaranju atmosfere).

Naslijeđeno zlo ; Ustupio Blitz Film & Video

Govoriti o sadržaju filma u okviru osvrta (iako su ga neki filmski kritičari možda i naveli) nema smisla, jer izostaje efekt iznenađenja. Već sama činjenica da su autori bili pod utjecajem, možda i nesvjesno nekih drugih autora ili filmova, nije loša stvar, jer i horor kao žanr ima svoj razvoj i uspon. Ali to ne osiguirava jednake rezultate.

‘Naslijeđeno zlo’ sastoji se iz dva, moglo bi se reći, različita žanrovska dijela, što bi moglo i zavarati gledatelja. U prvom, podjednako zastrašujućem, odvija se čista drama bez naznaka nadnaravnih djelovanja. Nakon smrti bake, njezina obitelj u fazi žalovanja suočit će se sa zanimljivim aspektima njezine prošlosti, a niz događaja izbacit će ih iz svakodnevne rutine. U drugom dijelu filma obitelj se suočava s opakim nadnaravnim silama (bolje rečeno, silom!) koja ne bira sredstva… Iako su mnoge stvari u ovom hororu već viđene, autori (ili autor, redatelj Ari Aster, kojemu je to dugometražni igrani prvijenac, ujedno je i scenarist filma) efektno gradi napetost do krajnjih granica užasa koji može snaći jednu mirnu obitelj.

‘Naslijeđeno zlo’ dobar je horor film koji će vas držati prikovane za sjedalo do same završnice, ali ipak nije nešto najstrašnije što se moglo vidjeti na velikom ekranu. Glumačka ekipa za naše uvijete, uvjetno je nepoznata osim dvoje glavnih protagonista, odnosno roditelja koje glume Toni Collette i Gabriel Byrne. U ulozi kćerke upečatljiva je Milly Shapiro koja je praktički debitantica, ali bi mogla razviti zanimljivu glumačku karijeru. Sina glumi Alex Wollf kojeg smo gledali nedavno u avanturi ‘Jumanji: Dobrodošli u džunglu), prave uloge očekuju ga tek u budućim filmovima.

Robert Jukić, Zagreb, 24.06.2018.

Informacije o filmu:

Naslijeđeno zlo
PalmStar Media, 2018.
Trajanje: 127 min.
Format: 2.00 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital (Dolby 7.1)
Glume: Alex Wolff, Gabriel Byrne, Toni Collette, Milly Shapiro, Christy Summerhays, Morgan Lund, Mallory Bechtel, Jake Brown, Harrison Nell, BriAnn Rachele, Heidi Méndez, Moises L. Tovar, Jarrod Phillips, Ann Dowd, Brock McKinney

Film je pogledan u CineStaru Branimir

Naslijeđeno zlo – Movie Site
Hereditary – IMDb

FILM: NASLIJEĐENO ZLO, horor [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=36332. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.Subota, 30. lipnja 2018.