U zaljevu mora, Emilija i Stojče Tocinovski, Izložba slika, Izložbena dvorana Znanstvene knjižnice Zadar, RH, 5.- 9., 6. 2018.

U organizaciji Udruge Makedonaca „Biljana“ Zadar upriličena je izuzetna izložba slika U zaljevu mora, Emilija i Stojče Tocinovski,  akrilne i akvarelne tehnike na papiru, izložbena dvorana Znanstvene knjižnice Zadar, RH, 5.- 9., 6. 2018.

Toliko je neobičnosti vezanih za ovu izložbi i za ovo dvoje mladih umjetnika. Bračni par koji slika zajedno. Slike slikaju zajedno. Rade zajedno. Nema utvrđenih pravila tko treba što raditi – slikati, nositelja ideje. Riječ je o svojevrsnoj prezentaciji umjetničkih sinergija. Iskreno govoreći ne znam da sam negdje pročitao tako što, što je vjerujem rijetkost ili se uopće nije niti pojavilo kroz povijest likovnosti, bar meni tako što nije poznato. Stavljam ?

Preuzeto s portala eZadar

Na slikama Emilije i Stojča, pomiješali se motivi mora i Ohridskog jezera. Makedonije i Hrvatske. Mediterana koji ih povezuje, poveznicama koje u svom radu naglašava Predrag Matvejević.

Ohridski nemir vali podižu se iznad paških motiva Povljana: kamenih kala, kuća, dvora. Česti likovni motivi doneseni su i dati na drugi način.

Prvi sloj prijenosa značenja čini se poznat: more, hridi, barka, nebo, sunce. Umjetničku dimenziju postižu bojama. Osjećaji u nemiru života. Osjećaji koji jasno simboliziraju more. Nijansiranje boja donosi misao slike. Postojani hridi građevine slike, sunce i nebo na svakoj pojedinoj slici, u nizu pričajući likovnu priču, govore o okolnostima. Dinamiku postižu mijenjajući kut promatranja.

Emilija i Stojče vješto nas uvlače u priču bojama kroz više razina likovnosti. Boje su to raspoloženja. Nebo je žuto, naranđasto, plavo. More azurno, tirkizno, tamno… mirno i nemirno. More. Barka i barke plove punim jedrima. Plove spuštenog jedra. Plove. Jednako s njima plovi i ohridski čun.

Hrid je konstantan, slikan u vertikali bojom zemlje. Statički oslonac. Konstanta. U procjepu mora barka. U providnom moru barka. Nijansirano more prema tamno. More i nebo se dodiruju.

Detalji na jedrima nose simboliku. Različitost detalja: prozirna bistrina mora u vali more svjetluca. Ljeska se u bistrini more. Kristali mora na svjetlu u odsjaju daju dimenziju više. Optimistična likovna priča o opstanku. Ni jedna barka nije potopljena iako sve i jedna na nemirnom moru plijene pozornost i zovu na dokučivanje bitka. Nude dublji smisao ljudskoj egzistenciji.

Unutra u slici puno simbolike prijenosa značenja. Nisu to statični motivi. Sunce u zenitu i na strani. Boje trenutka na moru života (Cesarić) poetika likovnosti, plavo i crno – ekspresija (A. B. Š.).

Kroz dubinu našega shvaćanja smisla u poetici likovnosti Emilije Tocinovski i Stojčeta Tocinovskog: more, nebo, sunce, barka, čun, hrid i stablo, građevine u pozadini, u likovnom izrazu, stalnost elemenata, bojama dodaje crtež, utkiva se u tkivu likovnosti. Govore detaljima dojmljivi Svijet umjetničkih kreacija.

Krače biografije:

Emilija Tocinovski

Rođena 24. 04. 1973. godine u Skoplju, R Makedonija. Diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skopju 1999. godine, na odjelu Slikarstvo s Modnog kreiranja u klasi prof. Dušana Perčinkova.

Prvo samostalno izlaganje Čudna šuma imala je 2001., Otvoreni grafički studio, Skopje, i 2003., godine druga samostalna izložba Čudna šuma 2., Kulturni centar Tačka, Skopje. 2013. godine, u Velesu, sa suprugom Stojčetom Tocinovskim imaju predstavljanje u Likovnom salonu Večernje matine, slike izrađene u akrilnoj tehnici, Minijaturni pejzaži, Rijeka, 2014., likovna prezentacija Pejzaži na manifestaciji Poljska tradicionalna večer Andrzejki, 2016., U centru, Kulturni dom Povljana, otok Pag, R Hrvatska, a 2017., U centru točka, Kulturni dom Povljana, otok Pag, R Hrvatska.

Dobitnica je druge nagrade na Studentskoj likovnoj izložbi Borka Lazevski 1996., sa suprugom dobili su nagradu za debitantski strip 10. Međunarodnog salona stripa u Velesu. Ilustratorica je više knjiga domaćih i inozemnih autora. Sudjelovala je na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija.

Stojče Tocinovski

Rođen 08. 06.. 1974. godine u Velesu, R Makedonija. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skopju na Pedagoškom odjelu 1998. godine, u klasi prof. Vasila Vasilevskog. Na istom fakultetu na Odsjeku slikarstva magistrirao u klasi prof. Žanete Vangeli. U 2017. završio je Doktorske studije na JZU Institut za makedonsku književnost s temom Skluptura u urbanom prostoru (Skopje).

Samostalna izlaganja: 2001. – Prozori, Kulturni dom Kočo Racin, Skopje, 2002. – Večer performansa In situ, Kulturni centar Točka, Skopje; 2004. – Art-action Recontresinternacionales Paris / Berlin – Berlin / Pariz; 2010. – Retro, Muzej grada Skopja, Otvoreni grafički studio, Skopje; 2013. – Trofeji, Nacionalna ustanova Kulturni centar, Kumanovo; 2013. – Pejzaži, Likovni salon Veles; 2013. – Minijaturni pejzaži, Rijeka, 2014., likovna prezentacija Pejzaži, Poljska tradicionalna večer Andrzejki, 2016., U centru, Kulturni dom Povljana, otok Pag, R Hrvatska, a 2017., U centru točka, Kulturni dom Povljana, otok Pag, R Hrvatska.

Sa suprugom, dobitnici su nagrade za debitantski strip 10. Međunarodnog salona stripau Velesu. Ilustrator je više knjiga domaćih i inozemnih autora. Sudjelovao je na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija.

Nikola Šimić Tonin / Žaklina Kutija