“Thelma” se pojavila kao osvježenje u kinima zasićenim filmovima o superherojima, koji se nadmeću koji će biti veći od života. Pritom zaboravljaju da je život taj koji dodiruje gledatelje.

Film prati zbunjenu provincijsku djevojku čvrstih religioznih uvjerenja, koja se dolaskom u grad mora suočiti ne samo s njima, već i onim što nosi skrivenim u sebi. To skriveno nije samo žudnja za osobom istog spola (koja ovdje unatoč trendovskoj pojavi barem ima dramaturškog smisla), već potisnutim psihokinetičkim moćima nad kojima nema svjesnu kontrolu.

Thelma ; Ustupio Discovery Film

Možda zvuči kao još jedan od filmova koji se bavi pričom postanka nekog lika iz “Osvetnika” ili “X-Mena”, što u neku ruku i jest, u pristupu je sasvim drukčiji. Kako je “Thelma” film norveškog redatelja Joachima Triera, poznatog po dramama “Procter” i “Reprise”, očekujte vrlo lagani tempo, preciznu režiju, divnu fotografiju i dobro odabranu glumačku ekipu (Eili Harboe izvrsno je utjelovila junakinju iz naziva filma, sa svim emotivnim nijansama neophodnim da lik učini vjerodostojnim).

Dojmljivost posjeduje u nenametljivom pristupu “malog europskog filma”, kojim može približiti priču o danas aktualnim superherojima publici kojoj to u velikom krugu izbjegava. Iako se na portalu imdb.com žanrovski određuje kao spoj drame, misterije, fantazije, trilera i romantičnog filma, ipak je to dobri stari znanstveno-fantastični film u kojom protagonistica bez kontrole teleportira najbliskije osobe u nepoznate sfere egzistencije. I s tim se treba nositi.

“Thelma” progovara o odnosu pojedinca s roditeljima i religijom, egom i emocijama, potrazi za vlastitim identitetom… što ga svrstava među zanimljivija ostvarenja o superherojima, primjerice “Neslomljivim” ili “Loganom”.

Tihoni Brčić

Thelma – Movie Site
Thelma – IMDb

FILM: THELMA, drama [osvrt Tihoni Brčić], >http://film-mag.net/wp/?p=35689. Fotografije ustupio Discovery Film

Objavljuje F.I.L.M.29. travnja 2018