Ready Player One (2018.)
Redatelj: Steven Spielberg

Inflacija superjunaka u kojoj su i oni i film izgubili na vrijednosti

Kome je u interesu skupiti na jedno mjesto sve adute i atrakcije akcijskih filmova i stripova i videoigara, pa ih servirati u jednom filmu, za jednu ulaznicu?

U najblažem od četiri osvrta na film u The Guardianu (od kojih su bar dva pogubna po Spielberga i film), u lakom i kratkom tekstu autorica zaključuje da redatelj uživa u pop kulturi (finds joy in pop culture), gusto koristi njene reference, citira iz drugih filmova (‘Shining’, na primjer), a i to i što nam neki likovi izgledaju poznato, to joj je zgodno … Ali za Monicu Castillo radi se o ‘tankoj priči i plitkim karakterima’ (thin plot, shallow characters). Najbliži mi je stav Charlesa Bramescoa za kojeg se radi o pop-kulturnom crossoveru, mješavini svega i svačega (all mixed up), fuziji, praznoj nostalgiji, mješavini filma, TV showa, stripa i video igara koja dovodi do logističkog košmara…

Igrač broj 1 ; Ustupio Blitz Film & Video

Umjereniji tekst je Graemea McMillana u Hollywood Reporteru u kojem (više od samog filma) obrađuje Spielbergov SF opus. McMillan uočava kontrast između radova u kojima prevladava ‘srce’, to jest onih okrenutih publici (crowd pleasing, audience friendly) i onih u kojima se izražavaju intelektualno zahtjevniji sadržaji (think heavy). Iako Spielbegrovi filmovi nisu isključivo u jednoj ili drugoj kategoriji, mogu se po pretežitim karakteristikama svrstati u jednu od njih, pa mi je drago da moj favorit ‘A.I. Artificial Intelligence’ (2001), uz ‘Minority Report’ (2002), ulazi u ovu ‘pametniju’ grupu ☺. Autor se u naslovu članka pita koji je od tih Spielberga (srca ili razuma) napravio ovaj akcijski SF movie. Uz pristup redatelja, ističu se interesi filmskih studija, a njima su razumljivo srcu prirasli filmovi koji pokazuju vrijednosti box officea. Na kraju teksta nema ocjene filma, to će učiniti vrijeme, kaže McMillan, kao i druge SF-e, uostalom.

Mislim da nije samo Spielberg u dilemi hoće li raditi srcem ili glavom, već je to problem svih redatelja i snimatelja i pisaca i da nema tog problema, lakše bi bilo biti redatelj ili pisac (ili bi ih biloviše). Ovdje se ne radi ni o jednom ni drugom Spielbergu, već slabom Spielbergu, ili pravog Spielberga uopće nema. Zapravo ne radi se o Spielbergu, već interesima studija, odnosno, onome što studiji misle da im je u interesu. Jer kalkulacije što se najviše isplati i što publika očekuje, svi ti marketinški eksperti i stratezi i mašinerije znaju pogriješiti, odnosno, nisu dugoročno točni.

Kome je u interesu skupiti na jedno mjesto sve adute, junake svih mogućih akcijskih filmova i stripova i igara, pa ih servirati u jednom filmu, za jednu ulaznicu? To je kao u jednom menuju ponuditi i jastoga i Big Maca i kebab i odrezak i punjenu puru. Koliko će trajati prije nego se ljudi zasite tog obilja? Bilo mi je žao vidjeti King Konga i Godzilu i desetke drugih prepoznatljivih junaka, Spielberg je izvukao i svog jurskog dinosaura!, koji ne znaju što činiti sa sobom u svojim sporednim i nepotrebnim ulogama, upadajući jedan drugom u kadar. Superjunaci na hrpi, u inflaciji u kojoj su izgubili na vrijednosti.

U toj gužvi i jurnjavi Spielberg nije uspio prenijeti svoju tipičnu ‘opću i obiteljsku’ poruku. Umjesto toga, kao happy end plasira se potpis ugovora o vlasništvu. Mladi junak za više ciljeve podijeli vlasništvo nad igrom koja život znači u devastiranom i dehumaniziranom svijetu, sa svojim prijateljima (umjesto monopola, oligarhija). A umjesto zahvata u svijetu koji bi učinili život boljim, uvodi se pauza u korištenje igre. Treba manje provesti vremena u virtualnom svijetu, jer stvarnost ima nezamjenjive vrijednosti. Toga su sigurno svjesni oni koji ostaju u kontejnerskom slumu iz kojeg Igrač dolazi.

Spielberg uopće nije tu, čini se da je i njega povukla struja istovremenosti, ubrzanosti i pretjeranosti pod motom Više je bolje! Pitanje je da li je tako zato što nije znao ili nije mogao drugačije.

Ada Jukić, Zagreb, 03. travnja 2018.

Detalji o filmu:

Igrač broj 1
Amblin Entertainment, De Line Pictures, Dune Entertainment, 2018.
Trajanje: 140 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Auro 11.1 | Dolby Atmos
Glume: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance

Igrač broj 1 – Movie Site
Ready Player One (2018.) – IMDb

Film je pogledan u CineStar Kaptol Boutique Cinema

FILM: IGRAČ BROJ 1, akcijski SF [osvrt Ada Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=35432. Fotografije ustupio Blitz Film & Video – READY PLAYER ONE

Objavljuje F.I.L.M.5. travnja 2018