The Foreigner (2017.)
Redatelj: Martin Campbell
Glume: Jackie Chan, Katie Leung, Pierce Brosnan

Filmovi o osveti ostvaruju efekte na kinoblagajnama, osim izuzetaka, kao što je primjerice ‘In the Fade / Aus dem Nichts; 2017.) Fatiha Akina koji u našim kinoprikazivačkim uvjetima nije imao uspjeha. Podrazumijeva se da osvetnički pothvat ipak mora biti akcijski film, a ne sumorna drama u kojoj se žena osvećuje ubojicama svojeg supruga i sina, u ovom slučaju mladim neonacistima koji su podmetnuli bombu u multietničkom kvartu. U ‘Strancu’ bomba takodjer eksplodira, ali u londonskom trgovačkom kvartu, a jedna od žrtava je kćerka samozatajnog kineskog ugostitelja, imigranta čiji su život obilježile obiteljske tragedije.

Stranac ; Ustupio Blitz Film & Video

Quan Ngoc Minh (Jackie Chan) želi od nadležnih odgovor na pitanje tko je podmetnuo bombu. Prema medijskim informacijama za bombaški napad je odgovorna odmetnuta skupina Irske Republikanske Armije (IRA), o čemu ništa ne znaju u Sjevernoj Irskoj koja je sada u mirnom suživotu s Velikom Britanijom. Dužnosnik vlade Sjeverne Irske, Liam Hennesy (Pierce Brosnan), uvjerava britansku vladu kako ne znaju tko stoji iza napada, ali da ima plan kako otkriti krivce…

I tu nastaje zaplet. Quan dolazi osobno do Liama, koji suosjeća s Quanovim gubitkom, ali ga smatra nebitnim starcem. Medjutim, Quan je zapravo bivši specijalac s iskustvom s ratišta, a sve sposobnosti sada koristi u ratu protiv IRA-e. Prvi na udaru mu je upravo Liam Hennesy, koji će uskoro shvatiti da je poigravanje s ožalošćenim ocem opasnije nego je mislio.

Akcijski junak Jackie Chan, koji je ujedno i producent film, odlično je odigrao ulogu oca koji ne želi pustiti na miru bilo koga tko ga može dovesti do ubojica svoje kćeri. U procjepu između političkih moćnika, britanske policije i terorista koji ne biraju žrtve kako bi postigli svoje još uvijek nepoznate ciljeve, kao stranac i društveni marginalac postiže rezultate akcijskog junaka. Mračne igre isprepletene političkim interesima elite slamaju se u pravilu na običnim ljudima, ali ovaj put uloge su izokrenute.

‘Stranac’ je posve dobar akcijski triler, s neočekivanim obratima, gradacijom napetosti, uzbudljivom atmosferom i dojmljivim likovima. Redatelj Martin Campbell iskusan je akcijski redatelj, a poznati su mu filmovi ‘Golden Eye’ (1995.), ‘The Mask of Zorro’ (1998.), ‘Verical Limit’ (2000.), ‘The Legend of Zorro’ (2005.), ‘Casino Royale’ (2006.) i ‘Green Lantern’ (2011.).

Robert Jukić, Oxford, 29.03.2018.

Informacije o filmu:

The Foreigner (2017.)
STX Entertainment, Sparkle Roll Media, Wanda Media Co., 2017.
Trajanje: 113 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Dolby Digital
Ostali glumci: Caolan Byrne, Donna Bernard, Aaron Monaghan, Niall McNamee, Charlie Murphy, Orla Brady, Lia Williams, Michael McElhatton, David Pearse

Stranac – Movie Site
The Foreigner – IMDb

Film je pogledan u CineStar Branimir centru

FILM: STRANAC, akcijski [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=35372. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.30. ožujka 2018