06/04/2018

Ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bo se v Mali drami sezona zaokrožila z gledališkim koncertom Prekleti kadilci po motivih satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe so ustvarjalci uprizoritve.

V Prekletih kadilcih igrajo Nina Valič, Pia Zemljič, Janez Škof in Aljaž Jovanović. Avtorja songov sta Jani Kovačič in Svetlana Makarovič, avtor glasbe pa Boštjan Gombač.

Premier: petek, 6. aprila, ob 20.00 v Mali drami.

Prekleti kadilci ; Ustupila SNG Drama Ljubljana

Svetlana Makarovič
Prekleti kadilci

Gledališki koncert

Avtorji priredbe so ustvarjalci uprizoritve; idejna zasnova Tin Grabnar in Brina Klampfer

Režiser Tin Grabnar
Avtorja songov Jani Kovačič, Svetlana Makarovič
Avtor glasbe Boštjan Gombač
Dramaturginji Brina Klampfer, Darja Dominkuš
Scenograf Dorian Šilec Petek
Kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič
Lektorica Tatjana Stanič
Koreografinja Anja Mejač
Korepetitorica Ana Erčulj
Oblikovalca luči Dorian Šilec Petek, Vlado Glavan
Avtorica notne transkripcije Blaž Pucihar

Igrajo
Nina Valič Kadilka, Protikadilka, vokal, flavta
Pia Zemljič Kadilka, Protikadilka, vokal, pianino
Janez Škof Kadilec, Protikadilec, vokal, harmonika
Aljaž Jovanović Kadilec, Protikadilec, vokal, kitara, pianino

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina, Svetlane Makarovič.

Svetlana, ta iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje problemov sodobne družbe. Neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen tudi takrat, kadar govori o lepem, dobrem, nežnem in o ljubljenem. V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Z bridkim humorjem se prehodi skozi svetovno tobačno zgodovino in tako naslika hudomušen mozaik kadilske problematike. Začne prav ob stvarjenju sveta, se sprehodi mimo ambicioznega Krištofa Kolumba, ki je prinesel tobačno zlo v Evropo, nadaljuje z nikotinsko evforijo dvajsetega stoletja in se ustavi šele pri temnih, zastekljenih kadilnicah našega časa. Ob tem ji uspe z različnih zornih kotov osvetliti vse bolj perečo problematiko nestrpnosti. Nestrpnosti, ki je venomer usmerjena v kakšno družbeno skupino in se nad njo v končni fazi tudi manifestira.

Nestrpnost do kadilcev pa lahko v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi. To je nestrpnost, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo. Pri tem ostaja odprto vprašanje, ali naj ta občutja v družbi zatiramo ali priznavamo. Negativna čustva so ravno tako del našega celostnega psihološkega sveta. Mogoče bi jih bilo veliko bolje prepoznati in izraziti kot pa zatirati? Svetlana Makarovič je v svojem prepričanju neizprosno jasna: »Kdor ne zna sovražiti, tudi ljubiti ne zna!« Kako naj se do tega kompleksnega vprašanja opredelimo sami?

Tin Grabnar

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]