U petak, 23. ožujka u 19 sati u dvorani Müller zagrebačkoj publici predstavit će se francuski autor i majstor montaže Jean-Gabriel Périot, u sklopu masterclassa pod nazivom Karika koja nedostaje.

Jean-Gabriela Périota zovu majstorom montaže te „kraljem arhive“, a većina njegovih kratkih filmova u zadnjih 15 godina djelovanja nastala je isključivo korištenjem raznih vrsta arhivskih snimki.Svoj filmski jezik definirao je inovativnošću, koristeći uobičajena sredstva poput televizijske arhive koja spaja s Google Maps animacijama, crtežima, slikama ili fotografijama. Kroz montažu pronalazi novi kontekst kojim zatim manipulira provocirajući nove perspektive. Kao rezultat, njegovi filmovipotiču gledatelja na pronalaženje “karika koje nedostaju” između dviju suprotstavljenih slika. Njegovi se radovi ne mogu jednostavno svrstati, prostirući se područjem između dokumentaraca, animacije ieksperimentalnog filma dok se najčešće bavi tematikama koje predstavljaju nasilje, rat ili povijest.

Jean-Gabriel Périot ; Ustupio RL

Najpoznatiji je upravo po kratkim filmovima poput ‘Dies Irae’ (2005.), ‘Čak i ako je bila kriminalac…'(2006.), ‘Nijuman no Norei’ (2007.) ili ‘The Devil’ (2012.), za koje je primio velik broj priznanja i nagrada, obišavši pritom više stotina festivala diljem svijeta. A German Youth (2015.), njegov prvi dugometražni dokumentarni film, otvorio je Panoramu na ‘A German Youth’, njegov prvi dugometražni dokumentarni film, otvorio je Panoramu na Berlinaleu 2015. godine. ‘Natsu no hikari (Summer Lights)’, kao prvi dugometražni igrani film, svjetsku premijeru je imao na filmskom festivalu u San Sebastianu 2016. godine nakon čega je zaigrao u kinima diljem Europe.

Jean-Gabriel Périot će u sklopu predavanja predstaviti i objasniti svoj pristup i način rada, kako se nosi s obiljem dostupnih informacija te kako koristi animaciju i montažu. Predavanje će biti praćeno vizualnim materijalima. Predavanje (na engleskom jeziku) moderirat će Igor Bezinović, a ulaz je slobodan! Masterclass ‘Karika koja nedostaje’ organiziraju Restart i Dokukino, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

[izvor informacije Restart Label]