Fantomska nit
Phantom Thread (2017.)
Redatelj: Paul Thomas Anderson
Glumci: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville, Camilla Rutherford
Žanr: drama
Trajanje: 130 minuta
Država: Velika Britanija, SAD

Sadržaj:
Na filmu Fantomska nit, nagrađivani glumac Daniel Day-Lewis i glasoviti redatelj Paul Thomas Anderson obnavljaju svoju kreativnu suradnju deset godina nakon rada na ‘Bit će krvi’ (2007.), za veliku završnicu u Day-Lewisovoj karijeri. Ovaj zlatni dvojac na istom projektu obećava mnogo pa je sigurno da će i ovog puta filmskoj publici skrojiti nešto veličanstveno. U londonskom svijetu mode 1950ih godina, beskompromisni krojač čiji intrigantni karakter tumači Daniel Day-Lewis, dobija narudžbu s kakvom se dotada nije susreo: kreirati odjeću za pripadnike visokog društva te samu kraljevsku obitelj. Iako uloga krojača iz 50ih godina prošlog stoljeća, sama po sebi možda ne djeluje dovoljno grandiozno za posljednju ulogu u karijeri trostrukog dobitnika Oscara za najboljeg glumca, prije no što ovjesi svoje glumačke cipele o klin, Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti svojom fantastičnom transformacijom. Njegova karakteristična posvećenost i potpuna predanost liku na velika platna donosi filmsku priču dostojnu povlačenja sa scene. Lik kojeg tumači karizmatični je krojač beskonačne kreativno-stvaralačke niti, no ograničenih socijalnih vještina. Njegova fantomska nit zasigurno će zaintrigirati publiku i uvesti ju duboko u život Londona druge polovine dvadesetog stoljeća.

Fantomska nit – Movie Site
Phantom Thread – IMDb

Comic Sans
Comic Sans (2018.)
Redatelj: Nevio Marasović
Glumci: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 103 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Alan, Zagrepčanin viških korijena može se pohvaliti izuzetno uspješnom karijerom grafičkog dizajnera, ali se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama niti odnosom sa svojim ocem, slikarem i hedonistom Brunom. Iznenadno putovanje na Vis prisilit će Alana i Brunu da kroz niz što humornih što dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete.

Comic Sans – Movie Site
Comic Sans – IMDb

Whitney: Biti svoja
Whitney: Can I Be Me (2017.)
Redatelj: Nick Broomfield & Rudi Dolezal
Sudjeluju: Whitney Houston, Bobbi Kristina Brown, Bobby Brown
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 105 minuta
Država: Velika Britanija, SAD

Sadržaj:
Dokumentarist Nick Broomfield i legendarni redatelj glazbenih spotova Rudi Dolezal donose dosad neviđeni pogled na Whitney Houston u naponu slave te kirurški precizno seciraju silnice koje su dovele do njezine prerane smrti 2012. u dobi od 48 godina nakon godina borbe s ovisnošću. Koja god bila tema – rasizam, religija, droga, seksualnost, sumnja u sebe, tračevi, suparništvo, nedovoljno obrazovanje, zahtjevi roditelja i industrije, turbulentan brak koji je punio naslovnice ili posljedice stresa na tako strastvenu pjevačicu – redatelji otkrivaju baš sve karte.

Nagrade i festivali:
Nantucket Film Festival 2017 – nagrada “Best storytelling in a documentary”
Tribeca Film Festival 2017 – program Spotlight Documentary
Sheffield Doc/Fest 2017

Whitney: Biti svoja – Movie Site
Whitney: Can I Be Me – IMDb

Stranac
The Foreigner (2017.)
Redatelj: Martin Campbell
Glumci: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Charlie Murphy
Žanr: akcijski, triler
Trajanje: 114 minuta
Država: Velika Britanija, Kina

Sadržaj:
Priča o skromnom londonskom poduzetniku Quanu, koji traži osvetu kada njegova jedina kći biva ubijena u terorističkom činu. U neumornoj potrazi za identitetom ubojice svoje kćeri, Quan je prisiljen na igru mačke i miša s vladinim dužnosnikom, čija bi prošlost mogla voditi do tragova identiteta ubojice. Redatelj filma Casino Royale donosi napeti triler s Jackie Chanom i Piercom Brosnanom u glavnim ulogama, temeljen na romanu ‘The Chinaman’.

Stranac – Movie Site
The Foreigner – IMDb

Kuća duhova
Winchester (2018.)
Redatelj: Michael Spierig, Peter Spierig
Glumci: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook
Žanr: biografija, horor
Trajanje: 99 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Film donosi radnju inspiriranu stvarnom Sarah Winchester (Helen Mirren) i prikazuje ekscentričnu nasljednicu bogatstva stečenog oružjem koja vjeruje da je progonjena dušama onih ubijenih Winchester puškom. Prema legendi, Sarah Winchester je vjerovala da će ostati živa dokle god će graditi svoju kuću. Film se snimao na autentičnoj lokaciji, što je bilo izuzetno teško i komplicirano filmskoj ekipi s obzirom na skučenost kuće. Sarah Winchester je beskrajno i stalno gradila tu kuću, vjerujući da će ju, ako prestane, duhovi ubijenih progoniti i na kraju ubiti. Kuću je gradila punih 38 godina. No, njezina gradnja bila je pomalo bizarna s obzirom na to da se razna vrata i prozori otvaraju u zidove ili jednostavno ne vode nikamo. Radi se o filmu čija je radnja temeljena na stvarnim događajima i lokacijama. The Winchester Mystery House je prava kuća, smještena u San Joseu u Kaliforniji.

Kuća duhova – Movie Site
Winchester – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]

Novo u hrvatskim kinima od 08.03.18.: Fantomska nit; Comic Sans; Whitney – Biti svoja; Stranac i Kuća duhova, >http://film-mag.net/wp/?p=35140. Fotografije ustupio CineStar, Cineplexx i Restart Label

Objavljuje F.I.L.M.7. ožujka 2018