Imam osjećaj kao da je Roman Polanski preko volje odradio ovaj film, kao neku obiteljsku obvezu koju je preko volje preuzeo, kao da ga je žena (Emmanuelle Seigner) nagovarala, Daj snimi neki film, već dugo nisi ništa snimio, a i meni treba uloga… I on popusti, kao što muž koji ode na tržnicu jer se nikome drugom ‘ne da’ i kupi nešto, a to nije ona salata ni ona riba koju su naručili… Na početku filma autorica obožavateljima potpisuje primjerke svoje knjige, a autor ‘Rosemaryne bebe’ (1968), pedeset godina poslije svog kultnog filma, potpisuje triler s obilježjima autorske B produkcije.

Prema istinitoj priči ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Već naslov odbija. Po kojoj ‘istinitoj priči’ je mogao biti snimljen ovaj film? Bilo fraza koja treba raspiriti očekivanja gledatelja ili potencijalna životna priča, ne djeluje kao jedinstven slučaj, već kliše. Popularnoj spisateljici život se počne raspadati pod utjecajem destruktivne obožavateljice… Prije će biti da je priča ‘pokupljena’ iz nekog romana ili filma, ‘Misery’ (Rob Reiner po Kingu, 1990.), na primjer, ili drugih primjera u kojima psihotični fanovi počnu ugrožavati svoje idole.

U okvirni klišej uključeni su parcijalni koji grade priču. Spisateljica svojim (prvim?) romanom (u kojem koristi autobiografske/obiteljske elemente) postiže međunarodni uspjeh. Obveze koje popularnost podrazumijeva je zamaraju. Očekivanja nakon uspješne objave je blokiraju. Odnos prema odrasloj djeci je frustrira… U još detaljnijoj razradi događaja koriste se iskorištene formule. Žrtva ne reagira ni na jednu naznaku opasnosti ili upozorenja. Muškarac njenog života odlazi na put u inozemstvo. Slomljena žena postane fizički ovisna o tuđoj pomoći…

Ne možemo se identificirati s protagonisticom, neuvjerljivoj u ulozi sredovječne djevojčice koja se prepušta zlom vuku (čak ni kraj filma je ne ‘rehabilitira’). Eva Green u svojoj mefistofelskoj ulozi ne fascinira, njeno okupiranje žrtve nije provedeno postupno, psihološki fino zakrivljenom putanjom, već mehanički, ubrzano i predvidljivo. Zapravo, ni jedan lik nije nam blizak ni simpatičan, a način prikaza unutrašnjeg stanja likova i događaja ne zaslužuje autogram kultnog redatelja.

Ada Jukić, 24. 02. 2018.

Više o filmu:

Prema istinitoj priči
Based on a True Story / D’après une histoire vraie (2017.)
Wy Productions, R.P. Productions, Mars Films, 2017.
Redatelj: Roman Polanski
Glume: Emmanuelle Seigner, Eva Green, Vincent Perez, Dominique Pinon, Camille Chamoux, Brigitte Roüan, Josée Dayan, Noémie Lvovsky, Leonello Brandolini, Elisabeth Quin, Damien Bonnard, Saadia Bentaïeb, Véronique Vasseur, Stanislas Moreau, Valérie Schiatti de Monza
Trajanje: 100 minuta
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital

Prema istinitoj priči – festival-cannes.com
Based on a True Story / D’après une histoire vraie – IMDb