Suvremena bajka o nemogućoj ljubavi i nepopustljivom društvu

Poetski naslov filma upućuje na teškoću vizualizacije. Kakav je ‘oblik vode’? Kako prikazati ono što je bez oblika ili može poprimiti bilo koji oblik? U antologijskoj početnoj sceni potopljen je svijet stvari i likova koje ćemo tijekom filma upoznati i razumjeti. Jednako kreativan je postupak kojim del Toro vizualizira bajkovito vrijeme. Bajke pripadaju neodređenoj prošlosti. Bilo jednom… Kako bajku prikazati uvjerljivo kao da je zabilježena arhivskim snimkama?

OBLIK vremena

Guillermo del Toro približava vrijeme bajke našem vremenu i umjesto srednjovjekovnih dvoraca smješta radnju u poznate šezdesete godine prošloga stoljeća. Međutim, ne veže se rekonstrukcijskom pedanterijom, već slobodnim intervencijama poništava vremenski determinizam. Malim odmacima od definiranog vremena ili umecima izvan toga vremena, nastaje novo, slobodno i univerzalno vrijeme bajke u kojem je sve moguće, pa i nemoguća ljubav u podijeljenom svijetu.

Oblik vode ; Ustupio Blitz Film & Video

U cjelovitoj rekonstrukciji oblika i duha vremena hladnoratovskih šezdesetih, del Toro raspolaže svim rekvizitima koja mu do danas stoje na raspolaganju, pa se ne pitamo jesu li nadzorne kamere postojale u to vrijeme i jesu li izgledale kao danas. Čak i ta dilema doprinosi efektu ‘uncanny valley’, a sličnost uznemiruje kao sjena ‘zone sumraka’. Smještaj bajke u bliskoj, ‘televizijskoj prošlosti’ omogućuje filmu gustu faktografiju opisa, a fantastični događaji u tom kontekstu pokazuju da je svako vrijeme ‘vrijeme za bajke’.

Oblik ljubavi

U punoj slobodi i bez straha od malograđanskog nerazumijevanja, del Toro povremeno, inspiracijom skulptora, prikazuje aktove. Ta bajkovita golotinja u nekoliko kadrova, nenaglašena i integrirana u vizualnu cjelinu, ostvaruje dojam prirodnog stanja, a ne bludnih potreba. I jutarnja masturbacija glavnog ženskog lika djeluje kao sastavni dio njenog buđenja, a ne erotski kuriozitet. Dojmljiva je baletna scena ljubavi Elise i Vodozemca u prostoriji ispunjenoj vodom. S druge strane, seksualno općenje glavnog negativca otkriva, uz njegovu stražnjicu, njegove frustracije i psihološke deformacije.

Oblik priznanja

U fantastičnom nizu autorskih i glumačkih ostvarenja ovog filma koji su pokriveni brojnim prijedlozima za Oscare, začuđujući je izostanak nominacije za Michaela Schannona u ulozi zastrašujućeg Stricklanda. Možda je razlog tome što glavni negativac nema u pravom smislu glavnu ulogu, a uloga nije ni sporedna, pa se u nedoumici kategorije uloge izgubi kandidat. Ipak, jedan od likova koji će se citirati iz ‘Oblika vode’ kompleksni je glavni sporedni lik Richarda Stricklanda koji svakom svojom predrasudom i osobinom odražava vrijeme i prostor u kojem živi, a ne živi samo u tom vremenu ni prostoru.

Ada Jukić, 10 2 2018.

Detalji o filmu:

Oblik vode
The Shape of Water (2017.)
Bull Productions, Double Dare You (DDY), Fox Searchlight Pictures, 2017.
Trajanje: 123 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color | Black and White (dream sequence)
Zvuk: D-Cinema 48kHz 5.1
Redatelj: Guillermo del Toro
Glume: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones, David Hewlett, Nick Searcy, Stewart Arnott, Nigel Bennett, Lauren Lee Smith, Martin Roach, Allegra Fulton, John Kapelos, Morgan Kelly

Oblik vode – Movie Site
The Shape of Water – IMDb

Kino u kojem sam gledala film: CineStar Branimir centar Zagreb