EMOTIVNA GLUMAČKA I PJEVAČKA IZVEDBA OTVORILA NOVU SEZONU HIT MJUZIKLA

Trijumfalni povratak Aide u Komediju

Kazalište s Kaptola još je jednom potvrdilo da je hram mjuzikla u Hrvatskoj.  Noć prepuna emocija, senzacionalne glazbene i glumačke interpretacije, ovacije i gromoglasni pljesak obilježili su povratak proslavljenog mjuzikla Aida u Kazalište Komedija. Teško je sinoć bilo suspregnuti suze, kako na pozornici tako i u gledalištu, a sudeći prema prvim reakcijama Komedija nastavlja i dalje s nizom uspješnih postava i hit predstava.

Nesretna priča o zabranjenoj ljubavi u doba rata između Egipta i Nubije, princeze i robovi, intrige i tragični kraj, uz glazbene brojeve legendarnog Eltona Johna i Tima Ricea osvojili su publiku, a čestitke cijelom timu predvođenom redateljicom Dorom Ruždjak Podolski i maestrom Dinkom Appeltom stizale su sa svih strana.

Aida ; Ustupila Komedija – Foto Ines Novković

Bila je ovo najbolja izvedba Aide ikad“, izjavio je Đani Stipaničev netom nakon završetka, a nakon što se spustio zastor emocije su prštale i s druge strane pozornice. Renata Sabljak, Vanda Winter, Đani Stipaničev i Ervin Baučić – četiri sjajne brodvejske uloge koje kao da su pisane za ova četiri vrhunska pjevača i glumca. Njihovi moćni glasovi i besprijekorne interpretacije već su u prvim minutama razoružali sva srca u gledalištu.

Igor Barberić, Ljubo Zečević, Nedim Prohić, Željka Veverec, plesno-pjevački ansambl i orkestar Kazališta Komedija zasluženo su ispraćeni velikim pljeskom, a jednako su oduševili i kostimi Mirjane Zagorec koji su odisali motivima Nubije i Egipta, s glamuroznim i ekstravagantnim detaljima. Ivo Knezović krivac je za izvrsnu scenografiju i scensko svjetlo, a Igor Barberić potpisuje koreografiju.

Aida je u veljači na rasporedu 5. veljače dok sve one koji žele na poseban način obilježiti Valentinovo očekuju izvedbe 14. i 15. veljače. Ulaznice se mogu osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr. Najnovije informacije dostupne su i na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

O AIDI

Klasik svjetske kazališne mjuzikl scene, jedna od najljepših i najtužnijih ljubavnih priča, tisuće izvedbi diljem svijeta te brojna priznanja i nagrade – sve je ovo ali i puno više mjuzikl Aida, autora Eltona Johna i Tima Ricea, koji se na radost brojnih domaćih poklonika vratio u Zagreb!

Predložak za ovaj pop mjuzikl bila je Verdijeva Aida, a ideja o prilagodbi za Broadway bila je dovoljno izazovna da se Elton John zajedno s Timom Riceom odvaži i objeručke prihvati izazov dostojan njihovog neizmjernog talenta. Svjetska premijera se održala 23. ožujka 2000. godine, a dobila je četiri nagrade Tony.

Hrvatska praizvedba bila je davne 2005. godine, a naslovnu ulogu nubijske princeze u koju se, nakon što ju zarobi, zaljubljuje egipatski vojskovođa Radames, sjajno je odigrala Renata Sabljak koja se posebno raduje povratku ove ljubavne priče u zagrebačku Komediju: “Elton John je kao skladatelj napravio maestralan posao kad je napisao Aidu, priču o nubijskoj princezi koju igram i koja mi je donijela nagradu  glumišta. Ovaj glazbeni i glumački materijal prava je poslastica i nadam se da će biti i za publiku, a ovom prigodom pozivam sve da dođu u Komediju da slavimo ljubav uz Aidu“.

O KAZALIŠTU                    

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija osnovano je 1. studenoga 1950. kao pravni sljednik Zagrebačkog dramskog kazališta i Vedrog Kerempuhovog kazališta. Osnovna mu je djelatnost izvođenje glazbenih predstava (operete i komične opere od 1950.; mjuzikl od 1960.; rock i pop opere od 1975.) te dramskih predstava (komedija klasične i suvremene svjetske i domaće komediografije). Obavlja i izdavačku djelatnost. Umjetnički ansambl Kazališta uz dramske glumce i glumce-pjevače čine i pjevači, zbor, balet i orkestar (više od 150 zaposlenih, uključivši i kazališne radionice te tehničke i zajedničke službe).

Prva predstava odigrana je 29. studenoga 1950. godine, a do danas ih je prikazano oko 13.000, od čega više od 300 naslova. Među poznate “Komedijine” hitove ubrajaju se i mjuzikli Jalta, Jalta (Grgić – Kabiljo), Guslač na krovu (Bock – Stein); operete Zemlja smiješka (Lehar), Kneginja čardaša (Kalman), Šišmiš (Strauss); komedije Probudi se, Kato (Grgić), Klupko (Budak) te rock-opere Gubec beg (Krajač – Metikoš – Prohaska) i Grička vještica (Krajač – Metikoš – Prohaska). Kazalište, njegovi projekti i djelatnici dobitnici su mnogih prestižnih nagrada i priznanja.

[izvor informacije Zagrebačko gradsko kazalište Komedija]