NENAD POLIMAC predstavlja “INGRID BERGMAN” u programu Zlatnih vrata “oDOKa” u ponedjeljak 29.01.2018. u 20.00 sati

Film redatelja Stiga Björkmanna završen je 2015. godine, na 100-godišnjicu rođenja Ingrid Bergman. Nagrađen je na festivalu u Cannesu, Onoliko koliko o slavnoj glumici, film govori i o filmskoj industriji toga vremena, kao i o hipokriziji Hollywooda koji je kreirao likove fatalnih žena i zavodnica, a istovremeno nije tolerirao nikakav odmak od tipičnih ženskih uloga supruge i majke u svome okružju, pa je Ingrid, kao žena koja je bez mnogo drame napustila obitelj i djecu, k tome još i strankinja, bila meta pakosnih napada. Film sadrži privatne snimke koje je ustupila obitelj, kao i isječke iz dnevnika i pisama. Čita ih švedska glumica Alicia Vikander.

Ustupila Kinoteka Zlatna vrata

Film, odnosno Ingrid Bergman, će predstaviti filmski kritičar Jutarnjeg lista, publicist i veliki poznavatelj hollywoodskog filma tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina – Nenad Polimac (Jag är Ingrid, 2015. Stig Björkman, 114 min. S)

U proljeće 2011. godine redatelj Stig Björkman sreće se sa Isabelom Rosellini, kćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugerira da “napravi film o Mami”. Zahvaljujući Isabeli, Bjorkman vjerodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene riječi i slike. Sedam puta nominirana i nagrađena sa čak tri Oskara, Ingrid Bergman bila je jedna od najtalentiranijih glumica zlatnog doba Hollywooda i ostala je upamćena po nesvakidašnjim izvedbama u filmovima „Casablanca“ (1942), „Plinska Svjetlost“ (1944) i „Jesenja sonata“ (1978)…

Ingrid Bergman: In Her Own Words – IMDb
Nenad Polimac – Wikipedija

Intervju Marka Njegića sa Nenadom Polimcem povodom izdavanja njegove knjige „Leksikon YU filma“ možete pročitati na LINKU.

FILMSKI (DOKUMENTARNI) KLUB KINOTEKE ZLATNA VRATA: oDOKa održava se jednom mjesečno, prvi ponedjeljak ili utorak u mjesecu. Program je zamišljen kao tematska večer, u kojoj je izlaganje stručne osobe uvod u relevantan dokumentarni film, a rasprava nakon filma ostaje moderirana od strane gosta/domaćina večeri. Teme večeri nisu ograničene: svaki aktualni društveni, umjetnički, kulturni, ekonomski ili znanstveni film jednako je prihvatljiv u programu, naravno, pod uvjetom da je filmski kvalitetno odrađen i da ima kompetentnog „domaćina“.

[izvor informacija Kinoteka Zlatna vrata]