Održana je konferenciju za novinare u povodu otvorenja izložbe ‘Glas umjetnika/ I Am The Mouth’ – Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom

Muzej suvremene umjetnosti predstavlja djela iz bogate zbirke Art Collection Telekom utemeljene 2010. godine s ciljem promicanja umjetnosti na području srednje i istočne Europe.

Naziv izložbe ‘I Am The Mouth’, inspiriran naslovom video rada poljske umjetnice Agnieszke Polske, izjava je koja govori o važnosti umjetnika i umjetnosti u zemljama tranzicije koje traže vlastiti identitet u globalnom kontekstu. Predstavljena djela ‘glas’ su generacije umjetnika koji žele preuzeti odgovornost za sliku budućnosti i na kreativan način prikazati Europu koja se mijenja – od pada Berlinskog zida do današnjih migracija. Na izložbi sudjeluje pedesetak umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine), a ekskluzivno će biti prikazana i nova djela pozvanih hrvatskih autorica.

O izložbi su govorili Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Nathalie Hoyos, kustosica izložbe; Rainald Schumacher, kustos izložbe i Radmila Iva Janković, kustosica izložbe.

Još su bili nazočni i umjetnici: Vlado Martek, Luka Kedžo i Andreja Kulunčić (kolektiv ISTE)

Glas umjetnika / I Am The Mouth
Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom Prostor za povremene izložbe MSU-a, od 19.01. do 18.03.2018.
Otvorenje u petak, 19. siječnja 2018. u 19 sati


Izložba ‘Glas umjetnika / I Am The Mouth’ ; Ustupio MDC

Izložba ‘Glas umjetnika / I Am The Mouth’ koju Muzej suvremene umjetnosti organizira u suradnji sa zbirkom Art Collection Telekom rijetka je i važna prilika, kako za MSU, tako i za hrvatsku publiku da vidi, doživi i čuje glas umjetnica i umjetnika iz istočne i jugoistočne Europe. Glas je to niza sjajnih autorica i autora koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni i koje redovito susrećemo na svim istaknutijim smotrama suvremene umjetnosti. Neke od njih MSU je već predstavljao u nekim ranijim projektima, npr. Bracu Dimitrijevića, Zofiju Kulik, Nedka Solakova, Kristinu Ivanosku, Janeta Čalovskog, Šejlu Kamerić, kao i, naravno, hrvatske umjetnike Igora Grubića, Marka Tadića, Luku Kedžu, Vladu Marteka i Mladena Stilinovića, no tu je i cijeli niz umjetnika koje izlažemo prvi put: Nevin Aladag, Anatolij Belov, Geta Brătescu, Levan Čelidze, Aleksandra Domanović, Petra Feriancova, Ksenia Gnilicka, Ion Grigorescu, Aneta Grzeszykowska, Nilbar Güreş Petrit Halilaj, Lesja Homenko, Pravdoljub Ivanov, Nikita Kadan, Mi Kafchin, Alevtina Kakhidze, Genti Korini, Eva Kotátková, Volodimir Kuznjecov, Nino Kvirivišvili, Piotr Lakomy, grupa Little Warshaw, Şükran Moral, Ciprian Mureşan, Lada Nakonečna, Vlad Nanca, Paul Neagu, Paulina Olowska, Roman Ondák, Dan Perjovschi, Cristian Răduţă, Stepan Riabčenko, Slavs and Tatars, Iza Tarasewicz i Agnieszka Polska, umjetnica čiji je rad nadahnuo cijelu ovu izložbu. Ukratko, izložba predstavlja radove pedesetak umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine), a usto će ekskluzivno prikazati i nova djela pozvanih hrvatskih autorica Hrvoslave Brkušić, Vlatke Horvat i kolektiva ISTE. kojeg je inicirala i vodi Andreja Kulunčić.

Zbirka Art Collection Telekom svojom je vrlo otvorenom i inovativnom sakupljačkom politikom prikupila iznimno zanimljive i vrijedne radove umjetnika iz zemalja čije nam suvremene scene nisu dovoljno dobro poznate. Umjetnice i umjetnici zastupljeni na izložbi imaju različit osobni odnos, uvjetovan životopisom, prema povijesnim i društvenim događajima koji su tijekom prošlih desetljeća bitno obilježili kulturni prostor na istočnom i jugoistočnom dijelu Europe. Stariji naraštaj među njima doživio je i doživljava revolucionarne promjene od pada Željezne zavjese, a sve to u kontekstu vlastitih životnih priča. Djela su im osobna promišljanja, reakcije i komentari na prevrate, pomake i često nasilne sukobe toga doba. Mlađi su o dobu „socrealizma”, u međuvremenu potisnutoga u mrak i neprerađenoga, u najboljem slučaju doznali nešto u djetinjstvu i više iz sjećanja roditelja, baka i djedova. Pripadaju generaciji za koju su sloboda putovanja, pripadnost Europi i globalni svijet brendova i potrošnje postali samorazumljivima. Oni informacije i znanja crpe iz globalne mreže društvenih medija. No također su i svjedoci značajnih socijalnih i gospodarskih razlika u društvu, mjereno prema zapadnome svijetu općenito i posebno onom umjetničkom.

Umjetnička djela na izložbi dokumentiraju taj povijesni prevrat i polet. Prije svega, suptilnim psihičkim stanjima, emocionalnim dvojbama i nadama daju izraz koji se može iskusiti ćutilno. Ona nude komunikaciju i uživljavanje u misli i osjećaje kakve ne propisuju masovni mediji putem reklama i politike. Za razliku od službene povijesti, pokazuju individualan pristup životu i u središte stavljaju pojedinca. Aktivno sudjeluju u suodređivanju demokratskih vrijednosti i društvenih pravila za promišljeno i razborito postupanje sa stvarnošću.

U jednom malom segmentu izložba predstavlja važna djela koja su nastala prije pada sudbonosnog Berlinskog zida. Ona su danas tihi svjedoci hrabrih iskoraka iz propisanih okvira koji su u smislu slobode umjetničkog izražavanja u pojedinim sredinama znali biti i drastično ograničavajući.

Kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher i Radmila Iva Janković (MSU)

Izložba je ostvarena uz financijsku podršku Deutsche Telekoma, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

[izvor informacije Muzej suvremene umjetnosti]

Izložba 'Glas umjetnika / I Am The Mouth' u MSU-i, >http://film-mag.net/wp/?p=34534. Foto RJ

Posted by F.I.L.M. on 17. siječnja 2018