KIDS FRIENDLY: VAMPIRKO, animirani, 82min

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Kids Friendly – Vampirko ; Ustupila IB

Kids Friendly – Vampirko ; Ustupila IB

“Vampirko” je animirani film o dječaku Antunu i njegovom prijateljstvu s mladim vampirom Rudijem. Iako je ovo jedna neobična tema za dječji film, kroz nju se progovara o uobičajenim temama poput prijateljstva i prihvaćanju drukčijih od sebe, ali i u vjeri u sebe onda kada drugi u tome posustaju. “Vampirko” nudi i lekciju za roditelje – daje im do znanja koliko je važno da imaju povjerenja u djecu, da ih je ponekad potrebno pustiti da sama nauče bitne lekcije o životu i društvu u kojem žive. Iako u filmu nema zastrašujućih prizora, djeci bi mogao biti strašan Hudolist, lovac na vampire koji je prikazan kao pomahnitali luđak ili vampiri koji u blizini dječaka pomalo gube kontrolu nad svojim ponašanjem. Iako ih on kroz cijeli film nastoji uhvatiti, nasilja ima vrlo malo, više ima aluzija na nasilje. Film se prikazuje u 2D, 3D i multiosjetilnom formatu, te je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 6+.

Za roditelje: Film bi roditeljima mogao biti pomalo dosadan.

Nasilje: Nasilje se rijetko prikazuje. Recimo kada Hudolist davi svog pomoćnika. Na nasilje se aludira i kroz razgovor likova kada Hudolist govori kako će vampire sasjeckati s propelerima. Kako je djeci često teško razlikovati stvarnost od mašte, bilo bi dobro objasniti im koje su stvarne posljedice recimo davljenja ili strujnog udara. Konkretne scene su prikazane kao simpatične i smiješne.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora, ali bi lovac Hudolist mogao biti pomalo strašan.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode.

Tempo: Tempo je primjeren i mlađima.

Vampirko – Movie Site
The Little Vampire – IMDb

Iva Brčić

KIDS FRIENDLY: VAMPIRKO, animirani [osvrt Iva Brčić], >http://film-mag.net/wp/?p=34513. Fotografije ustupio Blitz

Posted by F.I.L.M. on 15. siječnja 2018