FILM: RATOVI ZVIJEZDA – POSLJEDNJI JEDI 3D 4DX (STAR WARS: THE LAST JEDI 3D 4DX), znanstveno-fantastični [osvrt Tihoni Brčić]

Ako ste obožavatelj Ratova Zvijezda ili posljednju Epizodu VIII: Posljednji Jedi želite pogledati više puta, onda je 4DX verzija pravi izbor za vas. Ovu multiosjetilnu verziju možete pogledati samo u posebnim 4DX dvoranama CineStara u Zagrebu, Rijeci i Splitu, po cijenama daleko jeftinijim od onih u 4DX dvoranama u ostatku svijeta.

Obilno su korišteni gotovo svi elementi 4DX montaže – pomicanje, letenje, vibriranje, vjetar, dim, miris i svjetlo. Najimpresivnija je završna sekvenca na mineralnoj planeti Crait, na kojoj možete dobiti ugođaj letenja u Millenium Falconu, ali i nešto zaista jedinstveno i pohvalno za tim 4DX montažera – napokon možete osjetiti Silu!

Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi 3D 4DX

Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi 3D 4DX

Bez obzira radi li se o laganim vibracijama kao naznaci Sile ili agresivnom privlačenju/guranju kao indikaciji njene moći, obožavatelji rijetko mogu ostati ravnodušni na ovaj doživljaj. Prikaz Sile dojmljiv je i u sceni Leie u vakuumu svemira, gdje vas sjedalo lagano prodrma na njene neočekivane znakove života, podižući razinu iznenađenja i dramatičnost prizora. Uz Silu i letenje svemirskih brodova, izdvajaju se još scene u kojoj luk skače s motkom pri pecanju i jahanje s krdom Fathiera.

Za postizanje tih efekata zadužena su hidraulički kontrolirana sjedala, koja su simulator pokreta, a uz gibanje omogućuju i vibraciju. Povremeno se koriste za nadopunjavanje pokreta kamere, dodajući komičnosti (kod naglih pokreta kamere) ili dramatičnosti (kod zumiranja) što je sve vidljivo u prvoj zajedničkoj sceni Finna i Rose. Također, kad Kylo Ren snažno udari kacigu u zid lifta, to pokretom poprati kamera ali i sjedalo, dajući njegovom bijesu fizički osjećaj koji ulijeva strah. Na isti način postiže se nešto efektniji dojam brzine u prizorima jurnjave, letenja ili brzim vožnjama kamere.

Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi 3D 4DX

Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi 3D 4DX

Stroboskopsko svjetlo koje prostorno ispuni cijelu kinu dvoranu dolazi do izražaja u eksplozijama, borbi svjetlosnim mačevima i putovanju kroz hiperprostor. Uz eksplozije se zna pojaviti miris paljevine, kao i nešto dima uz rubove platna (dim se koristi čak desetak puta, ali brzo ga otpušu turbine), te vjetar i mlaznice zraka.

Dvanaest turbina koji simuliraju vjetar bile su aktivne kroz cijeli film, te upečatljivo prodonosile atmosferi planeta Ahch-To na kojem se skriva Luke Skywalker, te Crait gdje se odvija završna bitka. Šteta što se u našim 4DX dvoranama ne koristi kiša. Škakljanja nogu i mjehurića nije bilo, a prskanje vodom i mlaznice zraka po običaju rade korektno samo na nekim sjedalima i prava je lutrija naići na pravo mjesto (i vrijeme) kada će te to moći iskusiti.

Iako su dijelovi filma impresivni u 4DX-u i daju posebno iskustvo (Sila, letenje, jahanje…), ne treba smetnuti s uma da se radi o 150-minutnom filmu koji nije napravljen za 4DX i kao takav ne može konstantno i učinkovito rabiti multiosjetilne efekte. Za pravo multiosjetilno iskustvo Ratova zvijezda morate se zaputiti na filmsku atrakciju Star Tours (o kojoj smo pisali ovdje: vidi LINK) u jedan od Disneylanda.

Tihoni Brčić

FILM: RATOVI ZVIJEZDA – POSLJEDNJI JEDI 3D 4DX, SF [osvrt Tihoni Brčić], >http://film-mag.net/wp/?p=34368. Fotografije ustupio TB

Posted by F.I.L.M. on 2. siječnja 2018