Izložba i promocija stripa: Mangelos Vol 1

Promocija stripa „Mangelos Vol 1“ Ivane Armanini i Marka Goluba i izložba u stalnom postavu MSU-a

Muzej suvremene umjetnosti obilježit će tridesetu godišnjicu smrti Dimitrija Bašičevića Mangelosa promocijom stripa Mangelos Vol 1, nastalog u suradnji strip autorice Ivane Armanini i likovnog kritičara i kustosa, Marka Goluba. Strip čine četiri poglavlja, koja obrađuju po jednu različitu dimenziju Mangelosove ličnosti kroz različite tekstove ali i kroz različiti narativni tretman. Tako prvo poglavlje izravno ulazi u Mangelosov umjetnički i teorijski jezik, drugo je biografsko; treće se, kroz prikaz intervjua s Mladenom Stilinovićem, bavi međugeneracijskim dijalogom dok je posljednje nastalo prema predlošku Mangelosove priče, odnosno ne-priče. Sva četiri poglavlja zasnivaju se na tekstovima i manifestima samog Mangelosa, koje autorica i autor stripa interpretiraju kroz vlastitu imaginaciju i likovni senzibilitet.

strip

Na promociji govore autori Ivana Armanini i Marko Golub, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i Jasna Jakšić, kustosica MSU-a. Promociju moderira Vesna Meštrić, kustosica MSU-a.

Uz promociju stripa na prvom katu stalnog postava Muzeja „Zbirki u pokretu“ postavit će se izložba odabranih stranica stripa. Naime, najopsežniji dio stripa „Mangelos Vol 1“ bavi se Šidskim manifestom, u kojemu Mangelos iznosi tezu o svojih devet i pol osobnosti. Među njima je Dimitrije Bašičević kao kritičar, ali i kao kustos Galerija grada Zagreba: voditelj Galerije primitivne umjetnosti, Zbirke Benka Horvata i Centra za film, fotografiju i televiziju. Izložbu će pratiti građa iz Dokumentacijskog i informacijskog odjela i knjižnice MSU-a i Arhiva Tošo Dabac, koja svjedoči ne samo o Bašičevićevoj umjetničkoj aktivnosti, već o njemu i kao kustosu i pokretaču likovne scene.

Strip i izložba ostvareni su uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Artmentor Fondacije Lucerne.

Zahvale: Ivana Bašičević Anić, Nada Beroš, Branka Stipančić, Darko Šimičić

Kustosi izložbe: Jasna Jakšić, Tihomir Milovac

[izvor informacije Muzej suvremene umjetnosti]