Odlična premijera na kraju kazališne godine &TD-a. U utorak, 19. prosinca ostvarena je  predstava Točno u podne redatelja Vedrana Hleba na osnovi dramskih tekstova tria mladih autora i izvedbi motiviranog glumačkog kvinteta.

Iako naslov predstave asocira na filmsko područje (‘High Noon’ Freda Zinnemanna, 1952.), sadržaj upućuje, ali se ne ograničava na televiziju, odnosno medije koji izražavajući, formulirajući i formatirajući informacije na ‘profitno čitljiv’ način (slogani, reklame, floskule, ponavljanja, poetiziranja, banaliziranja…) ostvaruju osjetljive društvene reakcije.

Točno u podne ; Fotografiju ustupio Kultura promjene

Među univerzalnim i aktualnim temama koje se nastoje izraziti faktografijom,  simbolikom i intonacijom televizijskih govornika je vrijeme, predviđanje vremena, odnosno ‘vremenska prognoza’. U najavama vremenskih stanja implicirana je prognostika društvene perspektive (s očekivanom ‘stabilizacijom’ kao umirujućim ciljem).

Fraze o vremenskim izgledima i nastupne fraze kojima se ‘spikeri’ i ‘prezentatori’ obraćaju ‘dragim gledateljima’ (Ponovo smo zajedno…) glumci razbijaju na sastavnice i ritmički upotrebljive skraćenice. Izrazi se istražuju u nizu varijacija, iskorištavajući mogućnosti odnosa zvukova, znakova i značenja. U kakofoniji ‘glasanja’ snažnog glumačkog zbora razabiru se stavovi o nasilju, agresiji nad ženama i žrtvama, o suvremenim i globalnim društvenim kretanjima, ispituju se mišljenja  gledatelja i spremnost da daju mišljenje i izbore se za medijsku pažnju (mikrofona), potencijal prosvjeda i povratka u rutinu.

Uz sadržaje koje problematizira, Predstava impresionira svojim formalnim rješenjima, svojom koncepcijom, dinamikom, akustikom, timingom (završava prije nego poželimo da završi 🙂 ). Na asketski opremljenoj sceni (pet stolica i videoprojekcije teleteksta u pozadini), u komornoj blizini s publikom (mala dvorana Teatra &TD), obučeni kao u meka astronautska odijela, u koncentraciji crnobijelog i znakovite intervencije svjetla, usmjereni majstorskim redateljskom koreografijom, glumci ostvaruju puni osobni i kolektivni izraz. Predstava donosi dašak starog &TD-ovskog eksperimentalnog duha koji se još povlači krugom SC-a, a koji je animirala još jedna  nedavna premijera (Ljubavni slučaj Fahrije P, vidi u LINK.

Uz reprizne izvedbe 20. i 21. prosinca, predstava ‘Točno u podne’ (s premijerom ‘pet do dvanaest’ 2017. godine 🙂 ), zaslužuje novogodišnju kazališnu sezonu.

Ada Jukić, 20.12.2017.

Podaci o predstavi:

Autori dramskih tekstova: Kristina Kegljen, Ivan Penović, Ivana Vuković
Redatelj: Vedran Hleb
Dramaturginja: Nikolina Rafaj
Izvođači: Irma Milović, Tina Orlandini, Iva Visković Križan, Marinko Leš, Nikša Marinović
Scenografkinja: Tea Truta
Kostimografkinja: Slavica Motušić
Producentica: Nina Križan

Produkcija KUFER u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD.

KAZALIŠTE: 'TOČNO U PODNE' u &TD-u [osvrt Ada Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=34270. Fotografije ustupio Kultura promjene

Objavljuje F.I.L.M.20. prosinca 2017