Kao kreativni perpetuum mobile, Woody Allen (1935.) i u svojim osamdesetim ne prestaje proizvoditi velike ‘male filmove’ za koje ne treba financijsku birokraciju ni spektakularne produkcijske uvjete. U komornom sastavu izvrsnih glumaca, uz domišljati zaplet i duhovite dijaloge, u stotinu allenovskih varijacija, obnavlja se vječna priča o ljudskim odnosima, napose muškoženskim odnosima, o ljubavi, žudnji, slabosti, zavisti…, napose ljubavi kao neobjašnjivom i neuništivom porivu koji nas svaki put potpuno obuzima, čak i kad naknadno (u)tvrdimo da je bila ‘greška’.


Vrtuljak života ; Ustupio Kino Europa

Više od pedeset godina, od ‘What’s New Pussycat’ (1965.) kao pisac i glumac, i ‘What’s Up, Tiger Lily’ (1966.), kao scenarist, glumac i redatelj, Woody Allen svake godine napravi bar jedan film. S do sada postignutih pedesetak redateljskih i glumačkih ‘credit’-a (po IMDb-u), mogao bi napraviti još toliko ljubavnih priča, da svaka nalikuje jedna na drugu i svaka bude drugačija i uzbudljiva kao novi thriller. Što se sve može dogoditi, tko može koga sresti i (zašto?) poželjeti, tko koga može (i mora zbog novog ljubavnog determinizma 🙂 ) ostaviti i razočarati? A uz ljubav kao pokretačku silu, Woody Allen duhovito i oštroumno predstavlja svijet u kojem se kreću ti zaljubljivi ljudi, njegove mehanizme, zamke i apsurde.

Uz urbane, napose njujorške, intelektualne i umjetničke krugove koje Allen poznaje i kojima pripada, u svojim filmovima pokazuje empatiju prema ljudima na marginama društva, osobito ako su otvoreno i naivno neuki (ali ne osuđuje ni one koji se pretvaraju da su učeniji nego jesu 🙂 ). Kao poznavalac i sudionik ‘igre ljudskog tijela i duše’, Woody Allen duhovitošću ublažava osudu ljudskih slabosti, ali mu one ne promiču.

U ‘Vrtuljku života’ likove ne muče samo ljubavni, već egzistencijski problemi.. Muž i žena u drugom braku (Jim Belushi i Kate Winslet), zaposlenik u zabavnom parku i propala glumica, sad konobarica, životare u improviziranom stanu u zabavnom kompleksu. Životnu rutinu prekine dolazak muževe kćeri iz prvog braka (Juno Temple) koju progone gangsteri. Priču nam prenosi naočiti spasitelj s plaže (Justin Timberlake) koji želi postati pisac, a uspijeva zavesti dvije žene… Uz protagoniste, predstavljen je niz sporednih likova koji ‘žive’ makar i jednom rečenicom (Humptyjevi prijatelji ribiči) ili predstavljeni stereotipom (gangsteri u potrazi za kćerkom). Sitni životni pritisci gomilaju se do pritiska koji odgovara tragičkoj dilemi. Glavna junakinja u žudnji zrele žene, kao Fedra ili Elektra, u jednom trenutku stoji na ivici savjesti. Pa čak i da ne podlegne iskušenju, dovoljno je samo oklijevanje…

Uz asocijacije na antičke junakinje i klasične američke dramatičare (spominje se Eugene O’Neill, na primjer), najbliži ‘Vrtuljku’ je ‘Tramvaj zvan čežnja’ Tennesseeja Williamsa, odnosno, Kazanovo filmsko izdanje. Bez izravne sličnosti glavnog castinga (napose trbušastog Belushija  s tada (1951.) privlačnim Marlonom Brandom), ostvaruje se zagušujuća atmosfera potrebe za promjenom i nemogućnosti da se potreba zadovolji. Kao Blanche (Vivien Leigh) i Ginny (Kate Winslet) izražava do destrukcije raspirenu žudnju za posljednjom životnom prilikom. Ali, za razliku od književnih dramatičara, Woody Allen tragiku ublažava humorom i uvažavanjem snage preživljavanja, i kad život ostane bez ideala.

Ada Jukić, Zagreb, 18.12.2017.

Informacije o filmu:

Wonder Wheel
Wonder Wheel (2017.)
Amazon Studios, Gravier Productions, Perdido Productions, 2017.
Trajanje: 101 min.
Format: 2.00 : 1
Color: Color (ACES)
Zvuk: DTS | SDDS | Dolby Digital
Redatelj: Woody Allen
Glume: Jim Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake, Kate Winslet, Max Casella, Jack Gore

Film je pogledan u Kinu Europa

Wonder Wheel – Movie Site
Wonder Wheel – IMDb