POKAZNI RAD [šum] U KOREOGRAFIJI MLADE PLESNE AUTORICE NIKOLINE MEDAK

[šum] je multimedijalna plesna predstava osmišljena za solo izvedbu plesačice Danijele Vukadinović, u kolaboraciji umjetnika iz različitih područja umjetničkog djelovanja. On je nastavak procesa započetog 2015. godine na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti koji, kroz istraživanje pitanja proizvodnje u izvedbenom kontekstu, propituje odnos izvođača te, s druge strane, recipijenta spram izvedbe i materijala koji ju sačinjava. Drugim riječima, u fokusu istraživanja nalazi se informacija koju tijelo samo, a potom i kao izvođač izložen gledateljevu pogledu i smješten u određen, vrlo specifičan kontekst, svojim prisustvom i djelovanjem emitira, a recipijent prima i procesuira u izvedbenoj situaciji i svemu što ona nosi. Plesni se materijal, tako, generira kroz inicijalnu težnju ne-proizvodnji, odnosno potenciranju i koreografiranju mikro-pokreta; informacija, tj. šumova koji izlaze već iz same prisutnosti, težnje mirnoći, odnosno tišini tijela, tražeći u njima virtuoznost i pritom tvoreći specifičnu sliku tijela te propitujući odnos (moći) izvođača i recipijenta izvedbe: od izvođačeve izloženosti do izloženosti samog gledatelja i manipulacije njegova pogleda.

Autor fotografije: Vedran Janković

Ustupio Attack ; Autor fotografije: Vedran Janković

Tome doprinose i drugi mediji uključeni u projekt, zajedno tvoreći koherentno scensko djelo; specifičan svijet izvedbe koji se pred gledateljem rastvara, angažirajući ga i vodeći njegovu pažnju te otvarajući prostore za upisivanje vlastitih čitanja.

Predstava će se održati u srijedu, 13.12.2017., u 20 sati, u AKC Medika,  na adresi Pierottijeva 11.

[šum]
prikaz rada u nastajanju

Koncept i koreografija / Concept and choreography: Nikolina Medak
U suradnji s izvođačicom / Created with and performed by: Danijela Vukadinović
Video projekcije / Video projections: Iva Korenčić Čabo
Glazba / Music: Igor Mihajlović
Oblikovanje prostora / Scenography: Ivana Štulić
Produkcija / Producention: Nina Križan

Predstava je nastala u produkciji Udruge plesnih umjetnika PULS te suradnji s AKC, u okviru projekta SubScena, koju financijski podržavaju Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
http://attack.hr/subscena/

Gdje god bili, čujemo uglavnom buku. Kada ju ignoriramo, ometa nas. Kada ju slušamo, očarava nas.
Wherever we are, what we hear is mostly noise. When we ignore it, it disturbs us. When we listen to it, we find it fascinating.

Bez svrhe. Samo zvuk.
No purposes. Sounds.

Citati Johna Cagea/ Quotes by John Cage:
Cage, John (2011). Silence: Lectures and Writings.
Middletown, Connecticut: Wesleyan University Press.

[izvor informacije Klub Attack]