Zagrebačkom kazalištu lutaka ima novu premijeru, koja će se održati u petak 24. studenog 2017. u 19 sati.

Fran Levstik – Nikola Šimić
TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU
u režiji Zorana Mužića

zagrebačko kazalište lutaka - Logo

zagrebačko kazalište lutaka – Logo

„Tko je Videku napravio košuljicu“ priča je o siromašnom dječaku, najmlađem od sedmero djece, čija majka udovica po cijele dane radi kako bi prehranila obitelj. Novu odjeću dobiva samo najstarije dijete pa mali Videk uvijek nosi odrpanu košuljicu. To ga ne smeta jer najviše voli provoditi vrijeme u prirodi pomažući biljkama i životinjama. On spasi pauka, maloga kosa, nahrani ovcu, ljubazan je prema trnovitom grmu kupine i zahvalan moru na njegovoj svježini. Međutim, od takve igre košuljica se posve podere, ali Videku u znak zahvalnosti pomažu sva bića s kojima se u svojoj dobrodušnosti sprijateljio pa mu naprave novu košuljicu kakvu još nikada nije imao.

Priča o Videku jednostavna je poput slikovnice za najmanji uzrast, ali govori o važnim temama značajnima za svaku dob. Videk nas uči kako se suosjećajan odnos s prirodom stostruko vraća i kako čovjek tek u suradnji s okolišem može ostvariti puninu svoga postojanja. U rimovanoj dramatizaciji Nikole Šimića oživljava cijela priroda u svojoj pojavnosti, a intrigantna scenografija kojom dominira oblik kruga, naglašava prirodna kruženja i sklad prirode, u koji se čovjek mora pokušati uklopiti.

Fran Levstik jedan je od najznamenitijih slovenskih pisaca 19. stoljeća, a svim njegovim literarnim djelima odiše povezanost s prirodom. Tko je Videku napravio košuljicu priča je o siromašnom dječaku, najmlađem od sedmero djece koji uvijek nasljeđuje iznošenu košuljicu. To ga ne smeta jer najviše voli provoditi vrijeme u prirodi pomažući biljkama i životinjama. Kad se od takve igre košuljica podere, Videku u znak zahvalnosti pomažu sva bića s kojima se u svojoj dobrodušnosti sprijateljio.

U predstavi glume Jadran Grubišić, Maja Nekić, Dinka Vuković i Borna Galinović.
Skladatelj glazbe je Nenad Brkić, autorica lutaka je Neda Ilijević dokscenografiju potpisuje Dinka Jeričević.

[izvor informacije Zagrebačko kazalište lutaka]

Premijera lutkarske predstave 'Tko je Videku napravio košuljicu' u ZKL-u, >http://film-mag.net/wp/?p=33572. Fotografije ustupio ZKL – Foto Ines Novković

Posted by F.I.L.M. on 17. studenoga 2017