Scenarist Jasenko Pašić i redatelj Tarik Hodžić  na upravo završenom The Chicago International Movies and Music Festivalu koji se organizirao od 9. do 12. studenog, osvojili  su prvu nagradu za najuspješniji dokumentarac, zahvaljujući 95 minutnom ostvarenju ‘Scream for me Sarajevo’, koji već posjeduje  desetak vrijednih, oblasnih, ali i međunarodnih priznanja.

Prema obrazloženju žirija CIMM-a film se nalazi među najvrijednijim dokumentima o blokadi grada dugoj 1400 dana. Obrađuje boravak i koncert Brucea Dickinsona i njegove grupe “Sunkworks”, 14. prosinca 1994. godine, kada je cijeli grad bio mobiliziran i mnoštvo mladih po cijenu života nastojalo prisustvovati događaju. Dickinson je u to doba izdao svoj drugi autorski album “Balls to Picasso” i prvi nakon odlaska iz popularnog Iron Maidena, čiji je bio nezamjenjiv frontman.


Cuhara, Pasic, Hodzic na SFF-u ; Fotografiju ustupila Dzana Mujadzic

Ostvarenje posjeduje osmišljenost i na nevjerovatno šarmantan način pokazuje događaje i užasnu stvarnost grada koji je svaki dan umirao, pred očima svijeta. Redatelj je pronašao nekadašnje mladiće i djevojke koji dva desetljeća kasnije svjedoče o događanjima. Film je univerzalan i može se prilagoditi aktualnoj političkoj sadašnjosti u Siriji ili Ukrajini, Bliskom istoku pa podsaharskoj Africi. Zanimljivo je kako ne izaziva sućut jer je reditelj umio upotrijebiti magičnost sedme umjetnosti i učiniti da životni polet žitelja Sarajeva i njihova želja za opstankom, zasjene opsadu i svakodnevno umiranje. U Chicagu je rečeno kako je to film o jačini postojanja.

‘Scream for me Sarajevo’  najprije je prikazan na prošlogodišnjem SFF-u, gdje je dobio nagradu za Prava čovjeka, Nagradu pubike i Specijalno priznanje žirija. Zatim je projiciran na Göteborg Film Festivalu, Let’s CEE u Beču, Vilnius Film Festivalu. Nagrađen je u Londonu i prikazan u cijeloj Njemačkoj. Producenti su Adnan Cuka iz sarajevske produkcije Prime Time i Tatjana Bonny iz Londona.

The Chicago International Movies and Music Festival – Web
Scream for Me Sarajevo – IMDb

Dzana Mujadzic