Dan oslobođenja
Liberation Day (2016.)

VFS Films, Traavik, Norsk Fjernsyn, 2016. / 2017., Restart Label
Redatelj: Ugis Olte & Morten Traavik
Sudjeluju: Laibach, Boris Benko, Tomaz Cubej, Milan Fras, Janez Gabric, Tomislav Gangl, Matej Gobec, Primoz Hladnik, Luka Jamnik, Mary Sun Kim, Rok Lopatic, Gregor Musa, Ivan Novak, Saso Pusnik, Mina Spiler, Morten Traavik
Žanr: Dokumentarni film, glazbeni film
Jezik: engleski, korejski
Podnaslovi: hrvatski, slovenski
Trajanje: 100 min.
Format: 16:9
Color: Pal
Zvuk: 5.1 Dolby Digital
Zemlja: Norveška, Latvija, UK, Slovenija
Distributer: Restart Label

Dan oslobođenja – Movie Site
Liberation Day – IMDb

Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock’n’rollom. Istodobno, duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici, i najavljeno je odbrojavanje do rata. Njihove pjesme, njihovi snovi.

O Laibachu:
Trideset i pet godina nakon nastanka u tada jugoslavenskom industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach je još uvijek međunarodno najslavniji sastav iz neke od bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe. Osnovan 1980., godine kada je umro otac nacije Tito, Laibach je vrhunac slave dosegao u trenutku kada je zemlja srljala u samouništenje te se dosljedno protivio bilo kakvom etiketiranju, rock, pop, tehno ili industrijskom. Sami članovi benda definirali su se kao graditelji ljudskih duša. Laibach će vas natjerati da mislite, plešete i marširate uz istu glazbu.

Nagrade:

IDFA, Nizozemska – svjetska premijera
Trst FF, Italija

Recenzije:

“Možda najspektakularniji kulturni događaj novijeg doba te definitivno najneobičniji dokumentarac ove godine.”
Filmmagasinet, Norveška

“Dijelom sugestivan, dijelom prosvjetiteljski: u svemiru ovoga filma stvari nisu ono što biste očekivali.”
Billedkunst, Norveška

“Velik i pametan film.”
Filmkommentaren, Danska

“Laibach u Sjevernoj Koreji je, rekao bih, najfascinantniji kulturni, ideološki i politički događaj 21. stoljeća.”
Slavoj Žižek, filozof i kulturni kritičar

“Ako će Laibach posjetiti Demokratsku narodnu republiku Koreju, izvest će neku provokaciju i naštetiti njezinom socijalističkom sustavu.”
Sjevernokorejski dužnosnik

“U novom stoljeću imperijalisti su postali lukaviji i podmukliji u svojim nastojanjima da mladima usadi reakcionarnu i iskvarenu buržujsku ideologiju i kulturu.”
Radničke novine, Sjeverna Koreja

“Laibach je izjavio da ne znaju hoće li Kim Jong Un osobno doći na koncert ili je li uopće njihov štovatelj, ali da ‘možda već jest a da to ni ne zna’.”
NK News, Ujedinjeno Kraljevstvo

O autorima:

Uġis Olte latvijski je redatelj i montažer koji voli ostati zaigran dok se bavi ozbiljnim temama. Glazbeno nadaren i uvjeren da snovi, mitovi i bajke mogu biti korisni alati za tumačenje suvremenih pripovijesti, kreirao je niz autorskih TV formata, glazbenih spotova te snimio i tri kratka filma – ‘The Red Spot’, ‘KK2678’ i ‘King Of The Wild Things’. U dokumentarnom žanrurealizirao je dva filma – ‘Stuckin Stikine’ (2007) i ‘Double Aliens’ (2015), koji su premijerno prikazani prošle godine u srednjemetražnoj konkurenciji IDFA-e.

Morten Traavik je norveški redatelj i umjetnik, međunarodno aktivan u čitavom nizu umjetničkih žanrova. U Rusiji i Švedskoj studirao je kazališnu režiju, a poimanje svijeta kao pozornice i identiteta kao igre uloga često se pojavljuje u njegovim djelima, kao i karakteristično pretapanje umjetnosti, aktivizma i društvene tematike. Njegova natjecanja ljepote za stradalnice od mina, ‘Miss Landmine Angola’ (2008) i ‘Miss Landmine Cambodia’ (2009) dospjeli su na naslovnice i potaknuli burne rasprave širom svijeta. Ujedno je poznat i po nizu kontroverznih suradnji sa sjevernokorejskim umjetnicima i kulturnim tijelima, te je ovlašteni kulturni kontakt za tu zemlju.

[izvor informacije Restart Label,  YouTube i IMDb]

Filozofski teatar predstavlja kultnu grupu Laibach, >http://film-mag.net/wp/?p=31008. Fotografije ustupio Restart Label

Posted by F.I.L.M. on 23. veljače 2017