Ono
It (2017.)
New Line Cinema, KatzSmith Productions, Lin Pictures, 2017.
Trajanje: 135 min.
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Dolby Atmos | SDDS | DTS (DTS: X)
Redatelj: Andy Muschietti
Glume: Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff, Bill Skarsgård, Nicholas Hamilton, Jake Sim, Logan Thompson, Owen Teague, Jackson Robert Scott, Stephen Bogaert, Stuart Hughes

Film je pogledan u CineStaru Branimir u Zagrebu

Ono – Movie Site
It – IMDb

Stephen King kao neprikosnoveni kralj literarnog horora na raspolaganju je za ekranizaciju svojih djela, podjednako za mali i veliki ekran. Njegov ‘It’, ili u hrvatskom prijevodu ‘Ono’, već je imalo svoju televizijsku verziju, odnosno miniseriju još 1990. godine u režiji Tommyja Lee Wallacea, a koja je svojevremeno, odnosno 2002. godine, objavljena i u DVD izdanju hrvatskog distributera (danas nepostojećeg) ISSA Film & Videa, pod nazivom ‘Stvor’. Televizijsko ‘Ono’ prikazano je i na hrvatskoj televiziji, a izazvalo je pometnju među klinicima kojima klaunovi više nisu bili smješni, već oličenje užasa, jer nije bilo upozorenja da se radi o hororu, a film je pušten na televiziji u najgledanijem večernjem terminu.

U međuvremenu, a prošlo je skoro trideset godina, dosta toga se promijenilo u percepciji strave i užasa, tako da su se stekli uvjeti za novo sagledavanje Kingovog romana ‘Ono’ (1986.). Ovaj put radi se o filmu za veliko platno, a za snimanje, odnosno zastrašivanje publike, zadužen je redatelj Andy Muschietti, redatelj poznat po hororu ‘Mama’ (2013.) čiji je producent bio Guilermo del Toro. I u svojem novom filmu redatelj je ponovio ‘Mamine’ slabosti, a to je pretjerana sentimentalnost u scenama koje bi trebale biti oličenje strave i užasa. Upotrebom specijalnih efekata u nametanju horora dolazi do kontraefekta, film je manje strašan, a postaje pomalo i dosadan. Stephen King je majstor u postupnom stvaranju napetosti i strave su svojim romanima, čak i onda kada to nisu horori, kao u novijem trileru ‘Gospodin Mercedes’. Redatelji bi dobro učinili (zašto ne čine?) kad bi koristili i filmski jezik na taj način, a ne pretjerano se oslanjati na specijalne efekte.

‘Ono’ je priča o grupi klinaca, gubitnika iz gradića Derryja, koji se suočavaju sa zastrašujućim bićem iz gradske kanalizacije koji im se vizualizira kao klaun. Ono (glumi ga Bill Skarsgård) upija njihove strahove i noćne more, i preko njihove (pod)svijesti djeluje kako bi ih potčinio i odveo u podzemno carstvo. Svakom od njih našao je najbolnije točke, preko kojih im se približava, a nije obziran kada treba zadovoljiti svoj zastrašujući kanibalski apetit, što podsjeća na neke scene iz ‘Aliena’. Prednost djece je zajedništvo kojim će se suprotstaviti čudovištu, jer kada se sami i zastrašeni suoče s njim, Ono pobjeđuje. Ali mogu li ga pobijediti, ako je ‘Ono’ najavljeno u odjavnoj špici kao ‘Prvi dio’. Slijedi nastavak, jer će se klnici kao odrasli još jednom morati suočiti sa svojim strahovima i s čudovištem koje je sada još opasnije, nakon izgubljene bitke.

Redatelj (odnosno scenaristi) nije iskoristio postupno uvlačenje gledatelja u zonu sumraka gradića u kojem godinama, više od jednog stoljeća, egzistira jedno zastrašujuće biće. Odrasli ljudi i djeca u pravilnim intervalima tajanstveno nestaju, statistički uočljivo više nego u drugim sredinama. Jedan od dječaka bavi se istraživanjem povijesti Derryja, i to je samo usput naznačeno, odnosno neiskorišteno u funkciji postizanja strave.Prva scena je odlična, ali uz pretjerano eksponiranje sentimentalnosti u odnosu jednog od dječaka prema svojem mrtvom mlađem bratu (kojeg je Ono ubilo). Prve reakcije na film dala su udruženja klaunova koji su se požalili na to da ‘Ono’ ima negativan utjecaj na njihovu profesiju. Stavovi kako je to jedan od nastrašnijih filmova ipak su pretjerani. Radi se o hororu koji nije odmakao od standardne holivudske produkcije.

Robert Jukić, Zagreb, 14.09.2017.