04/08/2017to06/08/2017

Nagrađivana predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“u režiji Lenke Udovički, nastala prema kultnom Sofoklovom djelu, na repertoaru je od 4. – 6. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, u sklopu 17. sezone Kazališta Ulysses.

Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i MESS teatra iz Sarajeva 2015. godine, a u glavnim ulogama nastupaju Rade Šerbedžija, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Katarina Bistrović Darvaš, Dženana Džanić i Damir Urban, uz studente Odsjeka za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo i Studija Glume i medija Sveučilišta u Rijeci.


Antigona – 2000 godina kasnije , Ustupio KU

„Antigona – 2000 godina kasnije“zadržava osnovnu Sofoklovu tematsku liniju, prateći pritom dvije paralelne fabule koje se događaju u različitim vremenima. Mitska priča iz davnih vremena prati sudbinu odvažneAntigone koja se, premda svjesna posljedica, suprotstavlja odluci vođe. Moderna „Antigona“ u prvi plan, pak, stavlja predstavnicu jedne od obitelji našeregije, koja se suočava s gubitkom člana obitelji uoči ratnih razaranja. To je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo i preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita, tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama.

Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju BjankaAdžićUrsulov, scenografiju Mirna Ler, glazbu NigelOsborne, oblikovanje svjetla Andrej Hajdinjak i Martino Šesnić, dizajn zvuka Davor Rocco, a scenski pokret Ivana Kalc i Mladen Vasary.

Predstava je osvojilaniz značajnih nagrada te odlične reakcije publike i službene kritike. Glumica Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke osvojila je Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje na 55. Festivalu MESS te Nagradu hrvatskog glumišta 2015. za najbolju žensku sporednu ulogu. Na istom festivalu predstava je osvojila Zlatni lovorov vijenac publike, specijalno priznanje žirija dobila je Željka Udovičić Pleština za originalnu dramaturgiju predstave, a nagrada Radio Sarajeva – ‘Soundof MESS’ za autorsku glazbu ‘Antigone’ dodijeljena je Nigelu Osborneu. Radi Šerbedžiji za ulogu Kreonta dodijeljena je nagrada Veljko Maričić na 23. Međunarodnom Festivalu Malih Scena 2016.

Ulaznice je moguće kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, putem internetske stranice kazališta Ulysses te na prodajnim mjestima Eventima.

Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20:30 sati.

[izvor informacije Ulysses Theatre]