Spider-Man: Povratak kući
Spider-Man: Homecoming (2017.)
Columbia Pictures, Marvel Studios, Pascal Pictures, 2017.
Trajanje: 133 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Auro 11.1
Redatelj: Jon Watts
Glume: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Tony Revolori, Bokeem Woodbine, Tyne Daly, Abraham Attah, Hannibal Buress, Jennifer Connelly, Stan Lee, Chris Evans

Film je pogledan u Cineplexxu East u Zagrebu

Spider-Man: Povratak kući – Movie Site
Spider-Man: Homecoming – IMDb


Spider-Man: Povratak kući ; Ustupio CF

‘Spider-Man’ franšiza žilavija je nego neke druga akcijske franšize koje kao predložak imaju Marvelove stripove. Zanimljivo je da monopol na Marvel ima Disney, uz izuzetak Sonyja koji monopolizira Spider-Mana. Sonyjevi moćnici su po pitanju glavnog glumca i redatelja Spider-Mana uvijek oprezni, ali izbor zna katkad biti iznenađujući. Prva tri ‘Spider-Mana’ režirao je (danas pomalo zaboravljeni) Sam Raimi 2002., 2004. i 2007. godine, a u naslovnoj ulozi je bio Tobey Maguire. Ulogu Spider-Mana u sljedeća dva filma ‘Čudesni Spied-Man’ (2012. i 2014.) u režiji Marca Webba preuzima Andrew Garfield, međutim, producenti su očigledno zaključili kako su došli u svojevrsnu slijepu ulicu, i vratili se korak nazad.

Akcijski SF ‘Kapetan Amerika: Građanski rat’ (Captain America: Civil War, 2016., u Disneyjevoj produkciji) u borbi protiv vanzemaljaca okuplja Marvelove superjunake, a jedan od njih je i mladi Spider-Man, ili Peter Parker kojeg utjelovljuje Tom Holland. Sony je iskoristio priliku i na velika platna doveo novog Spider-Mana (u najnovijem ‘Spider-Man: Povratak kući’), tinejdžera sa svim problemima koje tinejdžer može imati, a što se pokazalo kao pravi potez. Spider-Man nije klasični superjunak, on je neka vrsta Bobyja (engleski policajac) koji pomaže onima koji su u nevoji. To ne moraju biti veliki problemi, dovoljno je da staricu prevede preko prometne ceste. Nakon velike borbe između superjunaka i vanzemaljaca, Spider-Man odrađuje pripravnički staž kako bi postao jedan od Osvetnika, a mentor mu je Iron Man (Robert Downey Jr.). Kada se slučajno umiješa u jednu pljačku i nađe sofisticirano opako oružje koje ima dijelove vanzemaljskog porijekla Spider-Man, samostalno želi otkriti tko stoji iza toga. Glavni negativac je propali poduzetnik Adrian Toomes (Michael Keaton, bivši Batman) koji preživljava prodavajući kriminalcima oružje na bazi vanzemaljskih djelova. Da bi stvar bila zanimljivija, Adrien je za sebe konstruirao mehaničko leteće odijelo u obliku ptice s velikim rasponom krila. Ono što Michael Keaton nije ostvario na javi u ‘Birdmanu’ (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), 2014.) redatelja Alejandroa Gonzáleza Iñárritua, sada ‘punim jedrima’ leti kao zločesti antijunak u borbi protiv dobra. Mladi Peter Parker sukobit će se s odraslim muškarcem koji želi ukloniti prepreke u njegovom poslovanju. Međutim, taj negativac nije toliko ni loš, što ćete vidjeti u odjavnoj špici, ako ostanete u kinu do kraja, a koja najavljuje nove nastavke.

Sonyjevi producenti pametno su zaključili da je publici dosta superjunaka koji stalno spašavaju svijet od konačne propasti, i svojem superjunaku dali su ljudsku dimenziju, a filmu (po)malo i šarma uz duhovite akcijske prizore. Ovaj naizgled ‘korak nazad’ zapravo je pravi pristup današnjoj kinopublici koja je većinom mlađe dobi, pa će se lakše moći poistovjetiti sa svojim vršnjakom nego sa starcima koji ih već pomalo iritiraju. ‘Spider-man’ zabavan je film u kojem ćete uživati upravo zbog njegove nepretencioznosti.

Robert Jukić, Zagreb, 07.07.2017.