[SLO] NMS – Izložba ‘Skrivnost lože – prostozidarstvo na Slovenskem’ (osvrt Vendi Jukić Buča)

U Narodnom muzeju Slovenije – Prešernova, u razdoblju od 28. 2. do 31. 5. 2017. (produženo trajanje) bila je postavljena izložba ‘Skrivnost lože – prostozidarstvo na Slovenskem’, autora Matevža Košira, u organizaciji NMS-a i Arhiva Republike Slovenije.

Prostozidarstvo – slobodno zidarstvo (eng. free masonry) je mistični red organiziran strogo hijerarhijski, nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nazvan je na temelju tradicije zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova stoga su simboli slobodnog zidarstva šestar i kutnik.

Loža je temeljna organizacijska cjelina, a više loža okuplja se oko velike lože. Upravo je tristota obljetnica osnivanja prve velike lože na svijetu – Velike lože Engleske 1717. godine bio povod organiziranja ove izložbe i prilika za prezentaciju povijesti slobodnog zidarstva.

Na područje Slovenije pokret se proširio pedesetak godina nakon osnivanja Velike lože Engleske. Prvi Kranjac, za kojeg se pouzdano zna da je pristupio slobodnozidarstvu, bio je Karel grof Cobenzl, rođen 1712. godine u Ljubljani. 1741. godine postao je član njemačke lože u Bayreuthu, a nakon njega loži se priključilo i nekoliko njegovih nećaka. Najveći broj masona Slovenaca, pripadalo je ložama u Austriji, Češkoj, Madžarskoj i drugdje (baron Jurij Vega, baron Vincenz Georg Struppi, baron Siegfried Taufferer, Tobias Gruber, Franc Ksaver Jelenc, Jožef Pinhak i dr.).

Krajem 18. stoljeća osnivaju se lože u Sloveniji – prvo u Mariboru (preseljena u Graz), a zatim u Ljubljani (Dobrodelnost in stanovitost), prvi puta spomenuta 1792. godine. Početkom 19. stoljeća osnovali su francuski vojnici službenici ložu u Kopru (Levantinska oljka), a osnovana je i nova loža u Ljubljani (Resnično prijateljstvo).

Danas, u okviru Velike lože Slovenije, djelujuje sedam loža i s njima povezani redovi – škotski red i red zidarjev kraljevega oboka.

Izložba 'Prostozidarstvo na Slovenskem'. Fotografija: VJB.

Izložba ‘Prostozidarstvo na Slovenskem’. Fotografija: VJB.

Izložba je zaokupljala muzejski prostor u prizemlju Muzeja, koji je bio visokim kartonskim pregradama podijeljen u brojne male i uske prostore, koji simboliziraju mističnost i tajnovitost samog reda. Ovo jednostavno rješenje, ekološko i učinkovito, omogućilo je razdiobu prostora bez velikih intervencija u originalno okruženje te projekcije filmova na izrezanoj pozadini. Igra svjetla i sjene preko svjetlosnih akcenata usmjerenih prema izlošcima potencirala je dramatičnost i svojevrsno ‘prosvjetljenje’. Izložbom je bila predstavljena povijest slobodnog zidarstva općenito i na području Slovenije te bivše Jugoslavije. Izlošci su obuhvaćali fotografije, portrete, novinske članke i dokumente te artefakte, hijerarhijske simbole, oznake i obilježja. Dvije prostorije su posebno zanimljive. Jedna je zamračena crna prostorija u kojoj su simboli reda otisnuti florescentnom bojom te su se u mraku intenzivno isticali, a druga je sadržavala stolice s fotografijama članova, prema hijerarhijskom položaju i njihove oznake. Na podu su se isticali citati vezani uz slobodnozidarstvo, a na ‘zidovima’ naslovi tematskih cjelina.

Uz Izložbu je publiciran vodič te katalog izložbe u izdanju izdavačke kuće Modrijan.

U Ljubljani, 16. 6. 2017.

Vendi Jukić Buča

Galerija fotografija (autor VJB)