U kinima upravo igra “Salazarova osveta” – već peti film mega uspješne franšize “Pirati s Kariba”. Filmovi počivaju na Johnny Deppovoj ulozi luckastog pirata Jacka Sparrowa. Ovoga puta baca se u potragu za Posejdonovim trozubom, ne bi li stekao kontrolu nad morima i tako porazio duhove mornara, predvođene kapetanom Salazarom, koji ga žele ubiti.

Filmovi o “Piratima s Kariba” slove među najskupljim ikada, pa je tako i Salazarova osveta s ogromnim budžetom od 320 milijuna dolara pružio bezbroj raskošnih i realističnih vizualnih efekata. U kombinaciji s koliko-toliko interesantnom pričom (koja se za razliku od nekih prijašnjih nastavaka može i pratiti), sigurnom režijom i montažom, te otkačenim humorom (naročito oni posvećeni giljotini, nožnim noktima i majmunu), film pruža sasvim solidnu zabavu.


Pirati s Kariba: Salazarova osveta ; Ustupio 2i Film

“Salazarovu osvetu” svakako nose i karizmatične uloge Javiera Bardema (Salazar) i Deppa. Depp je Sparrowa bazirao na rock zvijezdama, konkretno Keithu Richardsu – gitaristi Rolling Stonesa. Iako je njegova interpretacija Sparrowa kao pijanog homoseksualca jedva prošla kod čelnika Disneya, zabrinutim za obiteljske vrijednosti studija, ipak je pokupila nominaciju za Zlatni Globus i Oscara, te etiketu jednog od najboljih filmskih likova svih vremena.

Mnogi ne znaju da su filmovi proizašli kao spin-off “Pirata s Kariba”, atrakcije koja ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja u kalifornijskom Disneylandu. Čak je američki naslov najnovijeg filma – “Mrtvaci ne pripovjedaju laži”, direktno preuzet iz monologa lubanje na atrakciji.


Pirati s Kariba: Salazarova osveta ; Ustupio 2i Film

Smještena je na ogromnoj zatvorenoj pozornici koja pruža noćnu karipsku atmosferu. Čamcem se vozi kroz lagunu uz čiju obalu 120 animatronik robota rade nepodopštine uz pirotehničke efekte. Zateknete se i usred bitke u kojoj pirati brodskim topovima napadaju utvrdu na obali. Atrakcija je osvježena i novim likovima iz filmova – Sparrowom, Barbossom, Davyjem Jonesom i Blackbirdom. Disneyland u Shanghaiju pak ima cijelo tematsko područje o piratima, s atrakcijom temeljenom na filmovima koja je posljednja riječ tehnologije – “Pirati s Kariba: Bitka za potopljenim blagom”.

Od kad je 2003. atrakcija pretočena u prvi film, do sada je njih pet na svjetskim kino blagajnama ukupno utržilo impresivnih 4.26 milijardi dolara. Kako je “Salazarova osveta” već drugi film koji se reklamira kao zadnji u serijalu, radi velike komercijalne isplativosti (i interesa publike), za očekivati je nove nastavke.

Tihoni Brčić