27/05/2017to04/06/2017

Hrvatski institut za pokret i ples vam predstavlja:

34. TJEDAN SUVREMENOG PLESA
Zagreb, 27.05. – 04.06.2017.

Ovogodišnje izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa donosi nekoliko premijernih naslova te predstavlja i nova podneblja gdje suvremeni ples nalazi plodno tlo. Također predstavljamo našoj publici nove autore iz već poznatih zemalja, čiju smo plesnu scenu imali prilike sustavnije pratiti kroz ranija festivalska izdanja ili pak međunarodna gostovanja. Svjedoci smo kako je suvremeni ples, kao i suvremena umjetnost, ali i položaj kulture općenito diljem svijeta, nažalost, sustavno destabiliziran kroz umanjene dotacije javnog sektora. Suvremeni ples, kao jedna od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, a s istom tendencijom i u 21. stoljeću, izraz je autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Stoga suzbijati suvremenu umjetnost ne znači braniti tradicionalne vrijednost, već upravo suprotno! I zato neka i ovaj festival slavi slobodu ekspresije, talent duha,te kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, ponudi i nadu za bolju budućnost.

ZAGREB,18.05.2017. – Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a, Preradovićeva 5 za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su: Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar. Ovogodišnji festival upućuje na neka za nas nova imena, kao i na nova ostvarenja umjetnika s kojima smo se imali prilike upoznati. Iako je, već tradicionalno, samo programiranje festivala eklektično te upućuje na različite plesne stilove, tematski se autori okupljaju oko teme identita i uloge pojedinca u društvu, naročito oko pozicijemladih i njihove uloge unutar šireg europskog konteksta u odnosu na aktualnosti kojima svjedočimo proteklih godina, a na koje ni mi u Hrvatskoj nismo imuni.

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, po prvi puta predstavljamo korejske plesne umjetnike i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju suvremenih plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s tradicijom. Festival SIDance u Seoulu u nekoliko je navrata ugostio hrvatske plesne produkcije. Nadamo se da ovime potičemo daljnju suradnju s ovom dalekom zemljom. Poseban pogled je i na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju tri produkcije, gdje ćemo naći i poveznicu s Hrvatskom.

Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE- European Festivals For Europe)kojim ova uvažena asocijacija europskih festivala, pod patronatom Europske komisije,odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju naše organizacije za razvoj suvremenog plesa i festivalski doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Festival će započeti dvjema premijerama: “Djevojke u ljetnim haljinama volim“, Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji: Matjaž Farič i njegov „Red-Trail“.

Od hrvatskih premijera ističemo još „Horror Vacui“ u produkciji Kik Melonea.

Festivalsku, hrvatsku premijeru ima i novi projekt Jasne Layes Vinovrški „Lady Justice“, netom nakon njene pariške premijere! „Lady Justice“ rezultat je dugogodišnje suradnje naše organizacije s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju „Staying Alive“ nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples tradicionalno i već tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te podupiremo umjetničku praksu koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga repriziramo predstavu „Nukleon“ u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) kojega podupiremo, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. Također po prvi puta predstavljamo i plesnu skupinu SPINN iz Švedske, a time ujedno predstavljamo i EU projekt Moving Beyond Inclusion čiji smo aktivni sudionici i partneri uz Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Švicarsku i Švedsku.

http://www.movingbeyondinclusion.eu

Predstava „OOOOOOOO“ talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D’Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza,u vrijeme njegova boravkau Zagrebu u okviru međunarodnog Europskog projekta Choreodrome, čiji smo bili partneri u vrijeme kada smo aktivno vodili programaciju Zagrebačkog plesnog centra. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u išćekivanju vremena koje dolazi.

One koji prate festival, razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta, Luka Biao i Dominika Grünbühelas predstavom „Ohne nix“, koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacijeeuropskih autora (uz predstavu „Staying Alive“ Jasne Layes Vinovrški).

Kroz partnerstvo s Dokukinom KIC zagrijavamo se za 34. TSP u želji da kroz popularne i aktualne plesne filmove pozovemo građane istražiti i druge medije kojima se ples sve više producira i popularizira.

Novi projekt suradnje je Ples i moj grad, s plesnim organizacijama izvan Zagreba, koji pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnikai daljnjem jačanju regionalnih centara. Projekt je osmišljen s našim dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić. Uz još par događanja, nadamo se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Nijedno izdanje festivala svih ovih 34 godine nije bilo bez izazova, ali ove godine ponajviše. Ovogodišnji festival ne bi bio moguć bez potpore partnera: Kulturno informativni centar i Teatar &TD, uz sponzore i donatore, volontere, umjetnike-prijatelje koji se prepoznaju kada je najteže, kada smo suočeni s promjenama koje donose neizvjesnost te ugrožavaju volatilni sustav nezavisne plesne scene kojoj pripada i festival. Stoga HVALA svima!

Festival su i ove godine potpomogli: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb. Potporu Festivalu ove su godine pružili i: Veleposlanstvo Države Izrael, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, uz Ministarstvo kulture, sporta i turizma Južne Koreje. Partneri: Teatar &TD, Studentski Centar, Kulturno informativni centar (KIC), Dokukino KIC, Muzej prekinutih veza, Obzor putovanja. Programski partneri: DK Gavella, Histrionski dom, Art Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar, Liberdance. Medijski prate: Radio 101, Kulturpunkt, Ziher.hr.

———-

Tjedan suvremenog plesa (TSP) najpoznatiji je projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP). Festival je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača. I ove ćemo sezone odobriti određen broj PRESS akreditacija namijenjenih predstavnicima medija. PRESS akreditacije 34. TSP-a omogućuju nesmetano praćenje i slobodan ulaz na sve predstave i popratna događanja Tjedna.

[izvor informacije Tjedan suvremenog plesa]