Treći Festival kršćanskog kazališta

2. 3. i 4. lipnja i 8. 9. 10. i 11. lipnja 2017.
(prva dva vikenda u lipnju, ulaz slobodan, uz dobrovoljne donacije)

MJESTO ODVIJANJA: ZAGREB, Histrionski dom, Dvorana Sv. Franje na Sv. Duhu, Centar za kulturu Trešnjevka
ORGANIZATOR:Hrvatska provincija sv. Jeronima  franjevaca  konventualaca
ZA ORGANIZATORA: fra. Ivan Lotar
SELEKTOR: prof. dr. sc. Sanja Nikčević
FESTIVALSKI ODBOR: fra Ivan Lotar, prof. dr. sc. Sanja Nikčević, Ozana Iveković, Margareta Jozinović, fra Nikola Drljepan, Erik Matejak.

O Festivalu kršćanskog kazališta

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Naime, i taj svjetonazor i ta inspiracija izbačeni su iz glavne struje europskog i hrvatskog kazališta ali postoje na rubovima zbog potrebe samih kazališnih stvaratelja i publike. Kada se na prvi natječaj javilo preko  dvadeset  grupa s  nekoliko odličnih  predstava, bilo je očito da  festival može biti kazališno relevantan i organiziran prema pravilima struke, što je drugi festival 2016. do kraja potvrdio.

Selektorica  Sanja Nikčević odabrala je za prvi festival 7 a za drugi 10 vrlo kvalitetnih predstava  koje su prikazivane u dvorani sv. Franje, Komediji i HNK. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo dvije stotine izvođača iz cijele Hrvatske (Dubrovnik, Osijek, Split,  Bjelovar, Marija Bistrica, Visoko, Hvar, Križevci, Zagreb), kazališni amateri i profesionalci (T. Jurkić, R. Kurbaša), doajeni hrvatskog kazališta (D. Sidor), studenti UAOS i KBF-a, srednjoškolci i  osnovnoškolci, prikazane su kultne predstave hrvatskog glumišta (hvarsko Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika) i novonastali projekti (D. Peričić Pekel na zemli). Uz dramski teatar viđeni su  i različiti kazališni žanrovi (lutkarska priča o rajuPrvi grijeh, plesni Oče naš, performans, mjuzikli) uz širok spektar tema (priče o svecima, ali i o grijehu, milosrđu, potrebi za ljubavlju ili čovjekovom izboru).

Osim interesa publike (premijera mjuzikla Život za život napunila je HNK!) festival je imao i vrlo dobar medijski odjek. Javljaju se i drugi gradovi koji žele takvo događanje, a odabrane  predstave gostuju i na drugim festivalima.

Treći Festival kršćanskog kazališta

Osnovne karakteristike su duhovno nadahnuće programa, kvaliteta predstava i – raznolikost! Selektorica je odabrala 18 predstava, koje će izvesti 13 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski  Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko  i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

U programu su predstave kazališnih profesionalca: od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije (koju je igrala i pred Papom za vrijeme beatifikacije) u predstavi Svetica u tami, nastalu prema tekstu makedonskoga pisca Venka Andonovskog, preko HNK Split i mladog glumca Pere Eranovića s potresnom monodramom nastalom prema prozi Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara, do osječkih lutkara koji nam se predstavljaju s dvije predstave: Dvije kokoškekoje se bore za naklonost gospodara ne birajući sredstva studenata lutkarstva iz Osijeka (Umjetnička akademija u Osijeku) i Legende o Kristu  upravo diplomiranih glumaca u predstavi (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) nastaloj prema poznatoj slikovnici Selme Lagerlöf.

U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: do odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i  Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) do osnovaca iz IvancaBog u metrou(o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju)i Odvažna žena Maria de Mattias (o osnivačici reda sestara klanjateljica krvi Kristove).

Posebno će se predstaviti  umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu.Na festivalu se njihov  dan zove Što je tvoje blago? a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima  (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj…)  i  njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Festival nam otvara praizvedba novog mjuzikla Sv Franjo, manji brat na putu mira duše, autoraNikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać sa tridesetak  sudionika u izvedbi  grupe  Prosopon koja okuplja studente s tri fakulteta (Katoličko bogoslovni, Filozofski, Prometni). Veliki studentski mjuzikl dolazi kao prva međunarodna suradnja s festivalom iz Posušja gdje je ove godine Frama praizvela Ivana Krstitelja Mire Gavana.

Predstave su  nastale prema originalnim dramama profesionalnih pisaca (Venko Andonovski Svetica u tami, Miro Gavran Ivan Krstitelj), poznatoj hrvatskoj (Božidar Prosenjak Divlji konj i Sijač sreće, Siniša Glavašević Priče iz Vukovara)  i stranoj (Selma Lagerlöf Legende o Kristu, Gilbert le Mouele Bog u metrou)  prozi ili pak novonastalim dramama (Tibor Martan i OŠ Visoko: Što je tvoje blago, Željko Kavali: Druga šansa,  fra Ante Marić: Veronikin rubac, Bojan Ban/Karlo Bernik: Dvije kokoške). Zastupljene su i različite kazališne umjetnosti: uz dominantne dramske predstave tu su i glazbeni spektakli i  lutkarske predstave u kojma glumi i vilica i kuhače a u širokoj paleti tema (životi svetaca, Kristovo djelovanje u ljudskim životima, odabir između dobra  zla, duša poslije smrti, pitanje slobode i poslušnosti, izbora između dobra i zla itd…) naći će se i pjesme i plesa i suze i smijeha.

Popratni program

Festival  zatvara čak 6 predstava, a dopodnevne tri su tri monodrame nastale prema  prozi  Božidara Prosenjaka. Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala:  Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor)  i dvije izvedbe Divljeg konja  (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, skladatelj  četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka  1977., Dječji vrtić za odrasle  1980. i Brat sunce  1989.) Vrlo je važno danas, kada kršćanski mjuzikl osvaja scene i u zemlji i u svijetu, prisjetiti se onih koji su održavali plamen tog žanra kad on nije imao puno prostora da se razgori.

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama),Senka Baruška  (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkogvjeronauka) i  Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku),a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program  trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru. Zahvaljujemo Ministarstvu   kulture i Gradu Zagrebu na potpori.

TREĆI FESTIVAL KRŠĆANSKOG KAZALIŠTA – FESTKK
lipanj 2017.

PRVI VIKEND
ŠTO NAM ZNAČE SVECI?
TKO SU BILI SVECI NEKAD, IMA LI IH DANAS? KAKO I ZAŠTO SU TO POSTALI?
KAKO DJELUJU: KAO PUTOKAZ, KAO ZNAK, KAO OPOMENA ILI?

2.06. petak

Od 20,00 sati
PRAIZVEDBA NOVOG STUDENSKOG KRŠĆANSKOG MJUZIKLA NA OTVORENJU FESTIVALA
Što je Franjina pouka ili kako pronaći mir duše i danas?
Nikola Drljepan/ Marija Cerovac/Ivana Hrkać
Sv Franjo, manji brat na putu mira duše
mjuzikl
Režija: Nikola Drljepan
Izvodi: Grupa Prosopon (KBF, Filozofski fakultet, Fakultet prometnih znanosti)
GD Histrion

3.06. subota

radionice
Dvorana Sv Franje
10,00-14,00 sati
s. Ljubica Radovac
Bibliodrama

15,00-18,00 sati
Senka Baruška
Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi

Od 20,00 sati
SVECI POSTOJE I DANAS!
Majka Terezija ili kako se može nasljedovati Franjinu pouku danas protiv svake ljudske logike?
Venko Andonovski:
Svetica u tami Život Majke Terezije
Režija: Ivana Peroš
Izvodi: Centar za kulturu Trešnjevka
U ulozi Majke Terezije: Kostadinka Velkovska
Centar za kulturu Trešnjevka

4.06. nedjelja

radionice

Dvorana Sv Franje
10,00-14,00 sati
Nataša Roginek i Silvija Čavlek
Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka

15,00-18,00 Irena Kolar Vudrag
Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku

Od 20,00 sati

PREDSTAVLJANJE FENOMENA TIBOR MARTAN I OŠ VISOKO, ZAGORJE: Što je tvoje blago?
Kako je moguće kazalištem mlade „zagrijati“ za svece ili 5 kratkih igrokaza o svecima koje su napisali učenici
Tibor Martan Blago (izazovi izbora pred mladima)
Anita Platnjak i Marija Tukša Obloček (bl. Ozana Kotorska), Doroteja Adamić Štefek (križevački vlč. Stjepan Kranjčić)
Leona Šturbek Susret s anđelima (s. Marija Klaudija Boellein, varždinska uršulinka)
Tibor Martan Sv. Juraj
Umjetničko i pedagoško vodstvo: Tibor Martan
Izvode: Dramska družina „Ozana“
Dramska grupa OŠ Visoko
GD Histrion

DRUGI VIKEND
KAKO ČUTI BOGA ILI IZBOR IZMEĐU DOBRA I ZLA

8.06. četvrtak

Od 20,00 sati:
MEĐUNARODNO GOSTOVANJE NA FESTIVALU
Ivan Krstitelj, onaj koji najavljuje Krista, u velikom studentskom mjuziklu.
Miro Gavran
Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji
Režija: fra. Ivan Penavić
Izvodi: FRAMA, Posušje, BIH
Praizvedba novog kršćanskog mjuzikla.
GD Histrion

9.06. petak

Od 20,00 sati:
DAN OSIJEKA
Duhovito i tužno, s lutkama, pijeskom i kamenom, mogu se ispričati priče, legende, bajke, o najvažnijem izboru u životu!
Bojan Ban i Karlo Bernik
Dvije kokoške
Mentor: Maja Lučić Vuković
Izvodi: UAOS, Osijek
Kako kuhače glume kokoške koje prodaju dušu za svježa jaja!
Selma Lagerlӧf
Legende o Kristu
Režija: Damir Mađarić
Izvodi: DK Branko Mihaljević, Osijek
Pijesak, list, riječ, dvoje glumaca i priča koja se priča zauvijek!
Dvorana sv. Franje

10.06. subota

12,00 sati
Predstavljamo autora:
Krešimir Tičić
Dvorana Sv Franje
Vodi: Sanja Nikčević
Čovjek koji je pisao kršćanske mjuzikle kada to nije mogla biti vijest u novinama.

Od 20,00 sati:
DAN DALMACIJE
Trpljenje, oprost, ljubav u blizini Kristovoj nekad i danas ili od Veronike Kristova vremena do Vukovara naših dana
fra. Ante Marić Veronikin rubac
Režija: Marijan Grbavac
Izvodi: Dramska udruga Proložac/Split
Kako susrest s Kristom mijenja ljude i nekad i danas?
Siniša Glavašević Priče iz Vukovara
Monodrama
Režija i izvedba: Pere Eranović,
HNK Split
Kako se u vremenima mržnje i zla može ljubiti i praštati!
Dvorana sv. Franje

11.06. nedjelja

Predstavljamo autora: Božidar Prosenjak i tri monodrame prema njegovoj prozi:
10,15-11,00 sati
Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor) 11,40-12,40 sati
Divlji Konj (izvodi Tomislav Svetić)
13,15.-14,15
Divlji konj (izvodi Rajko Bundalo)
Sijač sreće, vesela igra o odrastanju koja pokazuje da je davanje i ljubav temelj sreće.
Divlji konj Priča o pobuni divljeg konja u ime slobode da bi kroz život shvatio da je poslušnost Gospodaru najveća sloboda!

Od 20,00 sati:
TKO JE ČUO A TKO POSLUŠAO BOGA
Bog je prisutan u našim životima od metroa do suđenja duši, a predstave pokazuju kako je to kad ga se ne čuje a kako kada
Gilbert le Mouel Bog u Metrou
Režija i dramatizacija: Nataša Roginek
Izvodi: Dramska grupa OŠ I. Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec
Tko ga vidi, tko ga prepoznaje i što nas u tome priječi?
Mario Spineli Odvažna žena Maria de Mattias
Dramatizacija: s. Marija Bilanović, Nataša Roginek Režija: Nataša Roginek
Izvodi: Dramska grupa PŠ Salinovec, Ivanec
Tri sestre koje glume tri doba žene koja je osnovala nov red slijedeći Kristovu poruku ljubavi!
Željko Kavali Druga šansa
Režija: Ružica Kavali
Izvodi: Apostoli ljubavi, Slavonski Brod
Je li potrebno umrijeti da bi se shvatilo što je to grijeh a što milosrđe?
Dvorana sv. Franje

[izvor informacije Festival kršćanskog kazališta]