27/05/2017to04/06/2017

Hrvatski institut za pokret i ples vam predstavlja

34. Tjedan suvremenog plesa
Zagreb, 27. svibnja – 04. lipnja 2017

34. izdanje Tjedna suvremenog plesa realizira se u suradnji s Teatrom &TD, uz gostovanja i u drugim prostorima. Ovogodišnji program afirmira raznolikost plesnih formi kroz poveznicu s mlađom generacijom europskih autora. Uz premijerne naslove, filmske projekcije i radionice, po prvi puta se na Festivalu predstavlja korejska plesna scena, koja sve više plijeni pažnju međunarodne publike.

Najveći regionalni plesni festival, 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 04. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok su ostale lokacije Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.

34. Tjedan suvremenog plesa - Vizual

34. Tjedan suvremenog plesa – Vizual

U suradnji s Dokukinom KIC, od 19. do 25. svibnja zagrijat ćemo se za službeni početak Festivala s tri odlična dokumentarca posvećena ljudima koji su svoj duh i tijelo posvetili plesnoj umjetnosti, a životni rad, energiju i emocije podijelili s publikom. Tako će nas Mr. Gaga, Boljšoj Babilon i Martha&Niki zagrijati za nadolazeće plesne dane.

Festival će započeti premijernim naslovom Studija za suvremeni ples, no to nije i jedina hrvatska premijera koju ćemo imati prilike vidjeti. Ovogodišnji festival predstavlja nekoliko autora čiji su radovi vezani uz našu organizaciju kroz ranije projekte, neki od autora poznati su festivalskoj publici i ovo nam je prilika popratiti njihovu uzlaznu putanju. Ovim festivalom, također, kroz poziv za suradnju sa SID-dance festivalom Južne Koreje, bilježimo 25. godina gospodarske i kulturne suradnje s ovom dalekom zemljom i plesnom velesilom (svake godine više stotina plesača završava visoke plesne škole, te ne začuđuje da korejska plesna scene sve više privlači pozornost plesnih festivala diljem svijeta). SID-dance je festival koji je ranijih godina predstavio nekoliko hrvatskih koreografa, te je ovo prilika za zahvaliti im se.

Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE) kojim ova uvažena asocijacija odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju naše organizacije za razvoj suvremenog plesa i doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Ovogodišnji festival udomit će i  EU projekt: Moving Beyond Inclusion koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Švicarske, Švedske i Hrvatske.

[izvor informacije Tjedan suvremenog plesa]