Kong: Otok lubanja
Kong: Skull Island (2017.)
Legendary Entertainment, Tencent Pictures, Warner Bros., 2017.
Trajanje: 118 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat | SDDS | IMAX 6-Track | 12-Track Digital Sound (IMAX 12 track) | Dolby Atmos
Redatelj: Jordan Vogt-Roberts
Glume: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, Corey Hawkins, John Ortiz, Tian Jing, Toby Kebbell, Jason Mitchell, Shea Whigham, Thomas Mann, Eugene Cordero, Marc Evan Jackson, Will Brittain

Kong: Otok lubanja – Movie Site
Kong: Skull Island – IMDb

I crnobijela verzija ‘King Konga’ (1933.) u režiji Merian C. Cooper i Ernesta B. Schoedsacka izazivala je strah i nevjericu kod publike. Ogromno majmunsko čudovište pokazalo je osjećaje prema ljudskoj djevojci (danas nepoznata Fay Wray) i štitilo je od zračnih napada na vrhu nebodera. Holivudski moguli ne odustaju od recikliranja akcijskih uspješnica koje privlače publiku, tako da je 1976. snimljen spektakularni ‘King Kong’ u režiji Johna Guillermina, u kojem bespomoćnu djevojku utjelovljuje Jessica Lange. Deset godina kasnije slijedio je i katastrofalni nastavak (3,8 prema IMDb-u), danas manje poznat ‘King Kong živi’ (King Kong Lives, 1986.), opet u režiji Johna Guillermina. Dvadesetak godina kasnije veliki Peter Jackson, nakon megauspješnih ‘Gospodara prstenova’, snima svoju verziju ‘King Konga’ (2005.) koja podsjeća na ‘Jurski park’, a što je posebno privuklo publiku u kina. King Kongova cura ovaj puta je Naomi Wats. Veliki majmun ima potrebe za svojom Barbikom, i nije oduševljen ako je netko želi uskratiti.

Ove godine dolazi još jedan ‘Kong: Otok lubanja’, film s ekološkom porukama, a što je u skladu sa svjetskim trendovima. Osamljeni otok negdje daleko na oceanu, zaklonjen vremenskim (ne)prilikama, pitanje je da li je moguće da danas takvo nešto postoji. Zatvoreni ekološki sustav koji će narušiti znanstvena ekspedicija. Odlično tehnološki opremljena ekipa sukobit će se u bitci s ogromnim majmunom. Bahati znanstvenici i vojnici doživjet će poraz, a onda shvatiti da je Kong (više nije King Kong!) ustvari čuvar postojećeg stanja, koji sustav brani od veće opasnosti….

Film je možda u drugoj polovici, kada posloži sve karte, nešto slabiji, ali šalje snažnu ekološku poruku današnjem svijetu koji postaje sve nesigurniji uslijed klimatskih i ostalih promjena. Priča nije gotova, jer je nakon završne špice (za one koji imaju dovoljno živaca izdržati njeno trajanje) najavljen novi nastavak.. Ljudska rasa uništila je dovoljno životinjskih i biljnih vrsta na svoju štetu. A Kong nas ne napada, već štiti, ‘samo kad bismo to znali’.

Robert Jukić, Zagreb, 13.05.2017.