21/05/2017

Monteverdijev dragulj za kraj sezone

Ansambl Antiphonus iz tunela Grič glazbom u nebesku svjetlost

Nakon što se posljednjih nekoliko godina etablirao kao izuzetno kreativan i umjetnički visokoprofiliran vokalni ansambl pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija te nedavno atraktivno-teatralnim nastupom u tunelu Grič u sklopu 29. Zagrebačkog biennalea sasvim ‘opio’ publiku, kao ‘šećer na kraju’ svoje koncertne sezone i ciklusa Trinitas, Ansambl Antiphonus pripremio je još jednu glazbenu poslasticu koja budi senzaciju i mistiku, Monteverdijevu „Vespro della Beata Vergine 1610′. Riječ je o djelu iz razdoblja kad je Monteverdi skladao nove pjesme za zbor i soliste te kombinirao tradicionalne stilove s novima, poput madrigala i liturgijskih kompozicija, koje su postigle enorman uspjeh, i nadahnutog skladatelja ‘zapečatile’ kao jednog od najvažnijih figura glazbenog baroka.

Antiphonus ; Ustupila IC

Antiphonus ; Ustupila IC

„U Monteverdijevoj godišnjici, završavamo našu sezonu ovim gracioznim gigantom, jednim od najraskošnijih djela liturgijske glazbe i draguljem u kruni Claudijeva opusa. Skladba, ili zbirka kojom je svoju karijeru usmjerio vrhuncu, položaju maestra di cappella sv. Marka u Veneciji, predstavlja zapanjujuću umjetničku cjelinu koju nimalo ne remeti činjenica da je riječ o prezentaciji svih mogućih tehnika i nekoliko stilova koje su se u ono doba tražile od liturgijskih skladatelja.

Zar to nije jedno od glavnih svojstava najvećih- napisati glazbu koja uznosi slušatelja sama po sebi, a zadivljuje znalca svojim skrivenim jezikom?U amalgamu dvanaest glasova, korneta, trombona, gudača, teorbe i orgulja u biranoj internacionalnoj postavi, opraštamo se od vas do sljedeće prilike – riječi su pozivnice umjetničkog voditelja Antiphonusa, dirigenta Tomislav Fačini.

Koncert će se održati u nedjelju 21. svibnja s početkom u 20 sati u Crkvi Sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu sat vremena prije početka, i to po cijeni od 70 ili s popustom za studente, umirovljenike i grupe od 35 kuna.

[izvor informacije IC]