07/05/2017
20:00

Mala hala Dvorane Tivoli
Nedjelja, 7. 5. 2017., 20 h

Fotografije

Pablo Francisco svjetski je poznat stand-up komičar prisutan na sceni dugi niz godina. Ističe se po iznimnom kapacitetu imitiranja i improviziranja glasova koji nadmašuju očekivanja. Prijenos njegovih nastupa na satelitskom programu Comedy Central, učinili su njegovo umijeće dostupnim globalnoj publici.

Ono što oduševljava u njegovom nastupu  vlastito je oduševljenje svojim doskočicama, koje i jesu ‘za umrijeti od smijeha’, pa im se sam smije prije nego ih izvede (naravno, zna što slijedi☺). Smijeh u ulozi najave ili uvoda u skeč djeluje poput trailera koji pojačava učinak smiješnog . Ova njegova karakteristika izuzetno je simpatična jer ukazuje na Pablov neiscrpni potencijal apsorpcije vlastitog humora koji bi, koliko god dobar bio, nakon nekog vremena zasitio rutinera. Ali u tom perpetuumu re-kreiranja, autor uživa u kontaktu s publikom i ‘share’-nju onoga što im je pripremio.


Autorica fotografije: Tea Gabud. Ustupili: MadProps | AVI.

Entuzijazam kojim je angažiran u vlastitom nastupu, intenzitet pokreta i radnji koji prate i vizualiziraju izgovorenu riječ prenosi se na publiku. Toliko je dobar u imitiranju zvukova, da bi mogao ‘puštati’ glazbu na techno partyju bez da se zamijeti da to ‘producira’ osoba, a ne elektronički aparat.

Pablov nastup trajao je pedeset minuta, ali tako intenzivnih pedeset minuta, kao što je vožnja na roller-coasteru. Skeč za skečem, scena za scenom, vatromet humora! (Tako sam se smijala samo na stand-upu frontmena Antitodora, Puljanina Zorana Todorovića, čiji nastupi su fenomenalni i nekomercijalni) Stjecajem okolnosti, ostali smo zakinuti za jednu šalu koja se odnosila na loš reality show popularan u Americi, jer publika u Tivoliju nije dala do znanja da je upoznata s tematikom. Ali, nije bitno, taj show su ionako dobrano ‘poklopili’ u South Parku ☺.


Autorica fotografije: Tea Gabud. Ustupili: MadProps | AVI.

Prije Pabla Francisco nastupio je Ivan Šarić, hrvatski komičar, kojega su Slovenci, sudeći prema reakcijama, dobro razumjeli 🙂 Doprinos tome bio je i izbor tema, među kojima su bile one ‘klasične’ – muško ženski odnosi, pa hrvatsko-slovensko-srpski odnosi i slično. Dosta toga već smo čuli, a neke propuste u predznanju (vezano uz Ilijadu, pobrkao je žene Menelajevu i Agamemnonovu)  u ‘stand-up’ kontekstu možemo mu oprostiti ☺. Ivanov nastup bi bio bolji da je između skečeva bilo kontinuiteta, ‘šuga’ što bi se reklo, a manje čekanja. Nastup baziran samo na izgovorenoj riječi i ponekoj gesti ‘prolazi’ samo ako ste Seinfield ☺.


Autorica fotografije: Tea Gabud. Ustupili: MadProps | AVI.

Drugi je nastupio Pablov suradnik, Steve Kramer, koji također imitira glasove. Apsolutni lajtmotiv večeri bio je Schwarzenegger i akcijska filmska ikona imitirana je na brojne načine u nekoliko navrata tijekom Steveovog i Pablovog nastupa. Steve je imao nekoliko pjevnih točaka s gitarom, tijekom kojih je prezentirao načine na koje ljudi različitih karakteristika/nedostataka pjevaju. ‘Traumatizirana’ uobičajenim sličnim dionicama drugih ‘komičara’ na Comedy Centralu, nisam očekivala urbenesan efekt (inače izbjegavam tu riječ, urnebesno, ali ovo je zaslužilo taj epitet ☺.


Autorica fotografije: Tea Gabud. Ustupili: MadProps | AVI.

Pablo je izašao pred već ‘ugrijanu publiku’ i počeo ‘in medias res’. O ćelavoj UFO rupi na svom potiljku. Na početku je skinuo šiltericu koja je skrivala rupu, poput zastora na početku predstave, i bacio je na pod. Kasnije ju je pokupio i zatim često bacao i dizao. Ako mu ne treba ili smeta, ide na pod. Bilo je simpatično pratiti put šilterice u funkciji svojevrsnog rekvizita i sredstva demonstracije Pablovih priprema i reakcija. Nema ništa hrabrije nego šaliti se na račun vlastitih nedostataka, ali Pablo se intenzivno šali i na račun tuđih. Mislim da bi se svi referirani u njegovim šalama smijali, umjesto osjećali povrijeđenima. Napose Schwarzenegger.


Autorica fotografije: Tea Gabud. Ustupili: MadProps | AVI.

Na samom kraju, sukladno svojim završnicama, Pablo je izveo svoj najpoznatiji skeč, trade mark, Little tortilla boy, koji se odnosi na najavu Schwarzeneggerovog ‘novog’ filma.

Na kraju, kratki osvrt na prostor i uvjete ovog doživljaja. Mala hala Tivoli nije baš mala, a bila je dupkom puna. Dva velika displaya sa svake strane pozornice emitirala su nastup za nas u zadnjim redovima. Tijekom cijelom nastupa mogli smo kupiti ukusne kokice i time dodati ugodu ovom hedonističkom eventu. Koji je dobar i za zdravlje. Jer svi znamo da je  smijati se zdravo, a oni koji nas mogu nasmijati (uz sve okolnosti u kojima živimo) i oni koji nam omogućuju da ih vidimo na pozornici, zaslužuju svaku pohvalu.

U Ljubljani, 11. 5. 2017.
Vendi Jukić Buča

Autorica fotografije: Tea Gabud. Ustupili: MadProps | AVI.