Zygmunt Miłoszewski
Zrno istine

Originalni naslov: Ziarno prawdy
2011.
Godina izdanja: listopad, 2016.
Prevoditelj: Mladen Martić
Urednik: Matija Janeš
Dizajn naslovnice: Iva Mandić
Cijena: 169,00 kn
Broj stranica: 400
Format: 13 x 20 cm
ISBN: 978-953-7953-59-1 meki uvez s klapnama

Zrno istine drugi je dio iznimno uspješne kriminalističke trilogije Zygmunta Miłoszewskog s osebujnim državnim tužiteljem Teodorom Szackim kao glavnim junakom. Nakon što je uspješno riješio slučaj poduzetnika ubijenog u starom varšavskom samostanu, ali i doživio bračni brodolom, tužitelj seli u slikoviti povijesni provincijski grad Sandomierz sa željom da u novoj sredini iznova slijepi krhotine života koji mu se raspao. Dočekuje ga neprijateljski zid šutnje, ali i ubojstvo omiljene lokalne javne djelatnice koje zbog mjesta zločina i oruđa kojim je počinjeno izaziva golemo zanimanje javnosti. Sinagoga i poseban nož kojim se služe obredni koljači oživljavaju stare legende i krivnje, otvaraju jedva zaraslu ranu krivnje zbog prošlostoljetnog, ali i današnjeg poljskog antisemitizma. Usred sveopće histerije, vrtloga zagonetki i laži, Szacki traži zrno istine i okrutnoga zločinca…

Roman Zrno istine, nastavak Upletenih (hrvatski prijevod objavljen u Edicijama Božičević), preveden je na engleski (izdanja u Velikoj Britaniji i SAD-u 2012.), njemački, francuski, talijanski, španjolski i niz drugih jezika, a cijenjeni poljski redatelj Borys Lankosz upravo završava postprodukciju filma snimljenog po njegovim motivima. Roman je u velikoj i oštroj konkurenciji proglašen najboljim poljskim kriminalističkim romanom u 2011. godini. (Nagrada Velikoga kalibra).

Miłoszewski trilogiju o Szackom završava nedavno obavljenim romanom Gnjev u kojemu Szacki rješava slučaj starog kostura pronađenog za građevinskih radova na ruševinama njemačkog bunkera iz prošloga rata. Ugledni tjednik Publishers Weekly, koji je laskavo ocijenio sva tri dijela trilogije, žali zbog autorove odluke da se rastane od svoga junaka i prognozira da će čitatelji zahtijevati nastavak priče o poljskom tužitelju. Trilogija je do danas prodana u više od milijun primjeraka u Poljskoj. Nagrađena je prestižnom poljskom nagradom Paszport Politiky za 2014. godinu u kategoriji književnosti.

Kao posebnu vrijednost ovog Miłoszewskijevog romana valja istaknuti sveobuhvatni uvid koji nudi u suvremeno poljsko društvo, gdje hrvatskog čitatelja čekaju nemala iznenađenja, i vrlo mu bliske dvojbe i stranputice.

O autoru:
Zygmunt Miłoszewski, publicist, književnik i filmski scenarist, rođen je 1976. u Varšavi. Radi kao novinar i urednik u časopisu Newsweek. Na književnoj sceni pojavljuje se 2005. godine kada objavljuje svoj prvi kriminalistički roman “Domofon” s kojim osvaja književnu kritiku koja ga proglašava poljskim Stephenom Kingom. Godine 2006. objavljuje knjigu za mlade “Góry Żmijowe”, a 2007. i drugi kriminalistički roman “Upleteni” za koji je iste godine nagrađen nagradom Wielkiego Kalibru. Prema istom romanu napisao je scenarij za film koji je predstavio u studenome 2011. u New Yorku, u sklopu festivala New Literature from Europe.

[izvor informacije Edicije Božičević]