Odvojite sekundu i ako smatrate da treba postojati prostor nezavisne scene u kojem se okuplja i stvara nas na desetka umjetnika što kazalištaraca, likovnjaka, filmaša, plesača, književnika, cirkuskih umjetnika, streea artera…

potpišite peticiju!

Medika je mjesto na kojem se rađa slobodna umjetnost. gdje se poštuje i njeguje različitost te prihvaćanje. Medika je mjesto na koje ja dovodim svoju djecu koja tamo nemaju prostora za razviti predrasude nego se napuniti bogatstvom različitosti.

U nastavku Vam prosljeđujem pismo i link na peticiju

Medika ostaje - Vizual

Medika ostaje – Vizual

MEDIKA OSTAJE!

Dana 8. svibnja na adresu korisnika prostora bivše tvornice Medika stigao je Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (krajnji rok je u utorak, 16.5.2017.). Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na “Mediku” od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme.

Prostor bivše tvornice lijekova Medika već je deset godina mjesto susreta i djelovanja brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca/ki koji taj prostor uredno plaćaju Gradu Zagrebu, u njemu planiraju i provode programe i aktivnosti koji su djelomično financirani čak i od strane samog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Usprkos tome Grad Zagreb sustavno zanemaruje svoje obaveze infrastrukturnog održavanja tog prostora (prostor održavaju i poboljšavaju korisnici vlastitim sredstvima) te prijeti oduzimanjem istog i pražnjenjem “od osoba i stvari” – na isti način na koji sustavno prazni i marginalizira čitavu nezavisnu kulturnu scenu.

Provedba ovog Gradskog rješenja značila bi prekid svih programa koji su u tijeku i pripremi, u koje su uložene godine truda i znanja. “Medika” predstavlja trajnu potrebu u životu mnogih koji je koriste i osmišljavaju – omogućuje učenje, vježbanje, okupljanje, stvaranje i predstavljanje svojega rada drugima. Ne promovira kulturu pasivne konzumacije nego aktivne participacije.

Prostor je otvoren novim inicijativama i podložan stalnim mijenama, prema kulturnim i društvenim potrebama grada; kroz “Mediku” su prošle, i ostavile trag, tisuće mladih, umjetnica/ka, pojedinki/aca i kolektiva. Svi koji su imali ideju, a nisu imali prostor, suradnike/ce, tehniku ili publiku – ondje su ih mogli pronaći.

Uslijed godina vrijednih sadržaja i odnosa koji su rezultat napora velike i fluidne zajednice građana, tražimo Vašu podršku u zaustavljanju Grada Zagreba u provođenju ovog rješenja. “Medika” je ključno mjesto slobodne, nezavisne kulture i undergrounda u gradu Zagrebu. Kulturni sadržaj “Medike” rezultat je zajedničke i ravnopravne inicijative brojnih sudionika koji su se u nju kraće ili trajno uključili, a ne nečiji privatni biznis i interes. To je čini neophodnom u životu Grada Zagreba, ali i značajnim akterom nacionalne i međunarodne nezavisne kulturne scene.

Prostor slobode mora postojati.

Pozivamo Vas da podržavajućim pismom svoje organizacije ili vlastitim potpisom podržite našu inicijativu, kako bi se spriječilo njeno nestajanje.

#medikaostaje

Zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora “Medika” i Autonomni Kulturni Centar – ATTACK!
Pierottijeva 11, 10000 Zagreb

[izvor informacije Klub Attack]

POFRŠKA MEDIKI

GRAD PONOVNO UDARA PO NEZAVISNOJ KULTURI – MEDIKA OSTAJE!

U ponedjeljak, 8. svibnja 2017. umjetnici, kulturne inicijative i organizacije koji djeluju u prostoru bivše tvornice lijekova “Medika” zaprimili su službeni dopis Grada Zagreba kojim ih se „poziva da u roku od 8 dana napuste prostor“.

Ovaj čin samovolje rezultat je dugogodišnjeg nemara i potpunog manjka interesa od strane gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Bandićem da se osiguraju uvjeti za rad ovog živog središta nezavisne umjetničke i kulturne produkcije u kojem djeluje niz klubova, ateljea, galerija i društvenih prostora. Unatoč opetovanim zahtjevima korisnika, od 2011. godine Grad Zagreb nije produžio ugovor o korištenju prostora niti je uložio u održavanje i uređenje prostora koji je u njegovu vlasništvu dok su, s druge strane, svi korisnici prostora Medike tijekom svih godina korištenja tog prostora u njega ulagali i uredno podmirivali sve obveze prema Gradu. Do trenutne situacije došlo je zbog duge povijesti odbijanja suradnje i dogovora s akterima nezavisne kulture.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da ta ista gradska vlast zatvara neki prostor zbog maćehinskog odnosa prema nezavisnoj kulturi. Godine 2008. uslijed istovjetnog izostanka volje da se osiguraju minimalni prostorni uvjeti za rad nezavisne kulture grad je zatvorio klub “Močvara” i dvoranu “Jedinstvo”. Tada je, zahvaljujući pritiscima javnosti i nezavisne kulture, Grad bio prisiljen vratiti prostore korisnicima i pomoći im u uređenju prostora.

Ovim putem izražavamo podršku i solidarnost s umjetnicama/-ima, kreativkama/-cima, radnicama/-ima u kulturi, udrugama civilnog društva, nezavisnim kolektivima koji su “Mediku” podizali i održavali u uvjetima zatečene zapuštenosti. Nadalje, zahtijevamo od Grada Zagreba da uspostavi dijalog s korisnicima Medike, da konačno prestane s praksom opstrukcije vrijednih kulturno-umjetničkih resursa te da krene u izgradnju strukturiranog procesa iznalaženja dugoročnog rješenja korištenja prostora Medike u suradnji i partnerstvu s akterima koji su tijekom posljednjih 10 godina u taj prostor ulagali i učinili od njega međunarodno prepoznat kulturno-umjetnički centar.

Priopćenje potpisuju:

Savez udruga operacija grad
UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb
Slobodne veze
Studio Artless
DOMINO
EKS scena – eksperimentalna slobodna scena
Komikaze
BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger
Udruženje za razvoj kulture “URK”
Kontejner/Biro suvremene umjetničke prakse
whw – što, kako i za koga
Multimedijalni institut
Kurziv – platforma za pitanja kulture, medija i društva
Bezimeno autorsko društvo [BADco.]
Bacači sjenki
Mreža mladih Hrvatske
Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja – UIII
Savez udruga Klubtura
Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’
Plesni centar Tala

[izvor informacije Pravo na grad]