14/05/2017to20/05/2017

Za nama je 10. Subversive Film festivala koji traje od 7. do 14. svibnja, no ono što tek slijedi od 14. do 20. svibnja prava je poslastica. Pozivamo na otvorenje konferencijskog dijela Subversive Festivala, koje će se održati u kinu Europa u nedjelju s početkom u 21.00.

Naime, za početak nas čeka otvorenje Međunarodne konferencije: Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda, a istaknuti gosti J.K.Galbraith, Costas Lapavitsas na okruglom stolu raspravljaju na temu Društvenoekonomski razvoj Grčke – taoc eurozone?

Najveća „zvijezda“ ovogodišnje konferencije svakako je jedan od najznačajnijih postkejnezijanaca James K. Galbraith, savjetnik američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa te profesor ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu, koji će na festivalu održati predavanje 15. svibnja u 21 sat u Kinu Europa na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa.

Veliki gost AlterEkonomskog foruma ove je godine i Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone.

Za vrijeme svojega boravka u Zagrebu, prof. James K. Galbraith i prof. Costas Lapavitsas, predavanja će također održati na Fakultetu političkih znanosti (Lepušićeva 6) i na Ekonomskom Fakultetu Zagreb (Trg John F. Kennedy 6). Datume i vrijeme provjerite na stranicama fakulteta.

Sveukupno, očekuje vas tridesetak predavanja i okruglih stolova u posljednjem, trećem dijelu Subversive festivala. Imena poput spomenutih Galbraitha, Lapavitsasa te Adrienne Roberts, Joachima Beckera, Zoltána Pogátsa, Gáspár Miklós Tamás i brojnih drugih zanimljivih gostiju, svakako plijene pažnju i pozivaju vas da prisustvujete 10. Subversive Forumu i Međunarodnoj konferenciji.

Očekuje nas zanimljivo gostovanje marksističke feministkinje Adrienne Roberts, koja se bavi feminističkom i međunarodnom političkom ekonomijom, financijalizacijom društvene reprodukcije i pitanjima duga. Dobro znani ekonomisti Joachima Beckera i Zoltána Pogátsu u panelu će kritički raspraviti tri sukobljena pogleda na krizu i na taj način pokušati dati odgovor na pitanje je li kriza iza nas. Od gostiju na Mediteranskom forumu treba izdvojiti Gianlucu Soleru, talijanskog aktivista i novinara koji će ove godine uz naše partnere Centar za mirovne studije i Centar za ženske studije predstaviti Mediteranski forum i u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Najvažniji gost Konferencije uz Rastka Močnika mađarski je filozof i marksist Gáspár Miklós Tamás koji će govoriti o jačanju društvenih pokreta u Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj te o iskustvima i perspektivama radikalne ljevice u tim zemljama. Treba izdvojiti i panelske poslastice na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem, Borisom Budenom i drugima, uz moderaturu Dragana Markovine te premijeru filma o gašenju kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea riječkog autorskog tandema Marine Baričević i Saše Stanića, uz razgovor Pere Mrnarevića s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem kao i kratki film Arsena Oremovića Hassan uz razgovor Tvrtka Jakovine s aktivistima AYS-a, Hassanom Haidarom Diabom i drugima.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma i Mediteranskog ulaz je besplatan.

[izvor informacije Subversive Festival]