Izgubljeni grad Z
The Lost City of Z (2016.)
Redatelj: James Gray
Glumci: Charlie Hunnam, Tom Holland, Robert Pattinson, Sienna Miller
Žanr: Akcija, avantura, biografski
Trajanje: 141 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Britanski arheolog Percy Fawcett je 1925. godine krenuo u istraživanje amazonske prašume kako bi pronašao antičku civilizaciju i otkrio jedno od najvažnijih otkrića ikada. Europljani su stoljećima vjerovali da džungla krije kraljevstvo El Dorada. Istraživači su najčešće umirali od gladi i bolesti ili su ih ubili Indijanci, i tako ostavili čovječanstvo u uvjerenju da je Amazona stvarno nenaseljena. No Fawcett se godinama pripremao za taj put. Grad „Z“, navodni El Dorado, opsesija je mnogih istraživača, arheologa, pustolova. No svaka ekspedicija koja ga je pokušala pronaći okončala je katastrofom. Temeljeno na knjizi novinara Davida Granna i nevjerojatnoj istinitoj priči o pukovniku Percyju Fawcettu, koji se početkom 20. stoljeća uputio u Amazoniju u potrazi za nestalim gradom „Z“ u kojem, tvrde, obitava visokorazvijen narod.

Izgubljeni grad Z – Movie Site
The Lost City of Z – IMDb

Colossal
Colossal (2016.)
Redatelj: Nacho Vigalando
Glumci: Anne Hathaway, Jason Sudeikis, Dan Stevens
Žanr: akcija, znanstvena fantastika, triler
Trajanje: 110 minuta
Država: Kanada, Španjolska

Sadržaj:
Gloria je nezaposlena partijanerica koja je prisiljena napustiti svoj život u New Yorku i vratiti se u rodni grad nakon štu ju dečko izbaci iz stana. Kada na vijestima osvane ogromno čudovište koje uništava grad Seul u Južnoj Koreji, Gloria postepeno dolazi do spoznaje da je na neki način povezana s tim udaljenim fenomenom. Događaji počinju izmicati kotroli, a Gloria mora utvrditi zašto njeno naizgled beznačajno postojanje ima tako ogroman utjecaj na sudbinu svijeta.

Colossal – Movie Site
Colossal – IMDb

Život kao crtić
Life Animated (2016.)
Redatelj: Roger Ross Williams
Glumci: Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, Alan Rosenblatt
Žanr: Dokumentarni, animirani
Trajanje: 92 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Priča o autističnom dječaku koji se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih animiranih filmova. Owen Suskind iznenada je prestao govoriti s tri godine. Činilo se kao da se u potpunosti odvojio od obitelji i preselio u neki svoj svijet. Na očaj roditelja, Owenu je dijagnosticiran autizam. No dječakov otac Ron Suskind, dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo, nije namjeravao tek tako odustati. Primijetivši da je njegov sin opčinjen Disneyjevim filmovima, odlučio je pokušati uspostaviti kontakt preko likova i citata iz filmova kao što su Aladin, Dumbo i Heraklo. Owen se uskoro uspijeva izraziti kroz naučene replike i situacije iz omiljenih animiranih filmova te se nakon godina tišine napokon ponovno povezuje s obitelji.

Nagrade i festivali:
Filmski festival Sundance 2016 – najbolji redatelj
IDFA 2016 – nagrada publike, drugo mjesto
Nagrade Annie 2017 – posebno priznanje
Međunarodni filmski festival u San Franciscu 2016 – nagrada publike Međunarodni festival dokumentarnog filma u Budimpešti 2016 – nagrada studentskog žirija
Festival dokumentarnog filma Full Frame 2016 – nagrada publike
Filmski festival Heartland 2016 – najdirljiviji film
Filmski festival u Nantucketu 2016 – nagrada publike

Život kao crtić – Movie Site
Life Animated – IMDb

Mali gangster
De Boskampi’s (2015.)
Redatelj: Arne Toonen, Arent Jack
Glumci: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat, René van ‘t Hof
Žanr: Akcijski, triler
Trajanje: 102 minuta
Država: Nizozemska

Sadržaj:
Jedanaestogodišnji Rik stalna je meta zajedljive djece iz susjedstva, a njegov tata – koji bi, kako smatra Rik, ovom maltretiranju trebao stati na kraj – izgubljen je slučaj. Nakon što tata dobije novi posao, otac i sin sele u novi grad, a Rik to vidi kao priliku za novi početak. Novim prijateljima predstavlja se kao sin mafijaškog vođe, a svoj styling korjenito mijenja kako bi što više nalikovao sinu jednog gangstera. No, što ako se njegove laži okrenu protiv njega? Šarmantna i zabavna komedija o odnosu oca i sina temeljena je na istoimenom uspješnom romanu za djecu autorice Marjon Hoffman. Film prikazujemo u sinkroniziranoj verziji i s hrvatskim titlovima.

Nagrade i festivali:
KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu – nagrada dječjeg žirija i nagrada publike
Sundance Film Festival 2016
Hamburg Film Festival 2015 – nagrada Michael
Cinekid Amsterdam – nagrada žirija, nagrada publike
Međunarodni filmski festival za djecu Oulu 2015 – nagrada Starboy za najbolji film

Mali gangster – Movie Site
De Boskampi’s – IMDb

Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato
Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato (2016.)
Redatelj: Srđa Penezić
Glumci: Slavko Štimac, Hana Selimović, Helena Jakovljević, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski
Žanr: Akcijski, triler
Trajanje: 98 minuta
Država: Srbija

Sadržaj:
Bajka za odrasle o tome kakav bi svijet bio kada čovjek ne bi bio čovjeku vuk. Dobricu život nije mazio. Još kao bebu, roditelji su ga napustili te je bačen na otpad. Iako je veći dio života proveo u sirotištu i zatvoru, zahvaljujući blagoj naravi on u ljudima vidi samo dobro. Oni se isprva smiju Dobričinoj naivnosti, no njegova prostodušnost brzo ih razoruža. A onda se Dobrica zaljubi u ženu s društvene margine – prostitutku i narkomanku. U glavnoj ulozi pojavljuje se Slavko Štimac, poznat po ulogama u filmovima ‘Sjećaš li se Dolly Bell?’ i ‘Underground’ Emira Kusturice.

Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato – Facebook
Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato – IMDb

Obiteljska banda
Family Heist / Mes trésors (2017.)
Redatelj: Pascal Bourdiaux
Glumci: Jean Reno, Reem Kherici, Camille Chamoux
Žanr: komedija
Trajanje: 91 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Carol je introvertna računalna inženjerka koja još uvijek živi s majkom, a Caroline je buntovna đeparošica koja operira po hotelskim rivijerama. Ove dvije žene nemaju baš ništa zajedničko – osim istog oca Patricka, kojeg nisu nikada vidjele i koji je dao petama vjetra prije nego su se rodile. Do danas, kad se Patrick odlučio vratiti u njihove živote s odličnom idejom: da zajedno ukradu Stradivarijevu violinu vrijednu 15 milijuna eura. No, Patrick nije računao na totalni amaterizam i stalne prepirke svojih dviju kćeri. Urnebesna francuska komedija o neobičnom odnosu dviju kćeri i oca.

Obiteljska banda – Facebook
Family Heist / Mes trésors – IMDb

Potpuni stranci
Perfect Strangers / Perfetti sconosciuti (2016.)
Redatelj: Paolo Genovese
Glumci: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 97 minuta
Država: Italija

Sadržaj:
Svi mi imamo tri života: javni, privatni i tajni. Nekad je tajni život bio pohranjen u našem umu, a danas je pohranjen na SIM karticama. Što bi se dogodilo kad bi takva kartica progovorila? Sedmero dugogodišnjih prijatelja okuplja se na večeri. Kad odluče međusobno podijeliti sadržaje svojih sms poruka, e-mailova i telefonskih poziva, mnoge otkrivene tajne ozbiljno narušavaju dotadašnju ravnotežu. ‘Potpuni stranci’ je film gdje ništa nije onako kako se čini, gdje svatko može izreći vlastita iskustva, utvrditi i priznati dobro i zlo, ispravno i neispravno, razgovarati o tajnom životu, ili o onome o čemu ne želimo ili ne možemo razgovarati.

Potpuni stranci – Movie Site
Perfect Strangers / Perfetti sconosciuti – IMDb

Rat
Krigen (2015.)
Redatelj: Tobias Lindholm
Glumci: Michael Pedersen, Tuva Novotny, Søren Malling, Charlotte Munck
Žanr: Ratni, drama
Trajanje: 115 minuta
Država: Danska

Sadržaj:
Kao redatelj napete ‘Otmice’ i scenarist nagrađivanog ‘Lova’ u kojem Mads Mikkelsen glumi žrtvu sumnje na pedofiliju, Tobias Lindholm pokazao se stručnjakom za anatomiju ljudske psihe pod pritiskom okoline. Njegov drugi samostalni igrani film beskompromisna je studija navodnog ratnog zločina koja se nastavlja na dosadašnje preokupacije uvlačeći gledatelja u um Clausa Pedersena, predvodnika vojne postrojbe u Afganistanu. Iako u suštini pošten i brižan čovjek, Claus će u žaru borbe zagrebati po tankoj granici između principa i protokola i donijeti odluku koja će spasiti vojnike pod njegovim zapovjedništvom, ali i ostaviti teške posljedice za njega i njegovu obitelj.

Nagrade i festivali:
Danski kandidat za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku
Zürich Film Festival 2015.
Međunarodni filmski festival u Veneciji

Rat – Facebook
Krigen – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino CroatiaIMDb]