U utorak i srijedu održali su se rijetki koncerti filmske glazbe u Zagrebu. Riječ je o legendarnoj glazbi još legendarnijeg filmskog serijala – ‘Ratovi zvijezda’. Skladao ju je John Williams, jedan od najznačajnijih skladatelja filmske glazbe svih vremena, inače dobitnik pet Oscara, četiri Zlatna globusa, 21 Grammyja.

Kako se radi o skladbi ikonografske originalne trilogije (Epizode III, IV i V), bilo bi žalosno da uz koncert nije bio pružen barem dio vizualne ikonografije ‘Ratova zvijezda’. Radi preskupih autorskih prava nije mogla biti korištena niti jedna fotografija, niti filmski isječak (osim potpuno neprikladne filmske najave za ‘Epizodu VII’ od prije 2 godine). No, mudro se odlučilo iskoristiti potencijal članova udruge Star Wars Hrvatska.

Obučeni u kostime likova iz serijala i uživljeni u njihove uloge, nisu samo dočekali nestrpljivu publiku već na ulazu u dvoranu, već su bili ukorporirani u sam koncert. U nizu kratkih pauzi između nezaboravnih tema, na pozornici su se odigravale kratke kostimirane predstave. Bilo je tu uobičajenih koketiranja između Han Soloa i princeze Leae, duela s laserskim mačevima, a na predstavu je zalutao i pustinjak Jawa…

Najviše pozornosti izazvala je pojava Dartha Vadera, koji se uz duboko disanje i taktove “Imperijalnog marša” neočekivano pojavio na stražnjem djelu dvorane, te uz nadzor jurišnika došetao do pozornice. Iznenađenje i oduševljenje na licima publike bilo je neprocjenjivo.

U trajanju od oko sat vremena Zagrebačka filharmonija je uz dirigenta Dinka Appelta besprijekorno oživjela glazbu ‘Ratova zvijezda’, a redatelj Ivan Miladinov prikladno joj je udahnuo teatralnost. Začudo, koncerti nisu održani u maloj, već velikoj dvorani Lisinskog, i to pod okriljem tjedna glazbe za mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Da je barem mlađa publika bila željna filmske glazbe pokazala je prepuna dvorana, zahvaljujući interesu škola koje su u desecima autobusa dovodili školarce iz cijele Hrvatske. Pitanje je zašto se ovakvi koncerti s itekako komercijalnim potencijalom ne održavaju redovitije.

Tekst i foto Tihoni Brčić